Передплата 2024 «Добрий господар»

Шокова хірургія від Арсенія Яценюка

Парламент прийняв програму дій нового уряду, яку у четвер представив у Верховній Раді Арсеній Яценюк. Тепер формально ніщо не заважає владі розпочати реформи, які анонсував прем’єр.

Затвердження програми на рік озброїло команду Яценюка імунітетом від відставки. Реформи будуть болючими. Керівник Кабміну не обіцяв українцям “багатого і щасливого життя”, зізнавшись, що...

Головне завдання — вижити

Глава уряду окреслив невтішну картину справ у країні, сказав, що над нею висить загроза втрати незалежності. За словами Яценюка, внаслідок російської агресії Україна втратила 20% доходів, 20% валютної виручки, 20% економічного потенціалу. Через бойові дії зруйновано господарську і соціальну інфраструктуру у значній частині Донбасу. Як наслідок, валовий внутрішній продукт зменшився на 7%. Золотовалютні резерви впали нижче 10 млрд. доларів. Іншого способу підняти їх, сказав Яценюк, ніж брати нові кредити, немає. Збитки, завдані внаслідок розв’язаної Росією війни, глава уряду оцінив у трильйон доларів. Сказав, що через міжнародні суди Україна вимагатиме їх повернення...

Іншим викликом після військової агресії для нашої країни, за словами прем’єра, є енергетична залежність від Росії, третім — корупція. Щоб стати на ноги, справитися зі всіма цими бідами, потрібна єдність дій президента, парламенту, уряду, зазначив Яценюк.

Нічого безплатного не буде. Навіть на папері

Реформи прем’єр пропонує розпочати з прийняття ощадливого бюджету, внесення змін у податковий, бюджетний кодекси — і все це зробити до нового року. Українців чекає жорсткий режим економії, скорочення витрат державного сектору, соціальних видатків, пільг, суттєве зростання плати за комунальні послуги. І багато чого іншого, малоприємного.

У пресу потрапила чернетка на 120 аркушах з рекомендаціями Міністерства фінансів, в яких окреслено, за рахунок чого можна було би “оптимізувати” бюджет. Серед таких ідей — скорочення утричі (із 450 до 150) кількості народних депутатів. На думку фінансистів, це дало б економію у 424 млн. грн. Мінфін пропонує утричі скоротити кількість прокурорів, скасувати підвищення їм зарплат, вихідних допомог, а також щомісячних надбавок та доплат слідчим прокуратури. Подвійне скорочення персоналу і видатків на нього може торкнутися і Міністерства внутрішніх справ.

У планах Мінфіну — скорочення граничної чисельності Нацгвардії, скасування грошової компенсації військовослужбовцям за належне їм житло. Підприємства самі виплачуватимуть зарплати мобілізованим громадянам, з державного бюджету ці витрати покривати не будуть. На 2015 рік встановлено обмеження щомісячної грошової виплати військовослужбовцям...

У переліку антикризових заходів — вилучення з Конституції положень про безоплатну медицину, освіту, встановлення платних послуг у цій сфері (хворим доведеться платити за своє харчування у лікарнях). Пропонується скоротити термін обов’язкового навчання у школі з 11 років до 9-ти, а також зняти заборону на скорочення мережі освітніх і медичних закладів. Економитимуть за рахунок початкових шкіл (де, окрім іншого, рекомендують відмінити безкоштовне харчування), ФАПів, амбулаторій. Пропонується встановити часткову оплату за заняття у дитячих спортшколах.

А ще — ліквідувати стипендії, безплатний проїзд школярів і студентів у громадському транспорті.

У “програмі ощадності” від Мінфіну йдеться про замороження рівня середніх зарплат українців.

У Кабміні пропонують підвищити вік виходу на пенсію до 65 років (як чоловікам, так і жінкам), а також збільшити страховий стаж для призначення пенсій. Є ідея до стабілізації справ в економіці зупинити індексацію пенсій, змінити спосіб їх нарахування, обмежити виплату пенсій працюючим пенсіонерам. Пільги на проїзд пенсіонерам пропонують замінити адресною допомогою.

У Мінфіні придумали й інші способи заощадження бюджетних коштів. На думку чиновників, якщо всі їх задіяти, це (цитуємо за документом) “сприятиме уникненню пошуку додаткових витрат бюджету в 2015 році в обсязі близько 496,9 млрд. грн., джерела покриття яких відсутні, забезпечить економію державних коштів в обсязі близько 27,1 млрд. грн., а також збільшить дохідну частину бюджету на суму близько 0,9 млрд. грн., що гарантуватиме часткове збалансування бюджету”...

Президентські інтриги довкола урядової програми

Програму дій уряду підтримали 269 депутатів, при тому, що коаліція нараховує 302 “багнети”. Кнопку “за” натиснув, зокрема, голова фракції “Блок Петра Порошенка” Юрій Луценко, хоча перед тим гостро розкритикував цей документ. При його оцінці Луценко, за словами колег з дружньої фракції “Народний фронт” виступав як популіст, а не як керівник коаліції. А сказала права рука президента ось що: “Винесена у парламент “Програма дій уряду” не просто розчарувала. Це — щось середнє між студентською халтурою і журналом “Мурзилка”. Єдине, за що можна голосувати в цьому 13-сторінковому “шедеврі”, то це за малюнки. Гарна робота, викликає оптимізм. Як у Буратіно, котрому так подобалася Азбука з картинками!”. Згодом емоції Луценка остудили з Банкової, його фракція, за невеликим винятком, програму підтримала...

Були й інші знакові рішення. У четвер Верховна Рада переглянула своє попереднє рішення і відкликала з керівництва парламентськими комітетами 15 депутатів, які голосували за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року. Ці одіозні особи, включаю­чи шоумена Поплавського, а також підозрюваного у корупції друга Черновецького — Довгого, тепер будуть рядовими членами комітетів.

Коментар для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Не варто передчасно панікувати. Не всі “економні” ідеї від Міністерства фінансів буде реалізовано — чиновники роблять заявку по максимуму, багато з їхніх пропозицій може бути відхилено як деструктивні. Зрештою, якщо почати реформи з олігархів — з перекриття офшорів, де вони ховають свої гроші, з встановлення великих податків на їхні великі статки, нерухомість, з податків на землю, яка є під цією нерухомістю в елітних районах, з податків на їхні акції, — тоді ці реформи народ сприйме нормально. Головне для рядових людей — бачити, що є справедливість у країні, що не весь тягар перекладається на простих смертних.

Схожі новини