Передплата 2024 «Добрий господар»

В інсценуванні самогубства Івасюка брало участь щонайменше двоє убивць

Прокуратура Львівщини отримала беззаперечні докази того, що народного улюбленця вбили співробітники КДБ

У те, що улюблений співак та композитор українців Володимир Івасюк (народився 4 березня 1949 року у селищі Кіцмані на Буковині), тіло якого знайшли у зашморзі на одному з дерев Брюховицького лісу 27 квітня 1979 року, вчинив самогубство, люди одразу не повірили. Коли десятки тисяч львів’ян проводжали Володимира в останню путь, у натовпі можна було чути: “Його вбила влада...”. Лише сьогодні слідчим прокуратури вдалося зібрати беззаперечні докази того, що Володимира Івасюка вбили співробітники КДБ.

На вимогу української інтелігенції у 2004 році Генеральна прокуратура поновила розслідування справи щодо обставин загибелі Володимира Івасюка. Як і чимало інших резонансних справ, розслідування яких поновили під час правління Віктора Ющенка, “справу Івасюка” не поспішали розслідувати. Лише нещодавно слідчі прокуратури Львівської області активно взялися розслідувати події вже далекого 1979 року.

“Точкою відрахунку” для слідчих стали висновки комплексної експертизи, яку провели фахівці Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції та Івано-Франківського бюро судово-медичних експертиз. Вивчивши висновки попередніх експертів, протоколи опису місця загибелі та інші документи, експерти переконалися: факти свідчать про “дії сторонніх осіб, спрямовані на інсценування самогубства. Вказані обставини, — підсумували експерти, — виключають можливість вчинення Івасюком самогубства через повішання. Мало місце інсценування самогубства Володимира Івасюка шляхом повішання, в якому брало участь не менше двох сторонніх осіб”.

“Слідчі, — розповів “ВЗ” прокурор Львівської області Роман Федик, — довели, що Володимира Івасюка вбили співробітники КДБ. Під час розвалу СРСР всі документи щодо діяльності спецпідрозділу КДБ, співробітники якого спеціалізувалися на ліквідації ворогів тодішнього режиму, були знищені або вивезені з Украї­ни до Москви. Проте нам вдалося знайти та допитати свідків тих подій...”.

Оскільки у вбивстві Володимира Івасюка брали участь кадрові офіцери КДБ, матеріали розслідування слідчі прокуратури передали для подальших правових дій військовій прокуратурі.

Схожі новини