Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко: "Мир та повернення українського суверенітету потрібні для відродження Донбасу"

  • 28.03.2016, 16:28
  • 2 538

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Донецької області відвідав місто Миколаївка, яке постраждало від обстрілів терористів у липні 2014 року.

«Це велике щастя - відкривати відновлений будинок. Весь світ побачив головні пріоритети української влади — мирне життя на Донбасі. Цей будинок є символом відновлення та відродження Донбасу. Моєю головною метою, як Президента, є мир», - зазначив Глава держави, спілкуючись з мешканцями декількох відремонтованих будинків. Петро Порошенко підкреслив: «З міста Миколаївка почалося звільнення Слов’янська — це символ початку нашої перемоги».

Президент ще раз наголосив на необхідності негайного виведення російських військ з окупованих територій.

Президент зазначив, що обласним та місцевим адміністраціям було направлено 2,5 млрд грн для відновлення мирного життя.

Глава держави також виступив за створення донорського фонду для відродження Донбасу та допомоги тим, хто постраждав від війни.Загалом, в результаті бойових дій в Донецькій області, пошкоджено та зруйновано майже 8,5 тис. житлових будинків, без помешкань залишилися 11,5 тис. осіб.

Петро Порошенко поспілкувався з родиною, якій було відновлено квартиру у реконструйованому житловому будинку, що зазнав руйнувань внаслідок бойових дій.

У липні 2014 року при обстрілі у результаті прямого попадання у 4-ий під’їзд 8-під’їздного п’ятиповерхового житлового будинку № 11 по вул. Миру виникла пожежа та було повністю зруйновано 16 квартир, частково пошкоджено 4 квартири сусідніх під’їздів. У 2015 році на проведення будівельних робіт по відновленню під’їзду фактично спрямовано 6,2 млн грн субвенції з Державного бюджету місцевому бюджету на відновлення інфраструктури Донецької області.

Станом на сьогодні також відновлені всі навчальні заклади, які були пошкоджені під час обстрілів в місті.

Президент: «Жителі Донбасу не бачать майбутнього у «Л/ДНР»

Останні соцопитування серед жителів підконтрольної Україні території Донбасу засвідчують, що практично ніхто не вбачає себе у складі так званих ДНР та ЛНР.

Про це Президент Петро Порошенко заявив під час виступу на центральній площі Краматорська.

"В силу своїх державних обов'язків я уважно стежу за станом громадської думки. І от що показують опитування у тій частині Донбасу, яка знаходиться під контролем України: кількість тих, хто бачить майбутнє регіону у складі так званих ДНР і ЛНР, тяжіє до нуля. Ніхто не хоче рухатися в цьому напрямку", - заявив Порошенко.

Він додав, що є ще 10-15% "тих, хто бачить можливість того чи іншого марення Росією".

"Але для мене надзвичайно важливо, що абсолютна, переважна більшість мешканців Донбасу майбутнє свого рідного краю бачить у складі нашої країни. Це те, що повинні знати наші вороги. Це те, що повинен бачити світ. Це те, як ми з вами об'єднаємо Україну", - наголосив Президент.

Він додав, що українці самі порозуміються і побудують свій спільний дім, а росіяни мають забратися геть.

"Без втручання так званих братів - швидше б вони забралися геть - ми швидко і гарантовано порозуміємося щодо того, яким має бути наш спільний український дім", - заявив Порошенко.

Порошенко матиме справу з Ахметовим, якщо той виграє вибори на Донбасі

Президент України Петро Порошенко співпрацюватиме з будь-яким переможцем виборів на окупованих територіях Донбасу за умови, якщо той "матиме Україну в серці" і його руки не будуть у крові. Якщо люди виберуть Ріната Ахметова, то це буде їхній вибір.

"Мінські домовленості передбачають абсолютно чітко: відновлення українського суверенітету на окупованій частині Донбасу має відбутися через процедуру виборів. Якщо будь-хто, хто не замарав руки в крові, хто має Україну в серці, прийме рішення брати участь у цих виборах і буде обраний народом Донбасу, я як Президент України буду мати з ним справу", - заявив Порошенко, відповідаючи на запитання, чи розглядається можливість залучення Ахметова до врегулювання конфлікту та Донбасі і чи ведуться з ним якісь переговори.

За словами Президента, він з таким переможцем виборів спільно працюватиме над поліпшенням ситуації на Донбасі, вирішенням соціальних питань, питань інфраструктури.

"Якщо пан Ахметов чи пан Бойко приймуть рішення балотуватися і виграють вибори, отримають підтримку Донбасу, то це - вибір людей Донбасу. І не треба ні журналістам, ні політичним діячам, нікому іншому вказувати, що ви цього будете обирати чи іншого", - заявив Президент.

Президент анонсував запуск поліції у Краматорську

Нова поліція у Краматорську розпочне роботу 14 травня.

"14 травня ми робимо відкриття поліції тут, у Краматорську", - заявив він.

Президент повідомив, що наразі поліцейські з Краматорська та Слов'янська проходять підготовку і навчання у Харкові.

"Бо є два різних світи: окупована територія, де панує безлад озброєних бандитів, і звільнений Донбас, де будуть українські поліцейські, некорумповані, ввічливі, професійні, сильні, добре озброєні", - наголосив Порошенко.

Він додав, що нова поліція також буде одним із символів "відновлення українського суверенітету".

Порошенко привіз Краматорську 60 "швидких"

Президент переконаний, що Донбас проукраїнський.

Президент Петро Порошенко під час візиту на Донбас передав Краматорську 60 карет швидкої допомоги.

"Від імені Української держави я передаю області 60 машин швидкої медичної допомоги!" - сказав він на церемонії.

Порошенко під час візиту на Донбас у понеділок заслухав доповідь про ситуацію на фронті, відвідав Миколаївку і Краматорськ.

Там він заявив, що жителі підконтрольної частини Донбасу - поголовно прихильники єдиної України.

"У тій частині Донбасу, яка перебуває під українським контролем, за даними соцопитувань, число прихильників "ДНР/ЛНР" близьке до нуля. Переважна кількість жителів Донбасу майбутнє свого краю бачить у складі України. Абсолютно байдуже, якою мовою будемо розмовляти на Донбасі: українською чи російською. Важливо - любити Україну!" - сказав Порошенко.

Як заявив Президент, влада готова прийняти вибір жителів окупованих територій, якщо голосування там буде чесним.

"Ми готові провести чесні вибори і співпрацювати з тим вибором, який буде зроблено українським Донбасом", - сказав Порошенко.

Порошенко анонсував створення донорського фонду за участю ЄС та США для відновлення Донбасу

Президент підкреслив, що створення фонду відбудеться після встановлення миру на Донеччині.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що після встановлення миру на Донбасі буде створено донорський фонд за участі ЄС, США та інших країн для відновлення інфраструктури у регіоні.

«Одразу, як буде встановлений мир, реалізується ще один важливий пункт Мінських домовленостей — створення величезного донорського фонду, в якому будуть брати участь представники ЄС, лідери яких чітко взяли на себе це зобов’язання, наші партнери з США, з усього світу, фонд відновлення Донбасу, працюючих підприємств», - заявив він.

Джерело: сайт Президента, УНІАН, Укрінформ.

Схожі новини