Передплата 2024 «Добра кухня»

Українка здобула «срібло» на дитячому «Євробаченні»

«Маленька Адель» — так ще до перемоги, в кулуарах дитячого «Євробачення» називали співачку з Мальти Гайю ґаучі.

Пісня про пристрасть до музики The Start принесла їй перше місце на цьогорічному ХІ Junior Eurovision, яке відбулося у Києві. «Я мріяла про перемогу, але вона стала сюрпризом для мене», — так прокоментувала свою перемогу Гайя. Дівчинка, кумирами якої є Селін Діон та Бейонс, почала співати ще у півтора року. А в одинадцять здобула перемогу на «Євробаченні».

Відмінністю цьогорічного конкурсу стало те, що нагороди вручали трьом виконавцям, які набрали найбільше голосів. Тож «срібною» призеркою стала українка Софія Тарасова з піснею We are one. В трійці лідерів опинився також білоруський співак Ілля Волков з піснею «Пой со мной». Цікаво, що до останнього трійку замикала Росія, однак саме після голосування російських глядячів, що завершували цей процес, віддали максимум балів білорусу, «бронза» висковзнула з рук росіянки Діани Кірілової.

Україна уже вдруге приймала Junior Eurovision. Наша держава виборола право приймати його після того, як торік перемогу здобула українка Настя Петрик. Цьогоріч вона стала почесним гостем «Євробачення» і представила свою нову пісню Winner. Загалом, позмагатися за звання кращого “голосу” приїхали діти з 12 країн. Учасники, віком від 10 до 16 років, представили не лише прекрасні пісні, а й цілі шоу, декотрим з яких могли б позаздрити і дорослі знаменитості.

Зокрема, музику до пісні We are one Софії Тарасової написав відомий український композитор Михайло Некрасов, що також створив переможну Wild dances для Руслани.

— Якщо говорити про успішність пісні, то вважаю, що рецепта як такого нема, — зазначив він. — Пісня — це завжди імпровізація та експромт. Спершу, приміром, я не розумів музики Руслани. Для мене це був просто шум. Але у цьому шумі була потужна енергетика. Я лише додав її, оскільки, як композитор, є підсилювачем чужої енергетики.

До слова, Руслана мала виступити на цьогорічному дитячому «Євробаченні» з новим шоу. Однак співачки не було у ефірі. За інформацією організаторів, у неї виникли проблеми з голосом. Проте подейкують, що Руслана відмовилась від виступу через те, що бере активну участь у Євромайдані. Почесним гостем дитячого «Євробачення» стала співачка Емілі де Форест — цьогорічна переможниця дорослого «Євробачення», що проходило у Мальме (Швеція). «На мою думку, дітям брати участь у такому конкурсі значно складніше, ніж дорослим, — зазначила вона. — Особисто я б не наважилась на таке, коли була дитиною».

Основне гасло цьогорічного «Євробачення» — Be creative! Українці також розробили символ конкурсу — пазлик. Саме такі нагороди — у формі пазлів — отримали три переможці.

Ведучими конкурсу стали співачка, бронзова призерка минулорічного дорослого «Євробачення» Злата Огнєвіч, та Тимур Мірошниченко, який уже не вперше є ведучим цього шоу. Режисером шоу був естонець Марек Міл, а сценарій написав британський письменник і сценарист Алекс Воррал.

— За відгуками людей, це було справді краще «Євробачення» за усі роки, — зазначила у коментарі «ВЗ» заступник генерального директора з питань міжнародної співпраці НТКУ Вікторія Романова. — Відчуваю гордість за команду, яка працювала над його створенням, вклала туди свою енергію, душу. Ми створили конкурс міжнародного рівня. Ті технології, які ми використали, цілком відповідали рівню міжнародних подій і дорослого «Євробачення».

На проведення дитячого «Євробачення-2013» у Києві було витрачено близько 29 млн. грн. З них 25 млн. — з держбюджету. Поза тим, на черзі інтрига з дорослим «Євробаченням-2014». До відбіркового конкурсу у ньому уже почала готуватися старша сестра Анастасії Петрик — Вікторія. А торішня учасниця від України, Злата Огнєвіч, вважає, що наступним учасником від України має бути лише чоловік.