Передплата 2024 «Добрий господар»

Як у Верховній Раді проштовхували вільну економічну зону «Галичина»

«Круглий стіл» на цю тему дуже нагадував сплановану провокацію.

Провокаційні прояви сепаратизму перейшли з районного та обласних рівнів у найвищий державний орган України — Верховну Раду. У парламенті відбувся “круглий стіл” на тему “Інвестиційний клімат Львівської області: проблеми і перспективи”, де так звані експерти та деякі нардепи обговорили законопроект про... вільну економічну зону “Галичина”, який передбачає надання широких економічних повноважень регіону. Влітку такі провокаційні ініціативи із сепаратистським душком було знищено у зародку у міських радах Львова, Буська, Червонограда, Пустомитів. На сесіях міських рад планували проштовхнути голосування за надання особливого економічного статусу — створення спеціальних економічних зон буцімто для залучення зовнішніх та внутрішніх інвестицій. Кілька тижнів тому у Львові знову були спроби тихої федералізації. Під шумок екологічних проблем пролунали заклики щодо реформування органів місцевого самоврядування та розмежування повноважень центральних та місцевих органів влади.

На “круглому столі” у Верховній Раді прийнято рішення — створити робочу групу щодо поліпшення інвестиційного клімату Львівської області та створення вільної економічної зони “Галичина”. Що цікаво, такі питання розглядали без народних депутатів від Львівщини. За інформацією “ВЗ”, запрошення на “дискусію” отримала лише нардеп від Львівщини Оксана Юринець.

Під час “круглого столу” один експерт з інвестицій переконував присутніх, що, починаючи з минулого року, приплив зовнішнього капіталу у Львівську область різко впав. Ситуація, мовляв, зберігається і сьогодні, тож вирішувати проблему потрібно на регіональному рівні і через нормативно-правову базу. Тож, на думку цього псевдоексперта, один з ефективних інструментів залучення інвестицій на Львівщину - створення вільної економічної зони. “Вільна економічна зона дає можливість створювати нові підприємства, робочі місця, залучати інвестиції”, — підспівував йому нардеп від Опозиційного блоку Олексій Білий.

Доктор економічних наук, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло запропонував сформувати робочу групу щодо поліпшення інвестиційного клімату Львівської області, а це, мовляв, неможливо без створення вільної економічної зони “Галичина”. За його словами, проект створення такої зони уже розроблено, але документа ніхто не бачив.

Насправді ситуація з інвестиціями на Львівщині з точністю до навпаки.

Лише цього року у Львівській області запрацювало кілька потужних заводів з іноземними інвестиціями, серед них - заводи «Бадер Україна», «Фуджікура», компанія із голландськими інвестиціями — Galicia Greenery, тваринницький комплекс “Екоміт”... Як сказали “ВЗ” в управлінні інвестиційної політики Львівської ОДА, цього року у Львівській області запрацювали дев’ять нових іноземних компаній та дев’ять фірм із внутрішніми інвестиціями. Створено 10 тисяч нових робочих місць. До кінця року відкриють ще п’ять підприємств, де буде створено тисячу робочих місць.

Експерти кажуть: спроби тихої федералізації - спланована провокація російської агентури. Провокатори прагнуть продемонструвати у російських ЗМІ, що сепаратизм притаманний усім регіонам Украї­ни, не лише східним. Тим часом, нагадаємо, українське законодавство не передбачає особливого економічного статусу чи економічних зон. Колись в Україні дія­ли спеціальні економічні зони (наприклад, була Яворівська спеціальна економічна зона). Згодом норму скасували, бо це призводило лише до зловживань — за прикладом так званих офшорів підприємства перереєстровувалися у ці зони і уникали оплати податків.

Журналіст “ВЗ” зателефонувала доктору економічних наук Ярославу Жалілу. Той каже, що на “круглому столі” експерти насправді не називали Львівщину економічно провальним регіо­ном. Просто, мовляв, порівняно з іншими областями країни, сума прямих іноземних інвестицій на одного жителя удвічі менша. Якщо по Україні це тисяча доларів на одну особу, то у Львівській області — 500 доларів. Йшлося і про те, що потенціал Львівщини — доволі високий, але його не використовують на повну потужність.

Запитую пана Ярослава, чи не вбачає у темі “круглого столу” сепаратистських мотивів. “Ні, в жодному разі не маю такого бачення, - відповів експерт. - На мою думку, сепаратизм — це коли відбуваються заклики до виходу певної території з-під юрисдикції центральної держави. Україна має досвід створення спеціальних економічних зон. Зупинено усі пільгові умови, які формувалися до цих зон. Тому де-факто вони не функціо­нують. Закликаю не розглядати спеціальні економічні зони як прояв сепаратизму. Наведу приклад Польщі. Вступивши в ЄС, ця країна зберігає низку спеціальних зон, особливо поруч з німецьким кордоном. У Китаї є такі зони”.

“Організатори “круглого столу” були незадоволені моїм виступом, бо я одразу сказала, що заклики до створення вільної економічної зони “Галичина” - це сепаратизм, - сказала “ВЗ” народний депутат України Оксана Юринець. Яка лише під час дискусій зрозуміла, що відбувається. Насторожило, що на захід не запросили нікого з депутатів від Львівщини, крім мене. Сказала їм, що ми - депутати усієї України і думаємо про те, що вільна економічна зона — це вся Україна, а не окремо Галичина. Я проти сепаратизму! Вони (учасники “круглого столу”. - Авт.) навіть не розуміли, що таке Галичина, не розрізняють областей, регіонів. Там було багато явно випадкових людей (чимало студентів), які не розуміли, для чого зібралися...”.

Коментар для “ВЗ”

Олег СИНЮТКА, голова Львівської ОДА

Сьогодні немає ніяких підстав виділяти якусь окрему територію і називати її вільною економічною зоною. Думаю, це було необдумано (“круглий стіл” у Верховній Раді на тему вільної економічної зони “Галичина”). Сьогодні Львівщина — номер один в Україні за обсягом залучення інвестицій та за кількістю нововідкритих підприємств.

Як запобігти сепаратистським провокаціям? Пропоную провокаторів і тих, хто годується за російські гроші, не допускати у сесійні зали усіх рівнів, зокрема у парламент.

Схожі новини