Передплата 2024 «Добрий господар»

На рейдерів працювали бомжі та... суддя

«Лідери організованих злочинних груп, готуючись до злочинів, ретельно вивчають юридичну та економічну літературу»

Громадські активісти, економісти, аналітики стверджують, що чи не більше від війни на сході збитків Україні завдає тотальна корупція майже всіх ланок влади та організована злочинність. Силові структури, вважають громадяни, або не здатні, або не хочуть долати корупцію та організовану злочинність. Чи справді з цим злом так важко боротися, “ВЗ” розпитав заступника прокурора Львівської області Юрія Грицка (на фото), який координує роботу спецпідрозділів силових структур області.

— Юрію Мироновичу, минулі роки термін “організована злочинність” застосовувався здебільшого до бригад рекетирів, які тероризували підприємців. Сьогодні, вживаючи цей термін, говорять частіше про державних чиновників, які також обкладають “даниною” бізнес. З такою організованою злочинністю боротися важче?

— З усіма проявами організованої злочинності боротися важко. Адже право­охоронцям доводиться мати справу з добре законспірованими групами, кожен член яких чітко виконує обов’язки, покладені на нього лідером групи. А кожен злочин ретельно планується. Серед кримінальних корупційних правопорушень найбільше викриваємо факти хабарництва. Це 65 відсотків всіх кримінальних проваджень, які скеровані прокуратурою до суду. Ще 9 відсотків корупційних правопорушень, розслідування яких завершене, стосуються фактів підкупу службовців і зловживань впливом.

Продовжуємо викривати організовані злочинні групи і в суто кримінальному середовищі. Цього року співробітники управління боротьби з оргзлочиністю ГУ МВСУ у Львівській області викрили

18 осіб, які входили в організовані злочинні групи. На відміну від звичайних злодіїв, які діють за схемою “випив-украв-пропив”, реалізуватися, як кажуть юристи, тобто зафіксувати факт вчинення злочину членами таких груп, доволі важко.

Тривалий час, для прикладу, не вдавалося затримати “на гарячому” членів злочинної групи зі Львова, які чинили пограбування лише поза межами області. То з одного, то з другого регіону надходили повідомлення про злочин, вчинений однаковим “почерком”. Викрити цю групу допоміг випадок. Один з її членів готувався до весілля. Друзі, щоб допомогти організувати цю урочистість, уперше порушили власне правило — не пакостити у рідних краях, і пограбували алкомаркет. Зловмисників затримали, а згодом довели їхню причетність до злочинів, вчинених в інших областях.

— В усьому світі мафіозні структури заробляють статки на продажу наркотиків. ...

— На Львівщині викрили кілька організованих груп, що спеціалізувалися на цьому виді злочинної діяльності. Оперативникам управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВСУ у Львівській області вдалося припинити діяльність групи торговців героїном, яку започаткували жителі Львова ромської національності. Як і з будь-якою організованою групою, працювати з ромами було важко. Продавці наркотиків та покупці між собою ніколи не бачилися. Роми спілкувалися з покупцями мобільними телефонами, застосовуючи при цьому спеціальний жаргон. У такому-то місці, казали, лежатимуть стільки-то “бананів”. По всьому місту група мала спеціальні “закладки”-тайники, в яких у визначений час залишали для покупців партії наркотиків. Отримавши “товар”, покупець переказував за нього гроші через автомати ibox.

Ця справа вже скерована до суду для розгляду. На жаль, не вдалося викрити постачальника наркотиків. Посередниця, яку арештували, мовчить як риба. Отож ланка між постачальником, розповсюджувачами та покупцями обірвалася...

Ще важче викривати злочинні групи, які створюють не якісь бандити, а люди з вищою освітою, так звані білі комірці. Такі лідери злочинних угруповань, готуючись до вчинення злочинів, ретельно вивчають юридичну та економічну літературу, шукають і підкуповують державних службовців.

Саме так діяла нещодавно викрита група рейдерів, які захоплювали комунальне майно, використовуючи нову, досі невідому правоохоронцям схему. Обравши об’єкт комунальної власності (житловий чи нежитловий), зловмисники наймали за копійки двох, назвемо так, бомжів. За вказівкою зловмисників ці люди подавали один на одного претензійні позови до суду. При цьому щоразу ці позови, що стосувалися суперечок щодо права власності на майно, потрапляли на розгляд до одного судді. Останній під час розгляду такої цивільної справи виносив рішення на користь одного із бомжів. Або ж обидва “суперники” у суді укладали мирову угоду. Згодом, користуючись рішенням суду, один із бомжів оформляв в БТІ своє право власності на майно, яке потім переписувалося на рейдерів.

Користуючись цією схемою, зловмисники привласнили комунальне майно вартістю 3 млн. 500 тис. гривень. Прокуратурі вдалося повернути ці об’єкти громаді після того, як рейдерську групу викрили співробітники СБУ. Її організатору вдалося зникнути, він оголошений у розшук. Один із учасників групи арештований, другий — на волі під заставою.

Вдалося довести, що суддя, без якого схема рейдерів не могла діяти, ухвалював явно незаконні рішення. Генеральна прокуратура оголосила цьому судді про підозру. Триває процес його відсторонення від виконання суддівських обов’язків.