Передплата 2024 «Добра кухня»

У курсанти – через пекло АТО

Серед першокурсників військової акдемії – учасники боїв на сході, які мають бойові нагороди

В Академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного відбувся урочистий ритуал складання військової присяги курсантами-першокурсниками. Уперше в історії академії урочистості відбувалися в умовах війни. Серед першокурсників — юнаки та дівчата, які встигли взяти участь в запеклих боях на сході.

Виступаючи перед першокурсниками, начальник академії генерал-лейтенант Павло Ткачук нагадав майбутнім офіцерам, що в бойових діях у зоні АТО задіяні чимало випускників академії.

Один із них, командир спецгрупи 8 полку спец­призначення старший лейтенант Євгеній Зеленський, нагороджений званням Героя України посмертно. В боях з ворогом, на жаль, загинули ще понад двадцять випускників академії...

Поздоровити першокурсників із складанням присяги прибули два народні депутати — Ярослав Дубневич і Олег Ляшко. Останній проголосив з трибуни академії войовничу промову. Одягнутий у камуфляж радикал Ляшко різко розкритикував мирні ініціативи влади. Доводячи, що війну слід продовжувати до повної перемоги, Олег Ляшко нагадав відому фразу британського прем’єра Вінстона Черчілля, сказану напередодні Другої світової війни: “У нас є вибір між війною і ганьбою. Якщо оберемо друге, будемо мати і ганьбу, і війну”. Ляшко також нагадав першокурсникам, що козацький гетьман Петро Сагайдачний, ім’я якого носить академія, свого часу спалив Москву.

Цьогорічний набір в Академію сухопутних військ імені Петра Сагайдачного відзначився тим, що пов’язати своє майбутнє з армією вирішили чимало учасників АТО. Першокурсником академії, скажімо, став старший солдат 80-ї аеромобільної бригади Андрій Козловський, який після утримування Луганського аеропорту був нагороджений орденом «За мужність» третього ступеня. Ще один першокурсник, Андрій Слободянюк, отримав орден «За мужність» за успішно проведену операцію із зачистки міста Краматорська. Присягу того дня прийняли й дівчата та юнаки зі Слов’янська та інших міст, розташованих у зоні АТО.

Після складання військової присяги першокурсники пройшли урочистим маршем перед гостями академії. Впало в очі, що цього разу курсанти “не тягнули ногу до пуза”, як це було прийнято у радянській армії. Вони перейшли на так званий європейський стройовий крок, яким марширують вояки більшості європейських країн. Усі курсанти були одягнуті у нову форму, яку почали виготовляти на одному з харківських підприємств. Незабаром у цю дуже зручну для бойових умов форму переодягнуть усіх українських військовослужбовців.

Схожі новини