Передплата 2024 «Добрий господар»

Від Януковича втікають його вірні слуги

Демарш проти кривавих подій на Євромайдані влаштували і українські дипломати

Як тільки стало відомо про криваву розправу над мирними учасниками Євромайдану у Києві і одностайно обурливу реакцію на це з боку Заходу, переполох зчинився у владних кабінетах. Боячись майбутньої відповідальності за злочинні дії своєї команди, багато хто, тримаючи ніс за вітром, поквапився відхреститися від неї. Найпершою надійшла інформація про відставку голови президентської Адміністрації Сергія Льовочкіна. За деякими даними, він зробив це на знак протесту проти силових дій влади.

Частково його рішення можна пояснити коментарем дружини — художниці і дизайнера Зінаїди Ліхачової. У соціальних мережах вона написала: «Кожна мисляча людина, що відчуває себе українцем, не може не відреагувати, коли таке відбувається в країні. Я — художник з громадянською позицією. Ця позиція знаходить своє відображення як в тому, що я вийшла на Майдан підтримати євроінтеграцію, так і в моїй творчості. Я не розмежовую своє щоденне життя і те, що роблю публічно. Після жорстокого розгону Майдану влада відчує блокаду й несприйняття на всіх рівнях!».

Поріділи і парламентські ряди Партії регіонів. Заяву про вихід із фракції ПР подала Інна Богословська, яка до того возвеличувала «мудрого президента». Пояснюючи свій демарш, вона назвала Януковича і прем’єра Азарова без імені…

Вслід за Богословською попрощалися з членством у ПР Давид Жванія, Микола Рудьковський. Їхня колега Ірина Бережна заявила про необхідність створити у Верховній Раді нову, проєвропейську більшість. Обурення діями влади висловили також «регіонали» Сергій Тігіпко, Олександр Мельник, Віктор Бондар. За словами останнього, фракцію ПР готові покинути 15-20 нардепів. Кажуть, вони, як і відомий герой фільму «Весілля у Малинівці», «міняють шапку», бо переживають за власний бізнес і рахунки у західних банках, які можуть заблокувати…

Про відмову працювати з командою Януковича заявив один з членів його ідеологічної команди, політолог Кость Бондаренко. Саме він чи не першим вкладав у вуха українцям ідею про європаузу. Бондаренко визнав, що був не правим, сказав, що відходить від політичних справ і тепер за всіма подіями спостерігатиме збоку.

На відважний крок зважилися і деякі українські дипломати. Після нічних подій у суботньому Києві склала свої повноваження посол України у Канаді Наталія Голуб. Сказала, що більше не вважає себе державним службовцем. А генеральний консул України у турецькому Стамбулі Богдан Яременко порівняв дії «Беркуту» з діями окупантів, карателів. У його заяві зокрема йдеться: «Ви вбили клин, викликали хвилю ненависті між громадянами і владою, чим дуже ускладнили обстановку у країні». Звертаючись до міліцейських чинів, генконсул сказав: «Кожний з нас може зробити помилку. Але не кожну ганьбу можна змити без крові. Мені відомо, що командному складу загонів «Беркута» перед відрядженням у Київ видали табельну зброю. Застосуйте її правильно!».

Засудили дії влади ветерани силових структур на чолі з екс-головою СБУ генерал-полковником Ігорем Смешком, які входять у громадську організацію «Сила і честь».

Олексій ГАРАНЬ, політолог

Перебіжчики від Пар­тії регіонів зрозуміли, що ситуація почала хитатися. Вони не хочуть залишитися по один бік барикад з тими, що застосували силу. Мотиви цих людей можуть бути різними. Всі розуміють, хто такий Рудьковський, який постійно змінює свої партійні орієнтири. Загалом ці демарші свідчать, що у Партії регіонів може розпочатися розкол. А от рішення наших дипломатів — це позиція нормальних людей, які не хочуть мати нічого спільного з цим режимом.

Схожі новини