Передплата 2024 «Добрий господар»

Цукор по 19 гривень і гречку по 18 з полиць не змітають...

Після того, як голова ЛОДА Олег Синютка «попресував» продуктових гуртовиків, ажіотажний попит пішов на спад

Споживацька паніка на продукти харчування, яка спалахнула минулого тижня, стала причиною екстреної наради голови Львівської ОДА Олега Синютки з керівниками найбільших торгових мереж області. Розмову голова області проводив інтелігентно, але жорстко. Дав зрозуміти, що, крім об’єктивних причин (курсу валюти тощо), винні також і торговці, які наживаються на ажіотажному попиті і вирішили “під шумок” отримати надприбутки.

«У лютому ви витягли в людей з кишень останні гроші, — констатував губернатор. — Ви вміло підігріли ажіотажний попит. Фактично це продовження українсько-російського конфлікту, тільки іншими засобами. Хтось хоче розхитати ситуацію в країні, можуть бути різні провокації. Ми з вами маємо заспокоїти людей. Не можна грати на тому, що в наших людей на генетичному рівні закладено страх перед голодом».

“Нинішня цінова політика на продовольчі товари може свідчити про змову між окремими торговими мережами та постачальниками продуктів харчування, — заявив голова Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Андрій Басараба. — Аби виявити можливі зловживання, буде проведено розслідування”. Олег Синютка звернувся до обласної прокуратури з проханням перевірити можливі порушення рівня граничних цін на основні види продовольчих товарів, котрі встановлені розпорядженням голови ОДА від 7 жовтня 2013 року (в документі йдеться, що націнка на товари не може перевищувати 15%). У понеділок журналіст “ВЗ” пройшлася по торгових точках міста, аби подивитися, як вплинула “накачка” у губернатора на тенденції на продуктовому ринку.

Перший по курсу — великий продуктовий супермаркет. Покупців небагато, ходять між полицями, розглядаються. Товару повно — особливо м’яса, солодощів. Та у кошиках в людей по мінімуму: батон, солодка водичка, пиво, якісь дрібниці. У відділі вагових круп усі ящики завалені розсипною гречкою — по 17,75 і 18,75 за кілограм. Бабусі недовірливо копирсаються у крупі, ніхто не купує. Покопирсалася і я. Гречка чиста, добірна. Ще в одному ящику до верху навалено такої ж гречки, але у пачках по 900 грамів — за 21,13 грн. Однак жодних інших розсипних круп, макаронів та цукру у цьому відділі немає. Натомість є оголошення, мовляв, у зв’язку з ажіотажним попитом наразі, на жаль, попит цей задовольнити не можемо.

Шукаю “критичний асортимент” на інших полицях. Такі самі пакети з гречкою по 21,13 грн. — на полицях з позначкою “Акція”. Щоправда, там же висить табличка: “Шановні покупці! Товар не підлягає оптовому продажу. Один покупець може придбати не більше 5 одиниць”. А між іншим, на нараді у Синютки гуртовики обіцяли, що обмежувати попит не будуть... Та ніхто не поспішає купувати хоча б однієї “одиниці” гречки. Різноманітні “некруті” крупи і макаронні вироби також присутні на полицях — за відносно доступною, як на складний економічний стан країни, ціною. Наприклад, найдешевша кілограмова пачка рису — 23 грн.

Прямую до полиць із олією. Пляшок — повно, але по 27,54 (літровий “Чумак”, олія “Золота”) і півлітрова “Щедрий дар” по

14,34 грн. Натомість від пляшок по 21,09 — лише порожні полиці із цінниками залишилися. “Я олією затарився, коли ще вона була по 80 грн. п’ятилітрова пляшка, — охоче ділиться досвідом літній чоловік, що крутиться поруч. — Навіщо ажіотажі? На все життя не накупишся...”. А от із цукром тут “напряжонка” — є тільки півкілограмові пачечки українського рафінаду по 12,63 грн. і білоруського по 15,25 грн.

Привокзальний ринок у понеділок був закритий, натомість навколо нього торжище аж гуде. Пожвавлений рух біля різних яточок з бакалією. Щоправда, люди не стільки купують, скільки роздивляються. Цукру — до кольору до вибору. 900-грамова упаковка — 15 грн., кілограмова — по 19, 20 і 21 грн. (на різних ятках). Повно п’ятикілограмових мішків радехівського цукру по 95 і 100 грн. Борошно — також 5 і 10-кілограмові мішки — за 55 і 100-110 грн. відповідно. Вагова гречка — по 22 грн., рис — по 24. Олії повно, але ціни кусаються — 30 і вище гривень. А от у маленьких магазинчиках навколо базару цукру і гречки немає. Знайшла тільки в одному — кілограмові пачки по 18 грн. Ціни на олію тут зашкалюють — доходить до 37 гривень. Та й тих пляшок небагато.

Схожі новини