Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після антимайдану з Маріїнського парку вивезли тонни пляшок з-під горілки…

Після себе прихильники влади у головному парку столиці залишили справжні руїни

м.Київ

Те, в якому стані залишили після себе головний парк столиці — Маріїнський — учасники мітингу у підтримку Януковича, наводить жах, шок і сльози. Кияни, які у понеділок вранці тут проходили, не могли стримати емоцій — матюкалися, хрестилися, скрушно хитали головами... «Це просто жах, — ледве стримує сльози пенсіонерка пані Ірина, яка вигулює пса. — Це не люди, а вандали, справжні варвари. Тепер це не парк, а поле після бою». Не приховують обурення навіть правоохоронці, які і надалі продовжують тут нести службу. «Добре, що вони вже поїхали, — зітхає сержант Олексій. — Ще трохи — і тут було б суцільне сміттєзвалище. Аж шкода на все це дивитися»…

У понеділок із самого ранку у парку активно прибирають двірники, працівники «Київзеленбуду». Двоє «зеленбудівців» присіли на лавочку перевести подих, характеризуючи ситуацію, слів не підбирають. «Побили урни, ліхтарі на стовпах, частину паркану розламали, понищили лавочки, — бідкається пані Галина. — Зранку вже тонни пляшок з-під горілки звідси вивезли. Ще на схилах купа лишилася».

Крім комунальників, не видно жодного активіста з Партії регіонів з мітлою чи граблями. У глибині парку на бетонних плитах влаштували ранкове застілля з десяток чоловіків типового для прихильників влади вигляду. Ще, очевидно, не встигли похмелитися, бо злі і не вельми комунікабельні. Лишень повідомили, що їх найняли для прибирання території і порадили не заважати їм трапезувати.

Неподалік ще одна групка гріється біля діжки. Молодики з Одеси, які назвалися волонтерами, теж не поспішають наводити лад — курять, розмовляють.

По всьому парку стоять дерев`яні палети, купи дров, біля штабного намету, який один тут лишився, гора матраців, всюди — примерзле опале листя. На місці лишилися усі біотуалети, у багатьох із них виламані двері.

Неабияк потерпіла і центральна алея парку. Напередодні ввечері тут їздили фури, які забрали польові кухні та інші габаритні речі. Після цього на газонах лишилися глибокі сліди від коліс, на плитці — болото.

На землі лежить вирваний «із м`ясом» ліхтар.

Десь за годину поверталася до виходу тією ж дорогою. Групка чоловіків специфічного вигляду продовжує трапезувати, біля діжки і далі гріються «активісти-волонтери» з Одеси — жодного руху.

Біля виходу з парку зібрався гурт хлопців і дівчат, які за всіма ознаками теж нагадують «прихильників» влади. Підходжу ближче, цікавлюся, чи будуть наводити лад у парку. Звісно, іншої відповіді і не чекала, бо вже звикла до лаконічності і хамовитості антимайданівців. «А вам какое дело? Мы просто ждем», — почула знайому відповідь.

Тим часом до гурту підійшов чоловік із папірцем у руці. Усі разом почали обговорювати плани. «Ну что, пойдем потусим на Майдан?» — раптом пролунала пропозиція. Схоже, ідея всім сподобалася, бо уже за мить усі направилися у бік Майдану Незалежності.

Нагадаємо, після згортання антимайдану у неділю, організатори обіцяли навести лад і блиск у Маріїнському парку. «У понеділок парк буде повністю готовий і відкритий для відвідувачів, — сказав комендант наметового містечка «Площадь единения» Олександр Зінченко. — Ми тут все приберемо, відмиємо лавочки, які обмалювали червоною фарбою неофашисти. Наші люди стануть разом і все зроблять».

Схоже, «прихильники» влади так зраділи, що закінчився фарс, в якому погодилися за гроші взяти участь, що, не оглядаючись, роз`їхалися по домівках.