Передплата 2024 «Добрий господар»

Савченко готова свідчити на детекторі брехні

І вимагає, щоб таку ж процедуру пройшли брехуни, які її звинувачують.

У російському Донецьку (Ростовська область) тамтешній суд розпочав розгляд “по суті” справи проти захопленої рік тому в полон українки Надії Савченко. Наступного вівторка, 29 вересня, суд розпочне її допит. Нашу співвітчизницю звинувачують у “діях, спрямованих на знищення цивільного населення”, у вбивстві російських журналістів Волошина і Корнелюка, незаконному перетині російського кордону. Звинувачена заперечує свою вину, навела переконливі аргументи. Її адвокати, українська влада, уряди багатьох західних держав, міжнародна громадськість назвали цей процес фарсом, політичною розправою, вимагають припинити її, повернути Савченко в Україну. Поза тим російська Феміда ігнорує очевидні речі. Експерти кажуть, що суд “гонит лошадей”, і вже до кінця жовтня винесе вирок нашій співвітчизниці — їй загрожує до 25 років ув’язнення.

Як і під час усіх попередніх судових засідань, Надія Савченко, одягнута у вишиванку, виглядала нескореною, говорила українською, поводилася по-геройському. Пригрозила суддям: якщо вони позбавлять її адвокатів, оголосить голодування. Обвинувальний вирок, який російські прокурори написали на 186 сторінках, назвала брехнею. Заявила, що готова давати свідчення на детекторі брехні, висунула вимогу, щоб таку ж процедуру пройшов кожен із майже 60 “свідків” у справі, зокрема вожак так званої ЛНР Ігор Плотницький...

Звинувачення стверджує, що 17 червня 2014 року Надія Савченко, на той час член добровольчого батальйону “Айдар”, коригувала вогонь української артилерії по мирному населенню Луганської області, внаслідок чого нібито й загинули російські журналісти (прибули у зону бойових дій без дозволу української влади). Захисники Савченко надали докази цілковитого алібі своєї підзахисної. На представленому ними відео, яке зняв сепаратист Єгор Русский, видно, що захоплена у полон Надія перебуває у руках терористів о 10 годині 30 хвилин — тоді як згадувані журналісти загинули пізніше, о 12-й годині. Уже за одним цим фактом справу можна закривати. Але тільки не у путінській Росії...

У суді Надія заявила: “Мене викрали з території України і силою привезли в Росію. У моєму викраденні задіяні слідчі органи... Я ніколи в житті не стріляла по людях без зброї. Націлювачем я ніколи не була. Я — авіація, а не артилерист, це різні речі”. Родичам загиблих російських журналістів Надія сказала, що не вбивала їхніх синів.

Адвокати Савченко назвали процес гучним та абсурдним за ступенем розбіжності доказів і вироку, який уже написано. Не вірять, що зможуть домогтися правди. Але сподіваються, що завдяки дипломатичному тиску, який наростатиме, рано чи пізно українську бранку буде звільнено.