Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У мережу «злили» особисті дані мільйонів українців

У Мінцифри кажуть, додаток «Дія» до цього витоку не причетний, і пропонують онлайн-автоцивілку

В Україні кілька Telegram-каналів зливають особисті дані українців. Йдеться не просто про бази даних з іменами та номерами телефонів, якими торгують уже давно, а про паспортні дані, номери водійських посвідчень, паролі від деяких соцмереж та електронних скриньох. Не база, а мрія шахрая!

«Хлопці молодці. Об’єднали разом дані держреєстрів, бази „Нової пошти“, паролі з „Вконтактє“ та linkedin, щедро приправили банківською таємницею — і результат на табло: мені показало не лише мої паспортні дані, мої старі паро­лі (старі, але на той момент справжні!), а й дані з біометричних паспортів (включно з фото) і, вишенька на торті, — водійське посвідчення, про яке я навіть не здогаду­вався. Навіть у „Дії“ його не показують, а у хлопців у базі — є. Ось так уже зараз ви­глядає їхнє цифрове майбутнє», — напи­сав на своїй сторінці у Facebook керівник громадської організації «Електронна де­мократія» Володимир Фльонц. При цьо­му додав, що, перевіряючи власні дані, ви автоматично ділитесь інформацією з власниками «бази».

У витоку даних звинувачували дода­ток від Мінцифри «Дія», доступний до скачування з лютого цього року. Цей сервіс був запущений у рамках ідеї «Держава у смартфоні» і має об’єднати державні послуги та документи в елек­тронній формі. У Міністерстві цифрової трансформації заперечують причетність «Дії» до зливу. «Додаток не має влас­ної бази даних і не нагромаджує таку ін­формацію (мобільний додаток лише ві­дображає інформацію з реєстрів). В Україні 9,5 млн водійських посвідчень, 6,5 млн з яких відображаються в додат­ку «Дія», — заявили у Мінцифрі. До речі, у мережі з’явилась інформація про дані 26 мільйонів водійських посвідчень, тоб­то значно більше, аніж реально є водіїв в Україні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань до уряду визнав, що витік персональних даних справді відбувся. У зв’язку з цим відкрито кримі­нальне провадження. Це сталося більш ніж пів року тому, коли були старі реє­стри даних. Нові реєстри захищені, за­певнив він.

Попри скандал, у Мінцифри днями додали до додатку державних онлайн-послуг «Дія» цифрову автоцивілку. Тепер у цифровому доступі водія буде повний комплекс: посвідчення водія, техпас­порт та страховка. Принцип дії нової по­слуги такий: додаток робить запит за номером автомобіля у систему МТСБУ щодо наявності поліса автоцивілки. Якщо страховий поліс дійсний, у меню техпаспорта у «Дії» висвітиться рожевий напис «страховий поліс дійсний». Якщо ні, то жовтий — «страховий поліс не дій­сний».

Схожі новини