Передплата 2024 «Добра кухня»

Не по справедливості, а по-братерськи

Найбільше коштів з Державного фонду регіонального розвитку на реалізацію мікропроектів на Львівщині отримали райони депутатів Дубневичів

Децентралізація на Львівщині і без того йде «зі скрипом». А тут ще й бюджетний скандал, здатний підкосити довіру територіальних громад до об’єднання. Регіональна комісія із представників Львівської облради, ЛОДА, громадських діячів і експертів вирішувала, яким чином розподілити кошти з Державного фонду регіонального розвитку на реалізацію соціальних проектів у районах. За дивним збігом обставин, найбільше грошей із цього фонду перепало районам, що входять до виборчих округів відомих нардепів від Блоку Петра Порошенка братів Богдана і Ярослава Дубневичів.

Загалом із Державного фонду регіонального розвитку (це кошти держбюджету) на Львівщину було виділено 222 мільйони гривень. З них на «вотчину» Дубневичів (а це Пустомитівський, Городоцький, Мостиський і Самбірський райони) пішло загалом 88,5 млн. грн. Левову частку цих коштів (46,09 млн. грн.) отримали три райони, що входять до виборчого округу №120, від якого у Верховну Раду був обраний Ярослав Дубневич. 42,4 мільйона гривень отримав Пустомитівський район, у якому на виборах до парламенту переміг Богдан Дубневич.

Перший заступник голови Львівської обласної ради Парасковія Дворянин розповіла журналісту «ВЗ», що було подано 244 проекти, з них пройшли 80. Проекти були роздані усім членам комісії. Критерії для голосування були такі: якщо це будівництво, то це мало бути добудовування наступних черг. А також - будівництво шкіл, садків, мостів, очисних споруд тощо. Пані Парасковія була співголовою комісії від облради, співголовою від ЛОДА - перший заступник голови Ростислав Замлинський. «Хоча голосування відбувалося у таємному режимі і члени комісії кажуть, що голосували по совісті, результат шокував, - розповіла Парасковія Дворянин. - Я, як співголова комісії, не підписала протоколу голосування, який подали в Мінрегіонбуд. Написала свої зауваження на трьох аркушах і подала в Мінрегіонбуд. Міністерство має переглянути це голосування, яке відбулося вкрай несправедливо. Мене непокоїть факт особливої «успішності» окремих районів Львівської області. Пустомитівський район отримав кошти на 19 об’єктів (на суму 42 млн. грн.), Старосамбірський - на 8 об’єктів (13 млн. грн.), Самбірський - на 8 об’єктів (14 млн. грн.). Мостиському району теж перепало 14 млн. грн. Для порівняння, Червонограду «вділили» аж 3 млн. грн., Буському району — 2 млн.грн. Натомість Сокаль і Сокальський район, Радехів і Радехівський район, Новий Розділ, Миколаїв і Борислав не отримали нічого! Комісія не підтримала проектів, що були подані новоствореними об’єднаними громадами, які зараз найбільше потребують підтримки. Вважаю, протокол складений упереджено і має ознаки корупційної складової. Мала зустріч із керівником області. Олег Синютка сказав, що вражений, але остаточного переліку ще не бачив. Він буде його дивитися - можливо, вдасться дофінансувати райони, які отримали нуль. Але я не бачу таких джерел. Оскільки проекти були подані на великі суми. Це власне проекти для державного бюджету, аж ніяк не для обласного.

Після того, як стали відомі результати, я об’їхала п’ять районів і відчула там велику напругу. Люди не розуміють, чому так сталося, хто у цьому винен?».

Однопартієць Парасковії Дворянин, керівник парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що «це олігархічне, деспотичне управління. Є підстави звернутися до Національного антикорупційного бюро».

