Передплата 2024 «Добра кухня»

Конституційна комісія схвалила проект децентралізації

  • 26.06.2015, 15:47
  • 1 681

Конституційна комісія схвалила проект змін до Конституції в частині децентралізації, заявив голова Верховної Ради, голова комісії Володимир Гройсман, повідомив «Інтерфакс-Україна».

За його словами, базовий варіант змін до Основного закону в частині децентралізації буде переданий президентові Петру Порошенку.

«Остаточне рішення приймає президент, оскільки наша функція тільки консультативно-дорадча», - зазначив Гройсман.

Проект, погоджений на засіданні, передбачає трирівневу систему організації місцевого самоврядування (громада - район - регіон), органи місцевого самоврядування отримають більш широкі права, як у питаннях фінансової самостійності, так і щодо прийняття рішень про організацію життя громади, повідомило LB.ua.

Центральну владу представлятимуть префекти або державні уповноважені, які призначаються і звільняються президентом за поданням Кабінету міністрів. Президенту надається право припиняти рішення і діяльність органів місцевого самоврядування у разі, якщо вони порушують Конституцію, закон або загрожують суверенітету і територіальної цілісності країни.

Одночасно з призупиненням повноважень президент повинен буде звернутися в Конституційний суд (КС), а також призначити тимчасового уповноваженого на території, де діяла рада. Якщо КС підтвердить побоювання президента, тоді парламент повинен буде достроково припинити повноваження органів місцевого самоврядування та призначити позачергові вибори.

У перехідних положеннях також пропонується закріпити можливість врегулювання особливого статусу окремих територій окремим законом.

Спікер парламенту повідомив, що президентові також передадуть особливі думки і пропозиції членів Конституційній комісії щодо змін до Конституції, які не увійшли до базового варіанта. «Особливі думки, що стосуються назв і всього іншого, випишемо в особливій думці», — зазначив він.

Схожі новини