Передплата 2024 «Добрий господар»

Представлення прокурора Львівщини Віталія Мякішева зірвали!

Наступна спроба – 5 квітня...

У четвер, 31 березня, мало відбутися офіційне представлення нового прокурора Львівської області Віталія Мякішева (на фото). Він прийшов на зміну Роману Федику, який 18 березня достроково склав повноваження за власним бажанням. Представлення нового прокурора Львівщини безпрецедентно зірвали кількадесят громадських активістів з різних громадських організацій. Вони увірвалися до залу, заблокували президію та заявили, що проти непрозорого призначення прокурора. Активісти вимагають публічного конкурсу на цю посаду, де, зокрема, мають бути присутні представники громадських організацій та журналісти.

Активісти мали з собою яйця, томатний сік, плакати з написами «Громадські організації проти “парашутистів” і сепаратистів!», «Не допустимо руки Шокіна і “парашутиста” у Львові!». А ще — зібрали гроші на... квиток Мякішеву до Житомира, де він раніше працював заступником прокурора Житомирщини. Однак активістам не вдалося передати гроші новому прокурору.

Як сказав керівник ГО «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський, прокурорів не можна призначати без попереднього обговорення кандидатур з громадськістю. “Мякішев — людина Віктора Шокіна, - каже він. - Не хочемо допустити у Львівську область “парашутистів”.

Голова ГО “Розвиток громади” Олег Долінський сказав “ВЗ”, що після Майдану в Україні запровадили традицію публічного конкурсу на різні посади державних відомств. “Не заради того ми стояли на Майдані, щоб на посади надалі призначали кулуарно, - каже пан Олег. - Після Майдану кандидати на посади ходили на прямі ефіри, щоб розповісти про себе, про свою програму розвитку відомства, про реформи. Але раптом випадково дізнаємося, що вже призначено нового прокурора Львівської області. На представлення нікого не запрошують, усе відбувається кулуарно, не публічно. Віталія Мякішева призначено наказом Віктора Шокіна, який звільнений з посади. Якщо Шокіна вже немає, то хто тоді приймає кадрові рішення? Ми вийшли під прокуратуру не персонально проти Віталія Мякішева. Ми вийшли проти непрозорості призначення на цю посаду. Вимагаємо, щоб до Львова не закидали “парашутистів”! Мають бути відкриті конкурси, обговорення. Подайте нам кілька кандидатур на посаду!”.

За словами Олега Долінського, новоспечений прокурор погодився з вимогами активістів. У вівторок, 5 квітня, Віталій Мякішев готовий до відкритого спілкування з громадськими організаціями. “Вивчимо біографію Мякішева, декларацію про доходи, дізнаємося про сім’ю, - наголосив Олег Долінський. - Хочемо почути, як планує боротися з корупцією, які завдання ставить на цій посаді”.

Нового прокурора Львівщини мав представляти керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Прийшли також посадовці середньої ланки — заступник мера Львова, заступник голови ЛОДА…

Голова Львівської ОДА Олег Синютка на представлення Віталія Мякішева не прийшов. У той день проводив колегію Львівської ОДА. Перед тим у коментарі для “ВЗ” Олег Михайлович сказав, що ніхто з прокуратури не радився щодо звільнення з посади Романа Федика.

Перед призначенням на Львівщину 39-річний Віталій Мякішев працював заступником прокурора Житомирської області (на цю посаду його призначили 2 квітня 2015 року). Він - старший радник юстиції, в органах прокуратури працює з 1999 року.

Нагадаємо, на вакантну посаду прокурора Львівщини Генпрокуратура хотіла “сплавити” керівника управління спецрозслідувань цього відомства Сергія Горбатюка (займається розслідуванням злочинів під час Євромайдану). Та Сергій Горбатюк відмовився від посади. “Заслання” Горбатюка на Львівщину, вочевидь, мало відбутися у рамках усунення конкурента на посаду генерального прокурора. На сайті президента України зареєстровано петицію про призначення Сергія Горбатюка генпрокурором.

Схожі новини