Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мені не потрібна компенсація. Я маю гроші. Нехай раз на тиждень безкоштовно годують «атошників»...

З львівського ресторану виштовхали Романа Кисляка, у якого ДЦП...

Кричущий випадок стався у ресторані Vapiano Lviv, що на вулиці Гнатюка, 12/а. Офіціант виштовхав з-за столу переселенця з Донецька із ДЦП Романа Кисляка. Чоловік якраз чекав на свого приятеля. Друзі запросили його на обід. Офіціант підійшов з-за спини, вхопив Романа “за шкірку” і витягнув на вулицю без жодних пояснень. Роман як міг пручався, але йому нічого не залишалося, як просто піти... Цей прикрий випадок отримав широкий резонанс у соцмережах після того, як про це публічно розповіла журналістка Олена Кулигіна. Громадські активісти вимагають негайно звільнити не лише горе-офіціанта, а й адміністратора закладу, а відвідувачів закликають ігнорувати ресторан...

«Він не вживає алкоголю і наркотиків, не курить, але просто трохи кульгає і не завжди зрозуміло говорить, - йдеться в дописі Олени Кулигіної. - Жодної причини для такої поведінки персоналу не може бути. Ковтати це злочинно. Бо сьогодні його грубо вигнали, а завтра це станеться ще з кимось, хто не сподобається якомусь офіціанту. Вважаю, що не лише Рома, а ми всі маємо право вимагати публічних перепрошень за цей випадок від адміністрації закладу».

Реакція користувачів соцмережі “Фейсбук” не забарилася: “Я живу у Харкові і теж обурена вчинком офіціанта. Моя донька-волонтер ось уже десять років допомагає інтернатам, де мешкають діти і дорослі інваліди. Скільки зусиль докладено, аби вони не відчували себе вигнанцями... Такий вчинок — ганьба для всієї торгової марки. У Європі таке уявити просто неможливо”. Є й такий допис: “У цьому випадку є все: порушення прав людини, грубе ставлення до клієнта, нетолерантність, неграмотний персонал і віддзеркалення нашого суспільства...”.

На своїй сторінці у “Фейсбуці” адміністрація закладу поширила такий допис: «Адміністрація та команда ресторану просить вибачення у Романа Кисляка. Ми погоджуємось з тим, що Романа попросили покинути заклад (наголошуємо: не «викинули» чи «виштовхали»), але це було зроблено не з причин його фізичних вад, ні, ні в якому разі! Сталася прикра помилка, за якої офіціант розцінив Романа як підозрілу особу». Там пообіцяли провести роз’яснювальну роботу та інструктаж щодо поводження зі всіма гостями ресторану. І наголосили, що не поділяють людей “на касти”, а дбають про людей з обмеженими можливостями, а поодинока помилка не свідчить про їхнє ставлення до них...

До вирішення конфлікту підключили “важку артилерію”. Зам’яти конфлікт спробувала київська адміністрація закладу. “Мені написав у приват один із менеджерів Vapiano з Києва, я повірила в їхню добру волю розібратись в ситуації і компенсувати моральну шкоду, завдану Ромі. І моя позиція пом’якшилась, - написала у “Фейсбуці” Олена Кулигіна. - Однак після виправдання від їхнього львівського філіалу стало зрозуміло, ситуацію не врятувати. Найбільша біда - вони зовсім не відчувають, що розмова взагалі відбувається довкола такого поняття, як гідність. І своїми подальшими діями і бездіяльністю вони цю гідність топчуть. Не Ромину, звісно, він значно вищий за всіх них, а власну. Як же це гидко...”.

Я намагалася зв’язатися з керівництвом цього ресторану, але телефон, який міститься на їхній офіційній сторінці, не відповідав... Коли я все-таки додзвонилася (знайшла інший телефон), молода дівчина сказала, після того, як гендиректор зустрінеться з Романом Кисляком, вони все офіційно пояснять. Дівчина відмовилася дати номер мобільного свого шефа... Скажу від себе, я познайомилася з 36-річним Романом Кисляком у жовтні минулого року. Тоді у “Високому Замку” вийшла стаття про Романа під назвою “Мій друг воює за “ДНР”, йому пообіцяли ... шахту” (“ВЗ” від 16 жовтня 2015 р.). У ній він розповідає про своє життя, як виїжджав з окупованого Донецька... Роман надзвичайно розумна і толерантна людина, сильний духом і дуже любить життя! У Львові він працює таксистом, ні у кого нічого не просить, сам заробляє собі на життя. Має дві вищі освіти — закінчив факультети журналістики та психології. У Львові чоловіка - волонтера, який, ризикуючи власним життям, вивозив людей з Донбасу, прихистили у монастирі, що на вул.Довбуша, 24. Там у нього є кімнатка, пральна машина. Роман харчується у кафе, бо сам готувати собі не може. Коли я його запитала про інцидент у ресторані, відповів: “Це дрібничка... Переді мною вибачилися. Мене запросила на зустріч директор ресторану, але вважаю, що це зайве”. Роман розповів про випадок, який стався у цьому закладі днями. “До ресторану зайшов “атошник” - махав милицями посеред залу і кричав: “Виганяйте інваліда, і покличте того, хто вигнав мого друга Рому...”.

Роман Кисляк каже, що постійно намагається забути про хворобу, а вони нагадують про це. Це дуже болісно. “Мені не потрібна ніяка компенсація. Мені потрібна щаслива країна, тоді і я буду щасливим! Я працюю. Мені не потрібні гроші. Нехай раз на тиждень безкоштовно годують “атошників”...”, - додав Роман.

Схожі новини