Передплата 2024 «Добрий господар»

Як Андрій Іванович і Володимир Борисович через сміття посварилися

Львівська сміттєва криза сягнула апогею не тільки на контейнерних майданчиках, а й у інформаційному просторі.

Безпрецедентно затягнулася перепалка через соцмережі міського голови Львова Андрія Садового із вищим керівництвом держави.

Останній раунд сміттєвої перепалки почався із ініціативи міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій звернутися до президента, прем’єра, голови РНБО, голови ВР — оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації. Андрій Садовий так прокоментував це у своєму ФБ: “Організатори '"сміттєвої" блокади можуть починати святкувати. У нас не залишилось інших можливостей для уникнення екологічної біди. Тримались рік! Повірили також в підписи держчиновників під меморандумом про зняття блокади. Дарма повірили”.

Відповідь не забарилася. На засіданні Кабміну 14 червня прем’єр-міністр Володимир Гройсман розкритикував мера Львова (причому звертався на “ти”. Садового не було на засіданні Кабміну): «Не шукай крайніх, а візьми і зроби. Робити винними тих, хто до цього не має жодного відношення — це, як мінімум, несправедливо, нечесно і не по-лідерські». Андрій Іванович у боргу не залишився. На його сторінці з’явилася реакція: “Чекав від прем'єр-міністра (!) України більш адекватної відповіді на офіційне попередження про екологічну загрозу, спричинену сміттєвою блокадою 800-тисячного міста, ніж елементарне хамство”.

Гройсман на своєму ФБ відповів: «Поясню, у чому полягає, на мій погляд, вирішення сміттєвої проблеми для Львова. Треба розпочати робити новий полігон, і це вимагає лише декілька місяців. Земельна ділянка Львову відводилась двічі. Кошти у Львова завдяки децентралізації є — тільки біля 0,25 млрд грн лежить на депозиті. За ці гроші можна золотий полігон зробити! Коли пан Андрій каже, що очікував від мене адекватної реакції,  очевидно, мав на увазі, що я знову буду звертатись до міських голів, щоб вони тимчасово прийняли львівське сміття. Якщо пан Садовий забув, то я це роблю весь цей час майже кожні два тижня. А коли кажу йому і самому підключитись до цього, у відповідь чую: “Тобі вони не відмовлять, а я перед ними на коліна ставати не буду”. Мені не відмовляють, але питають — як надовго. І мені все складніше знайти відповідь, бо жодних дій з боку пана Садового ніхто не бачить. Я просив за ділянки для нього — не підходять. Я просив зайнятись найневідкладнішими проблемами Грибовицького сміттєзвалища, щоб не допустити нових трагедій, щоб люди побачили, що є намір щось для них зробити, і, може, тоді б пішли назустріч. В результаті цим займався ДСНС і віце-прем’єр Кістіон. Про те, що за французький проект, яким так пишається пан Андрій, але який не вирішує проблему зараз, домовлявся я особисто, коли був минулої осені у Франції, пан Андрій чомусь мовчить. То що ще я маю зробити? У чому має полягати моя адекватна відповідь?»

Андрій Садовий у ФБ пояснив, що обрав цей спосіб спілкування, оскільки Володимир Гройсман “вирішив не відповідати на офіційні листи щодо екологічної загрози у Львові, а давати  поради у Фейсбуці”. У своєму дописі  нагадав, що за поданням прокуратури суд заборонив використання Грибовицького полігону, а усі спроби міста налагодити тимчасове вивезення ТПВ на інші полігони наштовхуються на системний та організований опір. “Чого  очікую від прем'єр-міністра та інших державних очільників в цій ситуації? - йдеться у дописі Садового. - Припинити створення штучних перешкод для вивезення ТПВ зі Львова на альтернативні полігони (кримінальні справи, погрози та негайні масові перевірки навіть власників приватних полігонів, які погоджувались працювати зі Львовом.) Дати команду голові ЛОДА припинити блокування сортувально-брикетувальної лінії в індустріальній зоні "Рясне-2" за допомогою контрольованої ним “громадськості”. Пришвидшити процес виділення кредиту Європейського інвестиційного банку для проекту комплексного вирішення проблеми ТПВ у Львові. Виділити реальну ділянку в межах області для нового сміттєпереробного комплексу...”

Читаю це все і складається враження, що прорвав політичний гнійник на смітнику. Посадовці самі створили цей гнійник, футболячи сміттєве питання, перекидаючи відповідальність одне на одного. Винуваті обидві сторони. То скільки ще триватиме ця віртуальна перепалка і коли нарешті львів’яни побачать світло в кінці тунелю у вирішення сміттєвого питання?

Схожі новини