Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Його метою було одне — вижити!»

Про військовополоненого Остапа Решітника родина нічого не знала майже два роки

Остап зі своїми дітками (до полону), які не втрачали надії побачити татка!
Остап зі своїми дітками (до полону), які не втрачали надії побачити татка!

3 cічня в Україну з російського полону повернулося 230 військовослужбовців. Для рідних полонених це стало неочікуваним сюрпризом, бо тривалий час росіяни не хотіли проводити обміни. У Головному управлінні розвідки повідомили про певні зрушення в питанні обміну полоненими. Водночас у російському полоні досі залишаються чимало українців. 7 січня родичі полонених військовослужбовців, зокрема захисників Маріуполя, зібрались на акцію Free Azov, аби нагадати, що «азовці» досі у російському полоні… Журналістка «ВЗ» поспілкувалась з дружиною звільненого з полону військового медика Остапа Решітника, пані Ольгою. Її чоловік служив у маріупольському шпиталі, був санепідінструктором. Розпитую дружину про її чоловіка та його службу.

— Остап після школи відбув строкову службу в армії. Після цього захотів спро­бувати себе у військовій сфері, — каже Ольга Решітник. — Так склалося, що по­трапив до військової санстанції, яка на­лежить до медичних служб. 2009 року підписав перший контракт, йому сподо­балось, і так це триває дотепер.

2014-го, коли почалася АТО, уперше поїхав на схід. Відтоді їздив регулярно, їх відправляли туди на ротації. Перший рік щотри місяці вони туди їздили. Потім була ротація, і на пів року міг поїхати. До початку повномасштабної війни щороку був на ротаціях у різних точках.

— Розповідав вам про службу на сході?

— Я старалася не випитувати. Розумі­ла, що це для нього не зовсім легко. Але ця робота йому подобалася, вона його затягнула.

— За два дні до повномасштабного вторгнення ваш чоловік поїхав до Ма­ріуполя…

У них була чергова ротація. 18 люто­го 2022 року виїхав зі Львова. Мав їхати у Маріуполь, у шпиталь. А 24 лютого по­чалися перші бої, обстріли… На той мо­мент ми з ним фактично не спілкувалися. Був поганий зв’язок. В середині берез­ня, коли на госпіталь скинули авіабомбу, чоловік дивом залишився живим… Отри­мав поранення. Дівчина з його підрозді­лу, Анастасія, йому допомагала, роби­ла перев’язки. Розповідала, що всі були здивовані, що Остап вижив. Усе було в диму, все чорне, і ось якоїсь миті ви­ходить Остап… Після звільнення Остап розповів мені у телефонній розмові, що зрозумів: якщо залишився живим у Ма­ріуполі, значить, це недаремно. Ця думка допомагала йому в полоні. У нього була одна мета — вижити!

— Чоловік розповідав, як потрапив у полон?

— Ні. Я стараюсь дуже не розпитувати, даю йому можливість, щоб він сам про все розповів.

— А коли зв’язок з вашим чоловіком обірвався?

— Останній раз дзвонив до донечки 1 березня 2022 року. Після цього було кілька повідомлень. 3 квітня ми отри­мали останнє повідомлення зі словами «Живий-здоровий». З того часу зв›язку з ним не було. Наприкінці квітня я поба­чила фото Остапа на російському Теле­грам-каналі. Загалом, було підозріло, що місяць чоловік не виходить на зв’язок. Мала бути хоч якась звісточка від ньо­го. Тоді зрозуміла, що він у полоні. Після того, як побачила його фото, я написа­ла заяву в СБУ, поліцію. Остапа оголо­сили у розшук. Я постійно телефонува­ла на «гарячу лінію» СБУ і запитувала, чи моя заява розглянута. Мені відповіда­ли: «Наберіться терпіння, ми робимо все можливе». А потім його внесли у списки.

