Передплата 2024 ВЗ

Порошенко розповів, як Україна може повернути окупований Донбас

  • 22.05.2015, 18:55
  • 1 142

Про це президент заявив на прес-конференції за підсумками саміту

Петро Порошенко назвав умови, за яких Україна зможе повернути окуповані території.

Про це президент України заявив на прес-конференції за підсумками саміту, передає Еспресо.TV.

"Для того щоб повернути окуповані території потрібні дві речі. Перше - перекрити кордон з Росією. Річ друга - вивести російські війська. Наявність яких ми продемонстрували на цьому тижні, представивши бійців регулярних військ спецназу", - заявив український президент.

Також український президент заявив, що Україна бездоганно виконує всі пункти Мінських домовленостей.

Євросоюз готовий розпочати процедуру надання українським і грузинським громадянам безвізового режиму за умови позитивних пропозицій Єврокомісії, які очікуються наприкінці 2015 року.

Про це йдеться у спільній декларації саміту Східного партнерства, схваленій у п'ятницю в Ризі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Вони (глави держав та урядів країн ЄС - ред.) вітають прогрес, зроблений Грузією і Україною відносно імплементації планів з візової лібералізації, як зазначено у доповіді Єврокомісії про прогрес. Вони очікують на завершення Україною і Грузією імплементації 2-ї фази планів дій з візової лібералізації, коли будуть виконані усі критерії та необхідні реформи, та вітають готовність Єврокомісії надати якнайбільшу підтримку Україні і Грузії в імплементації їхніх планів дій, а також її намір доповісти про прогрес України і Грузії до кінця 2015 року», - йдеться у документі.

Наголошується, що виконання усіх критеріїв може дозволити завершити процес візової лібералізації, і тоді Єврокомісія запропонує Європарламенту і Раді ЄС виключити для українських і грузинських громадян візові вимоги відповідно до законодавства ЄС.

Лідери ЄС визнають європейські прагнення України, Молдови та Грузії відповідно до положень, які зафіксовані в угодах про асоціацію цих східних партнерів.

Про це йдеться у спільній декларації саміту Східного партнерства, який завершився у п'ятницю в Ризі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Учасники саміту визнають європейські прагнення і європейський вибір партнерів, як це заявлено в угодах про асоціацію», - йдеться у документі.

Як відомо, у тексті Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом не міститься чіткого формулювання, що Україна, як європейська держава, відповідно до ст. 49 Угоди про ЄС може подати заяву на членство.

Звіт Єврокомісії про поступ України в імплементації плану дій з візової лібералізації буде оприлюднено не пізніше 15 грудня 2015 року.

Про це заявив Президент Петро Порошенко за результатами саміту Східного партнерства у п'ятницю в Ризі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Оціночний звіт Єврокомісії про прогрес України з візової лібералізації буде представлений не пізніше 15 грудня», - сказав Порошенко.

Він наголосив, що українська сторона зробить усе, аби провести необхідні реформи й отримати безвізовий режим із ЄС.

«Ми на сьогоднішній день прибрали усі політичні перешкоди для отримання Україною безвізового режиму. Закінчені усі дискусії. Було чітко заявлено, що залишилися технічні питання», - відзначив Порошенко.

 Глава держави поінформував, що поставив відповідним урядовим структурам завдання до 10 червня вжити необхідних заходів.

Нагадаємо, у спільній декларації Ризького саміту Східного партнерства зафіксовано, що Євросоюз готовий розпочати процедуру надання українським і грузинським громадянам безвізового режиму за умови позитивних пропозицій Єврокомісії, які очікуються наприкінці 2015 року.

Еспресо.TV, Укрінформ

Схожі новини