Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна за прозоре і повноцінне міжнародне розслідування

  • 21.07.2014, 16:20
  • 905

Уряд готовий, щоб розслідування трагедії MH17 взяли на себе Нідерланди як найбільш постраждала країна

Нідерланди можуть очолити цей процес в чіткій координації з українськими структурами і всією міжнародною спільнотою», — повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі в понеділок, 21 липня.

Арсеній Яценюк повідомив, що за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, уже знайдено 272 тіла загиблих у катастрофі MH17, 251 із яких перебувають у рефрижераторних вагонах на станції Торез: «Ми відправили два ешелони по чотири вагони для того, щоб мати можливість вивезти тіла загиблих. Керовані Росією терористи не дають можливості вивезти всі тіла зі станції Торез для того, щоб доставити їх у визначене місце».

За його словами, до операції залучено 810 працівників, 355 з яких — працівники Служби з надзвичайних ситуацій України.

Глава Уряду повідомив, що Служба безпеки України порушила кримінальну справу і створила слідчо-оперативну групу з розслідування трагедії літака «Малазійських авіаліній», до якої залучені всі правоохоронні підрозділи України: «Сьогодні додатково прибувають наші західні партнери, які також долучаються до розслідування цієї жахливої трагедії».

Позиція Уряду України щодо розслідування, наголосив Арсеній Яценюк, залишається незмінною: «Всеохоплююче, прозоре і повноцінне міжнародне розслідування».

Арсеній Яценюк також зазначив, що Уряд готовий транспортувати тіла всіх загиблих до Амстердама для проведення необхідної незалежної експертизи: «Що стосується автопсії і судово-медичної експертизи осіб, які загинули, то в Амстердамі знаходиться одна з найбільш розвинутих світових клінік».

Прем’єр-міністр України наголосив, що російським урядом «не було зроблено нічого, щоб дати можливість правоохоронним органам, Службі з надзвичайних ситуацій та міжнародному співтовариству мати безперешкодний доступ» до місця катастрофи: «Завдяки всім використаним можливостям, у тому числі й неофіційним перемовинам, нам вдалося зібрати тіла і частину доказів щодо цієї жахливої трагедії».

«На даному етапі у нас немає сумнівів, що цей літак був збитий. Причина падіння — ракетний удар і, скоріш за все, це система Бук-М1. Так само абсолютно зрозуміло, що керувати і оперувати такою системою не можуть п'яні проросійські терористи. Це робили фахові люди, які отримували з боку Росії фінансування, зброю, тренування і навчання», — підкреслив Арсеній Яценюк, зазначивши, що в Уряду України є дані, що тренування цих людей відбувалися на російській території.

«Ця жахлива міжнародна трагедія, цей міжнародний злочин проти людяності повинен бути розслідуваний міжнародною комісією. Ми готові до того, щоби керівництво й координацію розслідування взяли на себе Нідерланди як країна, яка найбільш постраждала, із залученням всього міжнародного співтовариства», — наголосив Прем’єр-міністр України.