— Ви весь час тримали руку на пульсі…

— Родичі працівників (медиків) Марі­упольського 555-го госпіталю, які по­трапили в полон, об'єдналися, ство­рили спільну групу у соцмережах. Завдяки керівнику ГО «Військові меди­ки України» Андрію Кривцову був ши­рокий розголос. Усією групою ми писа­ли в усі інстанції, робили все можливе щодо звільнення наших рідних. (В од­ному з інтерв'ю Андрій Кривцов розпо­відав, що, згідно із Женевськими кон­венціями, медиків не можна утримувати у полоні. На це потрібно звертати увагу різних міжнародних інституцій, аби вони бачили злочини, які чинить росія. — Авт.).

— Міжнародні організації вам допо­магали?

— Коли ми почали працювати з паном Андрієм, підключились міжнародні ор­ганізації. Наприклад, Червоний Хрест ві­діграє посередницьку роль. Він впливу не має. Вони себе називають гуманітар­ною групою. Допомагали передавати до­кументи від різних служб. Але впливу у звільненні, на жаль, вони не мають. Хоча якщо в них є якась інформація, то її та­кож передають. У деяких моментах рід­ні були озлоблені. Чекали рідних з поло­ну, а нічого не відбувалося. Довго обмінів не було. Дуже багато рідних були у відчаї. Хотіли йти будь-куди і робити будь-що — аби тільки про їхніх рідних почули.

— Ви продовжували шукати інфор­мацію про Остапа на російських па­бліках?

— Кожен раз переглядали там інфор­мацію. Вдивлялися в усі відео, фотогра­фії. Ми були впевнені, що Остап живий. Це мені, мабуть, і допомагало тримати­ся. Єдине, чим ми себе заспокоювали: нам трішки треба почекати. І ми дочека­лися!

— Ви знаєте, де саме Остап пере­бував у полоні?

— Це була колонія під Уралом. Суворо­го режиму.

— Ваша донька Юстина так чека­ла батька! Писала зворушливі пости у Фейсбуці… Очевидно, у доньки з батьком сильний зв’язок.

— Донька, як і батько, стримує свої емоції (Юстині - 13. — Авт.). Коли це все почалося, одного вечора донька каже: «Мамо, я би хотіла про тата щось написа­ти». Я кажу: «Донечко, пиши». «А як я маю це сформулювати?» — питає. Кажу: «Доця, пиши так, як відчуваєш. Ти висловлюєш свою думку». Я їй скинула фото з батьком. Після звільнення донька казала батько­ві у телефонній розмові, що на цих фото вона маленька. Треба обов’язково зроби­ти нові фотографії!

— Головне, ваша донька щиро ві­рила, що скоро зустрінеться з бать­ком… Про це писала у соцмережах.

— Вона дуже його чекала. Весь цей час спала з фотографією тата (голос у мами тремтить. — Авт.). Син — молодший. Він також чекав, часто згадував тата, плакав за ним. Але він як хлопчисько: «Треба по­чекати, значить, треба почекати».

— У ЗМІ часто пишуть про те, що шахраї виманюють гроші у родичів військовополонених. Ви з такими ви­падками не стикалися?

— Дякувати Богу, ні! Я була налашто­вана на те, якщо мене хтось незнайомий щось запитує, я ставлю «контрольні» пи­тання, а тоді даю певні відповіді. У таких випадках, у першу чергу, треба зберіга­ти тверезий і холодний розум. Тому що в паніці можна наробити багато помилок. Я спочатку також задумувалася над різ­ними варіантами. Думала самотужки шу­кати чоловіка… Комусь щось запропону­вати. Але якось воно так складалося, що ті думки відсіювалися, бо не виходило це зробити так, як би хотілося. Усе сходило­ся до того, що це робити не потрібно. На жаль, ми вплинути ні на що не можемо.

— І нарешті ви написали на своїй сторінці у Фейсбуці: «Мої діти щас­ливі. Довгоочікуваний дзвінок татка». Розкажіть, як це було?

