Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Казахстан: третя модернізація

Держава впроваджує радикальні політичні, економічні і соціальні реформи

Щорічно з 2012 року у перший день грудня у Казахстані відзначають День першого президента Республіки Казахстан. 1 грудня 1991 року вперше відбулися вибори, в ході яких президентом Казахстану був обраний Нурсултан Назарбаєв. Буквально через два тижні, 16 грудня, країна прийняла Декларацію Незалежності. На мапі світу у серці Євразії з’явилася нова незалежна держава — Республіка Казахстан.

За двадцять шість років своєї незалежності під керівництвом свого лідера Нурсултана Назарбаєва Казахстан сформував власну модель розвитку, яка показала свою спроможність, дозволила забезпечити динамічний розвиток країни.

Казахстан пройшов два етапи своєї модернізації. Перший — становлення нової держави, перехід від планової до ринкової економіки.

Другий етап був пов’язаний з прийняттям Стратегії розвитку Казахстану до 2030 року і створенням нової столиці Астани.

Результати цих перетворень беззаперечні. Казахстан став поважним членом міжнародного співтовариства, вирвався із зони економічного відставання і увійшов у число 50 конкурентоспроможних економік світу. У країні сформована унікальна модель миру і згоди.

Тим часом світ змінюється на очах. Відбувається потужний геополітичний злам. Динамічно трансформується світова економіка.

Казахстан не може ігнорувати ці процеси. З ініціативи президента Н. Назарбаєва розпочато третій етап модернізації країни.

Надпрезидентська система влади в Казахстані в період, коли були потрібні рішучі і швидкі реформи, себе виправдала. Нині потрібна більш збалансована політична система країни для підвищення її стійкості, як більш ефективного механізму відповіді на сучасні виклики. У зв’язку з цим президент Казахстану пішов на передачу ряду своїх повноважень парламенту та уряду, хоча державне управління, як і раніше, залишається президентським. За главою держави залишилися стратегічні функції: роль верховного арбітра у відносинах між гілками влади, питання зовнішньої політики, національної безпеки та обороноздатності країни.

Роль уряду і парламенту значно посилилася, підвищилася і їх відповідальність перед суспільством.

Підвищена відповідальність Кабінету міністрів перед депутатським корпусом. Відтепер партія, що отримала перемогу на парламентських виборах, буде вирішальним чином впливати на формування уряду.

Уряд буде складати повноваження перед новообраним Мажилісом, тобто нижньою палатою парламенту, а не президентом, як це було раніше.

Спрощено порядок висловлення недовіри членам уряду з боку палат парламенту.

В економіці розпочато формування нової моделі економічного зростання для забезпечення глобальної конкурентоспроможності країни. Поряд з розвитком традиційних базових галузей — промисловість, АПК, транспорт і логістика, будівельний сектор та інші, буде зроблено акцент на просування «цифрової економіки».

Пріоритет буде відданий новим перспективним напрямам на базі цифрових технологій (3D-Принтинг, онлайн-торгівля, мобільний банкінг, цифрові сервіси), автоматизації і роботизації виробництва, комунікаційної галузі.

Плануються заходи щодо кардинального розширення бізнес-середовища. Буде проведена приватизація, щоб частку держави в економіці знизити до 15% в ВВП, до рівня країн ОЕСР. Частка малого та середнього бізнесу в ВВП у перспективі повинна становити не менше 50%.

Буде продовжено роботу з залучення приватного капіталу у фінансування економіки, розвитку фондового ринку, підвищення ефективності бюджетних витрат.

Особливу увагу буде приділено підвищенню ефективності боротьби з корупцією, включаючи імплементацію найкращих практик та рекомендацій ОЕСР, гуманізацію адміністративного та кримінального законодавства, впровадження єдиної системи держзакупівель за принципом централізованої служби.

При збереженні колишньої моделі свідомості і мислення досягти поставлених вище цілей неможливо. Необхідно робити ставку на нове покоління, яке повинно стати конкурентоспроможним і прагматичним, зберігаючи при цьому національну ідентичність і відкритість свідомості.

З цією метою в Казахстані розпочато процес модернізації суспільної свідомості. Він включає в себе такі кроки як тримовну освіту (казахська, англійська та російська мови), а також перехід до 2025 року казахської мови на латинський алфавіт. Реформа алфавіту обумовлена ??історичними передумовами та спрямована на прискорену інтеграцію в світовий науково-освітній, технологічний і комунікаційний простір.

Буде здійснено переклад 100 кращих підручників світу з різних мов на казахську мову. Це дозволить перейняти прогресивну навчальну методологію і зробити якісний ривок у підготовці студентів.

Разом з тим, через активну адаптацію до глобальних змін, не буде забута своя історія, традиції і звичаї. Збережена самобутність народу. Для цього реалізується програма «Ту ан жер», у рамках якої держава стимулює успішних людей до надання меценатства регіону, де вона народилася, провела дитинство і юність.

Ведеться серйозна краєзнавча робота. Реалізується проект «Сакральна географія Казахстану». Питання навіть не в реставрації пам’ятників та споруд. Питання в тому, щоб вони стали впізнаваними і утворили єдиний каркас для само­ідентичності і гордості народу.

Реалізується проект «100 нових облич Казахстану». Це історія 100 конкретних людей, які за роки незалежності добилися успіху. Кожен з них стане прикладом для підростаючого покоління.

Все це дасть можливість Казахстану інтегруватися у глобальне світове суспільство. Що, своєю чергою, зробить Казахстан сильною державою з конкурентною економікою, розвиненим людським капіталом, який буде цінуватися у всьому світі.

Вітаю дружній нам народ Казахстану з майбутніми святами — з Днем першого президента і Днем Незалежності Республіки Казахстан.

Галина МАСЛЮК. Почесний консул Республіки Казахстан у Західній Україні.

Схожі новини