Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ештон вимагає від Януковича гарантувати перегляд "законів 16 січня"

  • 17.01.2014, 15:51
  • 785

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон глибоко стурбована подіями в Україні і закликає президента Віктора Януковича привести прийняті законодавчі поправки у відповідність з міжнародними зобов'язаннями країни.

Про це йдеться в заяві Ештон, поширеній у п'ятницю, 17 січня, в Брюсселі.

«Я глибоко занепокоєна подіями в Києві. Деякі частини законодавства, що обмежують основні права громадян України, були поспішно проведені (через голосування) з очевидною неповагою парламентських процедур і демократичних принципів», — констатує верховний представник ЄС.

Ештон відзначає, що особливо стурбована змінами в Кримінальному процесуальному кодекс, які накладають «тривожні обмеження на права зібрань, свободу слова і засоби масової інформації, і суперечать міжнародним зобов'язанням України».

«Зміни, які, здається, серйозно обмежують діяльність організацій громадянського суспільства в Україні і спрощують процедуру анулювання мандатів членів парламенту, непокоять не менше», — додала вона.

Верховний представник ЄС зазначає, що ці «прикрі події відбуваються в момент політичної кризи і не сприяють зміцненню довіри і пошуку політичного рішення, яке може бути знайдено лише на основі діалогу всіх з усіма зацікавленими сторонами».

«Я закликаю президента України гарантувати, що ці рішення будуть переглянуті і приведені у відповідність з міжнародними зобов'язаннями України», — йдеться в заяві Ештон.

Схожі новини