Передплата 2024 «Добра кухня»

«Корупція в Офісі президента буяє пишним цвітом…»

На «праву руку» глави держави - Андрія Єрмака - впала підозра у торгівлі «хлібними» посадами

«У моїй команді немає корупціонерів!» — за найменшої нагоди повторює президент України Володимир Зеленський. Віру у ці його клятвені запевнення дуже похитнули кілька годин відеозаписів із компроматом від народного депутата з президентської партії «Слуга народу», колишнього радника глави держави Гео Лероса. Вони можуть свідчити, що до корупційних діянь на великі суми причетний разом зі своїм братом Денисом керівник Офісу президента Андрій Єрмак, права рука глави держави.

Минулої неділі втомлену коронавірусом Україну приголомшив черговий скандал у найближчому оточенні президента. Нардеп Гео Лерос, який в останні тижні запам’ятався жорсткою критикою у бік Андрія Єрмака за його вельми підозрілі перемовини і домовленості із заступником глави Адміністрації президента Росії Дмитром Козаком, ошелешив співвітчизників прихованими записами розмов Дениса Єрмака, його помічника Сергія Шумського та інших осіб. У серпні-жовтні минулого року ці співрозмовники обговорювали призначення певних осіб на високі державні посади. Зокрема у міністерства, митниці, обласні держадміністрації, інші інстанції. Судячи з контексту розмов, сприяти вирішенню цих кадрових питань за чималі гроші мав би брат Дениса Єрмака — Андрій, на той час помічник президента, до «порад на вушко» від якого все частіше тоді почав прислухатися господар Банкової.

Із розшифровок розмов, які опублікували низка інтернет-видань, бачимо, що Денис Єрмак, його помічник та інші особи у найменших деталях проговорюють, скільки коштуватиме кандидатам у високе крісло їхня майбутня посада. А ще — якою буде пропорція отриманого від цього кандидата хабара кожному із протеже. У тому числі — братові шефа президентської канцелярії…

Джерело, яке допомогло зробити ці записи надбанням громадськості, стверджує, що кадрові перемовини Денис Єрмак проводив у столичному кафе на бульварі Дружби народів. Серед тих, чия «хлібна посада» проговорювалася у цих розмовах, був кандидат на посаду Тернопільської облдержадміністрації Руслан Комар-Чорний (Зеленський тоді все ж віддав перевагу іншому претендентові, нині відставному Ігорю Сопелю). В іншому фрагменті потаємного відеозапису, датованого серпнем 2019 року, чути розмову Дениса Єрмака із представником черкаського бізнесу Анатолієм Хмельковським. Той цікавився своїми перспективами обійняти посаду заступника голови Одеської ОДА з питань економіки.

Разом із Денисом Єрмаком ключову роль у торгівлі посадами, «пробиванні» бізнесових питань, інших оборудках, які проходили через парламентські комітети, урядові структури, відігравав згадуваний Сергій Шумський. Вони з Денисом начебто разом служили в АТО, згодом разом заснували громадську організацію «Українське бюро національного розвитку». Ця організація, яка співпрацювала у тому числі з іноземними компаніями, дуже була зацікавлена у виграші тендерів на будівництво. Перемогу на них мав забезпечити Денис Єрмак. Винагорода за послугу оцінювалася у суму від 20 до 50 «лямів» (очевидно, йдеться про мільйони доларів). «Гроші „рвемо“ на три частини», — чути на запису. Шумський також просить одного зі своїх співрозмовників придумати схему, як обійти санкції…

Є на записах і ну дуже пікантні фрагменти. В одному з них йдеться про те, що «одна красива дівчинка» хоче очолити «Зовнішньоекспоцентр», який підпорядкований ДУСі (Державному управлінню справами). Той, від кого це призначення залежить, відповідає: «Якщо дівчинка красива і „в темі“, то це зробити достатньо легко». І ще «рішали» між собою з’ясовують, чи «красива дівчинка» за своє призначення зробить інтимну послугу…

Відеоматеріали від Гео Лероса спричинили у політикумі і серед громадськості ефект вибуху бомби. Однак в офісі на Банковій зробили вигляд, що йдеться про наклеп, фальшивку, дезінформацію. «Чутливий до корупції» Зеленський цього разу жодним словом не обмовився про скандал у своєму оточенні. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак визнав, що на плівках видно і чути його брата Дениса, однак звинувачення у корупційних діях відкинув як провокаційні. Сказав, що вимагатиме розслідування з боку ДБР і СБУ. Своєю чергою, Денис Єрмак стверджує, що йдеться про маніпулятивну нарізку окремих фрагментів його розмов. Б’ється у груди, що не обговорював ні з ким призначення на державні посади. Каже, якісь «шахраї» задалися метою скомпрометувати його з братом. За словами Дениса Єрмака, ніяких захмарних благ у нього немає, живе з батьками. А з майна у нього, мовляв, лише ноутбук, телефон і подарований товаришем велосипед…

Близькі до Андрія Єрмака люди на умовах анонімності твердять, що всю цю «чорну справу» затіяв колишній глава ОПУ Андрій Богдан, у якого з Єрмаком були натягнуті стосунки.

Тим часом Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочала кримінальне провадження за заявою народного депутата Гео Лероса, в якому ідеться про можливе зловживання впливом під час призначення осіб на посади в органах державної влади. Яким буде ефект від цього розслідування САП, можна спрогнозувати — нульовим. Кілька місяців тому у соцмережах було оприлюднено записи скандальних розмов із кабінетів колишнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука і екс-директора Державного бюро розслідувань Романа Труби. Однак належного «розбору польотів» (особливо у випадку із Трубою, в діях якого були ознаки політично мотивованих переслідувань) так і не відбулося.

Втім, реакція на заяву Гео Лероса з високих офісів все-таки надійшла. Проти народного депутата (він представляє внутріпартійну опозицію у «Слузі народу») у правоохоронних органах за заявою Андрія Єрмака порушили справу. Як мовиться, щоб не висувався…

Коментарі для «ВЗ»
Микола Княжицький, народний депутат («Європейська Солідарність»)

Цей скандал засвідчив, що корупція в Офісі президента буяє пишним цвітом. Водночас ми спостерігаємо конкуренцію між різними кланами довкола Володимира Зеленського — у цьому випадку, між кланами Богдана і Єрмака. Клан Богдана зацікавлений цю ситуацію розкручувати — що в жодному разі не виправдовує Андрія Єрмака і його брата. Ганебно і те, що слідчі органи розпочали «копати» під Гео Лероса, а не взялися розслідувати сам факт корупції. Це вкотре засвідчує, що силові органи у нас діють за дзвінком із Офісу президента.

Денис Богуш, політексперт

На прикладі цієї історії усі побачили, що наш президент і його Офіс не відповідають заявленим перед минулорічними виборами цілям і стандартам. Так цинічно ще ніхто не діяв, не продавав посади.

Без сумніву, це завдасть удару по рейтингу президента. Буде й інший наслідок. Єрмак для Зеленського є ключовим гравцем у перемовинах з Росією, з міжнародним співтовариством. Як і у багатьох інших питаннях, розв’язанням яких раніше займався Богдан. У Зеленського немає кадрового резерву, немає зараз іншої довіреної особи, на яку він міг би спиратися у свої перемовинах з Путіним, із західними партнерами. Андрій Єрмак своїм негативним «шлейфом» хоронитиме репутацію президента. Тож буде спроба якимось чином цей скандал зам’яти, знизити його градус.

Схожі новини