— Це був другий відеодзвінок. Діти уже усвідомили, що тато вдома. А перший дзвінок був зранку 4 січня. Син говорив з батьком, був на емоціях. Ставив йому різні питання: «А що ви там робили?», «А чим вас годували?». Я його штурха­ла, щоб зайвого не питав. А донька мовч­ки спостерігала. Діти весь той час дуже переживали за тата. За тиждень до об­міну син побачив фотографію Остапа і дуже розплакався. Каже: «Мамо, я так скучив за татом!». На жаль, крім того, що нам треба ще трішки почекати, я не мо­гла йому більше нічого сказати.

— Але ви нічого і не знали…

— Ніхто нічого не знав! Списки з трьох­сот людей ще раніше були викладе­ні у мережу. Остап був у тих списках. У нас з’явилася надія. Ми себе тішили, якщо він потрапив у цей список, значить, справді щось десь відбувається. Але ста­ралися не покладати на це сильних на­дій, щоб потім не засмучуватися, не пла­кати. Кожен обмін — це очікування… Ми навчилися з цим жити і боротися.

— Я бачила скрін з відео на вашій сторінці, видно, що ваш чоловік дуже схуд.

— Коли мені зателефонували зі спец­служб і сказали, що він в Україні, очікува­ти дзвінка, я була шокована. А коли поба­чила його по відеозв'язку, у мене не було жодних емоцій. Він схуд на 30 кілограмів! Цей шок тривав майже добу. Потім по­чалися дзвінки від рідних, друзів, знайо­мих… Сну не було. Повноцінно ми змо­гли поговорили, коли чоловіка поселили на реабілітацію. Тоді вже прийшло усві­домлення, що він нарешті вдома.

— Чоловік розповідав, чим їх году­вали у полоні?

— Про харчування дуже не розповідав. Але сказав, що воно було мінімальне. Була і хвилина, щоби поїсти, і 30 секунд. Це гра на виживання! Те, що з полоне­них знущалися, для нас усіх, на жаль, не новина…

— Скільки людей з вашої групи, у яку ви об'єдналися, повернулося з полону?

— П'ятеро. А у нашому списку — понад сорок людей, які ще не повернулися.

— Чоловік говорив, скільки трива­тиме реабілітація?

— Це залежатиме від стану його здоров’я. Він разом з іншими полоне­ними проходить обстеження. Сьогод­ні вони здавали аналізи. Медична комі­сія буде вирішувати, у якому він стані, від цього залежатиме, у який термін повер­неться додому.

— Чи просив Остап, щоб ви йому щось приготували, коли він повер­неться додому?

— Він стриманий. Каже: «Не робіть ні­яких поспішних дій, висновків. Не треба до мене летіти. У мене все є - одяг, те­лефон. Нас годують. Я вдома! А решта — ще трішки почекайте». Та й медики не ре­комендують їхати у перший тиждень, бо треба дати їм оговтатися. Усвідомити, що вони вдома. Різка зміна обстановки також може бути для них травматичною.

— Донька все ще спить з фотогра­фією батька?

— Юстина вже заспокоїлась. До речі, батько також перечитував її сторінку у Фейсбуці. Він приємно здивований. За­питував, чи це справді вона писала, чи їй хтось допомагав? Казав, що йому дуже приємно. Донька каже: «Ні, я все сама». Юстина молодець. Трималася. Я також навчилася себе стримувати. Можливо, я і виглядала для когось «холодною». Але якщо би я показала якусь паніку, страх, це би відчули і побачили діти. Їм би від того не було краще.

— Що можете порадити рідним, які чекають з полону своїх?

— Звісно, буває важко чути «наберіться терпіння, ми робимо все можливе»… Але треба розуміти, що у роботі щодо звіль­нення полонених задіяно багато держав­них служб, спецслужби. Це об'єднана робота… А рідні мусять чекати! Уся ін­формація конфіденційна. Про звільнення можна дізнатися лише тоді, коли військо­вополонені перетнуть кордон України. До того моменту ніхто нічого не повідо­мляє…

Схожі новини