Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Продається Максиміліанська вежа Цитаделі. Недорого!

Незалежні експерти кажуть, що історичну будівлю хочуть збути за ціною квадратних метрів новобудови.

Комплекс старовинних оборонних споруд Цитадель знову в епіцентрі уваги львів’ян (напередодні Євро-2012 активісти виступали проти спорудження готелю в одній із веж, де були концтабори. - Авт.). Нещодавно на сайті агентства нерухомості опублікували дивне оголошення: “Продається велика Максиміліанська вежа Цитаделі. Площа — півтори тисячі “квадратів”, підвал, два поверхи. Приміщення збереглося в хорошому стані, є комунікації. Велика Максиміліанська вежа розташована в історичному місці з чудовим краєвидом, належить до об’єктів архітектури національного значення. Можливо реставрувати та зберегти всю красу споруди. Територія навколо вежі — близько шести тисяч квадратних метрів, оренда землі - на 49 років. Ціна - 800 тисяч у. о.”.

Ріелтор, який виставив на продаж вежу, каже, що старовинну споруду намагаються продати вже близько півроку, але не можуть знайти покупця, який заплатить круглу суму. Мовляв, покупці були, але вирішили взяти паузу, щоб подумати.

Експерт з нерухомості Анатолій Семенюк сказав “ВЗ”, що квадратний метр Максиміліанської вежі Цитаделі продають за 533 долари, а це вартість пересічної новобудови у Львові. На його думку, історична споруда мала би коштувати значно дорожче. “Продаж вежі — дивна річ, - каже він. - Є чимало запитань: як вежа потрапила у приватні руки, чи мають власники дозвіл на відчуження від управління охорони історичного середовища? Якщо не мають, то навіщо виставляти об’є­­кт на продаж, встановлювати ціну? Спершу — все узаконити, потім — продавайте!”.

Велика Максиміліанська вежа Цитаделі — пам’ятка архітектури національного значення (з 2012 року), входить у комплекс із п’яти будівель, в одній із яких працює готель “Цитадель”. Побудована у 1850-х роках. У період Другої світової війни на цій території функціонував концентраційний табір для військовополонених Shtalag-328.

Хто власник історичної споруди? Частину Максиміліанської вежі орендує бібліо­тека імені Стефаника. Там розміщене книгосховище на півтора мільйона книг. Решту приміщень вежі використовує завод “Електрон” як склади. Телефоную до корпорації “Електрон” по коментар. У прес-службі розчарували: “Через Різдвяні свята та відпустки ніхто з посадових осіб корпорації не може прокоментувати ситуацію з продажем вежі”.

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко сказала “ВЗ”, що хоча споруда має приватного власника, але під час продажу історичної пам’ятки потрібно отримати дозволи на відчуження від управління охорони історичного середовища міської ради та Міністерства культури. “Наразі ніхто не звертався по дозвіл, але якщо матимуть реального покупця, то змушені будуть це зробити, - наголошує Лілія Онищенко. - У цьому документі потрібно підписати пункт про те, що новий власник будівлі має укласти охоронний договір”.

Схожі новини