Передплата 2024 «Добра кухня»

«Прийшов час знищити Facebook», — колишній партнер Цукерберґа

  • 10.05.2019, 16:32
  • 1 339

Колишній партнер Марка Цукерберга Кріс Хьюз висловився проти політики соцмережі, він наполягає на тому, що Facebook має бути знищений.

Основні тези були опубліковано у матеріалі «Прийшов час зруйнувати Facebook» у The New York Times.

Хьюз і Марк Цукерберг, Едуардо Саверін і Дастін Московіц разом розвивали Facebook з 2004 року, але в 2007-му Хьюз покинув компанію заради президентської кампанії Барака Обами. Після цього він запускав низку проектів і став критиком безвідповідального бізнесу.

Хьюз вважає, що Марк проста людина, але «саме його людяність робить настільки гострою проблему його необмеженої влади». Саме тому владі слід зробити Цукерберга максимально підзвітним і посилити регулювання.

«Законодавці занадто довго зачаровано спостерігали за вибуховим зростанням Facebook і забули про обов’язок захищати інтереси американців і забезпечувати ринку конкурентні умови. Так, Федеральна комісія з торгівлі готується оштрафувати компанію на $ 5 млрд, але цього недостатньо, так само і як реалізації пропозиції Facebook про призначення окремого менеджера, відповідального за збереження призначених для користувача даних», — заявив Кріс Хьюз.

Екс-соратник Цукерберга також вважає, що Facebook монополізував ринок, знищивши суперництво і конкуренцію, компанія отримує 80% від усіх доходів соцмереж у світі.

«Навіть коли люди хочуть піти з Facebook, вони не мають альтернативи, як ми бачили на прикладі скандалу з Cambridge Analytica… Як мені сказав один друг: „звалююю з Facebook — слава богу, є Instagram“. Він навіть не розумів, що Instagram — підрозділ все того ж монополіста», — пише співзасновник соцмережі.

Він заявляє, що політика Facebook знищує чесну конкуренцію, інвестори не ризикують вкладатись у нові проекти, оскільки розуміють, що Facebook може скопіювати інновації нової соцмережі і знищить бізнес або ж просто поглине.

«Подивіться — при бумі венчурного фінансування жодна велика соцмережа не з`явилася після 2011 року. Те ж — в інших монополізованих галузях з домінуючим гравцем, таких як пошук (Google) і онлайн-рітейл (Amazon). Помітно інтенсивніше конкуренція і більше інновацій у сегменті сервісів для командної роботи (Slack, Trello, Asana), транспортних додатків (Uber, Lyft, Lime, Bird) і криптопроектів (Ripple, Coinbase, Circle). Я не звинувачую Марка. Він показав лише свій талант як бізнесмена. І все ж він створив те, що вбиває підприємницький дух і обмежує споживчий вибір», — наводить приклад Кріс Хьюз.

За його словами, для вирішення проблеми, уряду слід посилити регулювання і зруйнувати монополію Facebook, зробити компанію підзвітною американцям. Для цього потрібно розділити соцмережу на кілька компаній — дезавуювати покупку Instagram і WhatsApp, заборонити подібні поглинання у майбутньому.

«Facebook юридично відокремить від себе бізнеси Instagram і WhatsApp, і це стануть три окремих публічних компанії. Акціонери збережуть свої частки пропорційно у всіх компаніях, а ось частки Марка та інших менеджерів, можливо, доведеться примусово скоротити», — запропонував Хьюз.

Він вважає, що заборона на поглинання дасть розвиток конкурентам, у яких не побояться інвестувати. У плюсі ​​будуть і рекламодавці і навіть акціонери.

«Аналогічні антимонопольні розділи Standard Oil і AT & T в перспективі тільки збільшували акціонерну вартість більш ефективно працюють, нехай і більш дрібних підприємств … Уявіть собі конкурентний ринок, на якому можна вибрати ту соцмережа, що гарантує захист призначених для користувача даних, вільна від реклами або дозволяє налаштовувати новинну стрічку максимально релевантно ваш смак», — каже колишній партнер Цукерберга.

Схожі новини