У багатьох експертів виникли підозри, що у цій скандальній ситуації можуть «стирчати вуха» голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина. Пан Олександр не приховує, що і раніше, і зараз співпрацює з братами Дубневичами, про що він недавно заявив в інтерв’ю «Високому Замку». Ще коли його обрали головою облради, експерти передбачали, що він так чи інакше «тягнутиме ковдру» на своїх партнерів Дубневичів. Журналіст «ВЗ» зателефонувала пану Ганущину і запитала, чи він справді пролобіював «незалежне» рішення комісії? Особливого ентузіазму у нього це запитання не викликало…

«У комісії було 25 людей. І вони прийняли власне рішення, - сказав голова облради. - Я не є членом тієї комісії. Якщо у розподілі коштів є диспропорція, будемо її вирівнювати. Це можна робити з обласного бюджету, з коштів інших державних органів. Щодо диспропорції, то навіть за найкращого прорахунку доходів вона трапляється. Наприклад, є така програма підтримки мікропроектів, на яку подаються усі райони. Так, Яворівський район подав 174 мікропроекти, а Моршин - 4, Радехівський район - 15. Очевидно, результати конкурсу будуть більше прив’язані до тих районів, що подали більше проектів. Тому ставлюся до цих результатів спокійно. Треба шукати можливості дофінансування.

Перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський у розмові з «ВЗ» рішуче відкинув припущення щодо будь-якої запрограмованості результатів голосування: «Кожен член комісії має свій унікальний логін і пароль на порталі Мінрегіонбуду. Кожен оцінює за шістьма критеріями, і за кожен критерій виставляє оцінки від нуля до трьох. Кожен член комісії виставив відповідні бали, комп’ютер підсумував і визначився той перелік проектів, який був озвучений. Ніхто одноосібно не приймав рішення».

- Парасковія Дворянин вважає, що розподіл коштів відбувся упереджено і має ознаки корупційної складової…

- Це її особисте бачення як співголови комісії. Не можу відповідати за те, як голосував кожен член конкурсної комісії. Якщо хтось у чомусь вбачає щось, то нехай розбираються відповідні органи. Але ми не можемо зупинити процес реалізації інвестиційних проектів. Є райони, які взагалі не подали жодної пропозиції. Із 15-ти об’єднаних територіальних громад Львівщини тільки одна подала пропозицію. Одні райони подавали пропозиції десятками, інші - по 2-3. Що подали, те члени конкурсної комісії і оцінювали.

- Якийсь дивний комп’ютер у тому Мінрегіонбуді, що він так несправедливо розподілив кошти…

- Це не комп’ютер у Мінрегіонбуді. Це портал, розробниками якого є, зокрема, і міжнародні експерти, які й запропонували і підходи до оцінювання. Передбачалося, що усе буде максимально прозоро. Кожен член комісії незалежний. Кожен самостійно виставляє своє оцінювання.

- Чи планується допомога тим, хто подавав свої проекти, але не отримав фінансування? Наприклад, директор Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський обурений, що їхній проект із будівництва котельні отримав нуль.

- Для таких бюджетних установ, як Палац мистецтв чи РДА, громада, є декілька механізмів отримання додаткових коштів. Перша - субвенція з держбюджету на соціально-економічний розвиток області. Другий - об’єднані територіальні громади окремо отримують субвенцію на реалізацію проектів соціально-економічного розвитку. Третій - діють проекти міжнародної технічної допомоги, в тому числі і в напрямі енергозбереження. Не виключаю, будуть ще якісь додаткові фінансові інструменти, які запропонують. І ще раз про ті проекти, які відібрані. Всяке може бути - хтось може відмовитися, хтось може реалізувати цей проект достроково тощо. Тоді проект, наступний за рейтингом, отримає це фінансування.

А тим часом…

Під час засідання Львівської обласної ради, з ініціативи першого заступника голови ЛОР Парасковії Дворянин фракція «Самопомочі» з другої спроби таки включила у звернення до Мінрегіонбуду прохання надати субвенцію з держбюджету на соціально-економічний розвиток у ті міста, райони та територіальні громади, які не потрапили у список фінансування з Держфонду регіонального розвитку. У своєму зверненні депутати “Самопомочі” наголошують, що голова ЛОР Олександр Ганущин не бажав ставити це питання на голосування, але воно все ж отримало підтримку депутатів. Також «Самопоміч» закликала Національне антикорупційне бюро перевірити розподіл коштів за результатами конкурсу інвестиційних проектів ДФРР. А член конкурсної комісії Роман Кізима закликав колег по облраді, депутатів обділених районів і міст та представників громадськості висловити рішучий протест щодо результатів конкурсу інвестиційних проектів ДФРР.

Схожі новини