Передплата 2024 «Добра кухня»

Андрій ПАРУБІЙ: «На Майдані – ідеальна чистота! Хіба що не пропилососено...»

Спостерігаючи за подіями на київському Євромайдані, захоплюючись масовістю і енергією його учасників, мало хто здогадується, яку титанічну, не помітну для непосвячених роботу виконують його штабісти, багато сотень волонтерів.

Одних тільки «харчовиків» тут понад півтори тисячі, медиків — понад п’ятсот. А є ще підрозділи оборонців, своя комунальна та інші допоміжні служби. Одне слово, держава у державі. Про «неполітичний» бік життя Майдану розмовляємо з народним депутатом від «Батьківщини» Андрієм Парубієм, який відповідає за один з важливих форпостів української Єврореволюції.

— Як звучить назва вашої революційної посади?

— Я — комендант наметового містечка на Майдані. Такі коменданти працюють також у приміщенні Київської міськ­держ­адміністрації, у Будинку профспілок (два), у Жовтневому палаці, у Будинку архітекторів. На мені лежить обов’язок забезпечити повнокровне функціонування наметового містечка, його охорону по зовнішньому і внутрішньому периметрах барикад. А загалом, мої функції визначаються обставинами…

Маю кількох профільних заступників із числа надійних, перевірених людей, які представляють різні опозиційні партії і громадські сили. Один з них — Микола Величкович, який є керівником кафедри українського рукопашу гопак Львівського університету фізичної культури. На Майдан він приїхав зі своєю командою.

— Найперше вам доводиться думати про харчування людей, їх обігрів, медичну допомогу, гігієну…

— Щодня виникає маса господарських питань, і їх треба вирішувати швидко, ефективно. Адже йдеться про велику структуру… Ми щойно завершили облік. У наметовому містечку розташовано 202 великі опалювані військові намети. Містечко розрослося, ми розширили його у бік Київської міськдержадміністрації. Водночас я заборонив ставити намети на майдані Незалежності, бо їх там стало надто багато, і це заважає пересуванню людям, особливо під час народних віч.

Майдан оточений п’ятьма базовими підходами-барикадами. Біля кожної з них чергують по дві-три сотні членів загонів самооборони, там розміщені бочки з дровами для обігріву людей, по 20-30 біотуалетів. Біля кожної барикади є окремий медпункт, його роботу координує військовий лікар, який має досвід роботи у миротворчих операціях за кордоном. Медики готові надати першу допомогу під час атак силовиків. Під час попереднього штурму її отримали два десятки майданівців з травмами голови…

— Як вдається нагодувати стільки народу?

— Допомогло те, що у Будинку профспілок, який орендуємо, є величезна кухня. Там трудяться неймовірно хороші люди, всі — добровольці. Харчування людей в основному лягає на їхні плечі. Окрім того, на Майдані, у напрямку кожної з барикад, працюють польові кухні. Біля них шикуються черги: хтось любить козацькі страви, хтось — кримськотатарські. Брехня, коли кажуть, що люди перебиваються одними канапками. Щодня майданівці можуть поїсти гарячого, салатів, випити чаю.

— «Регіонал» Чечетов недавно сказав, що на Майдані і у приміщенні Київської міськ­держадміністрації — «страшна антисанітарія», що там бігають щури…

— Перед нашою з вами розмовою я робив черговий обхід на Майдані. Ідеальна чистота! Хіба що не пропилососено… Порядок починаємо наводити вночі. Під ранок мішки з відходами виносять поблизу барикад, куди під’їжджають сміттєзбиральні машини.

— Ви згадували про охорону Майдану. Але оборона передбачає наявність власної розвідки — щоб знати плани нападників… У вас є свої «вуха і очі», які сповіщають про наближення «Беркута», солдатів внутрішніх військ, «тітушків», інших провокаторів, які намагаються проникнути у ваш табір?

— У кожній сотні самооборони (інколи у них по 300 чоловік) є підрозділи розвідки. За кілометр, за два, за три до Майдану у нас чергують свої люди, які доповідають оперативну обстановку. Вони оснащені раціями, тож ми швидко дізнаємося, коли і де відбувається переміщення і організоване підведення спецвійськ. На жаль, дуже часто до нас від окремих людей надходить панічна інформація: мовляв, «Беркут» наступає звідти, звідти, звідти… У перші дні Майдану я втомився від усіх цих тривожних сигналів. Тому зараз дослухаюся тільки до перевіреної інформації наших розвідників, які стоять у радіусі 5 км навколо Майдану. Окрім того, на більш віддаленому периметрі курсують кілька автомобілів з нашими хлопцями. Оперативними SMS-ками вони доповідають мені про переміщення як спецвійськ, так і «тітушків»...

— Один з очевидців порівняв організацію роботи на Майдані із чіткими підпільними діями УПА. Як за короткий час вдалося налагодити життя Майдану?

— Мені особисто пригодився досвід роботи у таборах громадської організації «Спадщина». Багато чого запозичую і з практики роботи комендантом Українського дому під час Помаранчевої революції. З нами працюють також кількасот колишніх «афганців», які проводять необхідний інструктаж.

— Працюючи сьогодні на революційному Євромайдані, напевно, не забуваєте, що у Генпрокуратурі заведено проти вас кримінальну справу за димові шашки під час ратифікації «харківських угод» Януковича. Чи не боїтеся, що у ГПУ ініціюватимуть нову справу — «за участь у громадських заворушеннях»?

— Проти мене відкрито багато кримінальних справ. Якби боявся, то, очевидно, протягом останніх 16 років не брав би участі у національно-демократичному русі.

Схожі новини