Передплата 2024 «Добра кухня»

«Думаю, тут ніхто не знає, який бюджет прийняли…»

Кореспондент «ВЗ» намагалася з’ясувати, яку перемогу святкують прихильники влади у Маріїнському парку

м. Київ

Радості прихильників влади, яких звезли з усієї України у столичний Маріїнський парк, не було меж. Після того, як Верховна Рада похапцем прийняла Державний бюджет, антимайданівці влаштували собі свято — з піснями, танцями. Утім, як з’ясувалося, ніхто толком так і не розумів, яку подію так радісно відзначає.

Двоє дебелих чоловіків із Полтави заявили, що прийняття головного фінансового документа країни для них подія приємна, але не до кінця зрозуміла. «Думаю, тут ніхто толком не знає, який бюджет прийняли, — каже Олександр. — Ми в тонкощі не вникаємо». Молодики додому ще не збираються. Запевнили, що будуть тут доти, доки не розженуть Майдан. «Думаю, самі кияни і розженуть його. Ми за порядок. Однієї мети уже досягли», — підкреслив Олександр.

Безробітний Віталій зі Сміли, що на Черкащині, зізнається, що прийняття бюджету його не тішить. Чоловік вранці приїхав на мітинг. «Мене все одно це не обходить — на всіх роботах не був офіційно оформлений, — ділиться. — Зараз перебиваюся підробітками. У Смілі 16 заводів, з яких працюють лише 4. Може, влада нарешті на це зверне увагу. Ми ж її підтримали. От колись був порядок: «тунеядець» — у тюрму».

Двоє спортсменів із Полтави — Павло та Андрій — пояснили, що приїхали до столиці, аби навести порядок. «Ми не так за бюджет, як за порядок. Що наробили ті майданівці — це просто жах. Будемо стояти тут, доки не припиняться безлади у центрі столиці. Вже ходили до лідерів опозиції у гості, але на жодне питання відповіді не почули. Ми за євроінтеграцію, але у майбутньому. Нам треба до цього спершу підготуватися», — емоційно пояснив свою думку Павло.

«Бюджет мали прийняти ще три місяці тому, — долучається до розмови ще один прихильник влади, Геннадій із Полтави. — Тепер ми всі будемо мати зарплати і пенсії. Тепер надходитимуть асигнування у вітчизняну економіку». Цікаво, що Геннадій, який так радіє зарплатам, майже рік ніде не працює, бо у рідному місті досить складно десь прилаштуватися.

Шеренга розгублених антимайданівців із прапорами провладної партії вишикувалася біля Верховної Ради. Ніхто не знає, куди прямують. «Нам нічого не пояснили, — каже учасник мітингу Андрій. — Мабуть, ідемо святкувати перемогу».

Чоловік у спортивному костюмі покрикує на старших жіночок у блакитних плащах, щоб ставали в колону по п’ятеро.

Щасливих учасників мітингу прийшов привітати прем’єр-міністр України Микола Азаров. Його «спіч» був коротким і не вельми послідовним. «Ми прийняли бюджет. Тепер будуть зростати зарплати і пенсії. Бюд­жет потрібен всім областям України. На Майдані сотні людей два місяці ніде не працюють. Ми зробимо все для того, щоб усі регіони розвивалися. 2014 рік бачимо роком перелому. Мітинг — це не лекція з економіки», — заявив зі сцени Микола Азаров.

Не приховує радості і головний комендант наметового містечка «Площа єднання» Олександр Зінченко. Скандально прийнятий документ його анітрохи не непокоїть. «Ми перемогли — це головне. Треба рознести цю звістку по всій Україні. Людям, які приїхали сюди з усіх куточків України, аби підтримати прийняття бюджету, ми не можемо вийти і сказати: ідіть! Вони не хочуть розходитися. Але ми вже натякнули, мовляв, перемогу треба святкувати вдома, а потім приступати до роботи».

Після виступу прем’єр-міністра антимайданівці кинулися танцювати, вигукуючи: «Ми регіони — нас мільйони». Багато подалися у віддалені куточки Маріїнського парку, аби, як годиться, — з пляшчиною, закускою — відсвяткувати подію.