Передплата 2024 «Добра кухня»

Пригодованих «гопників» влада не здає

Представники більшості не підписали звіту Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо подій у Києві 18 травня

20 червня члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, створеної для розслідування подій, що мали місце в столиці 18 травня, мали підписати попередній звіт про свою роботу. Проте члени комісії від парламентської більшості, а саме “регіонали” Андрій Пінчук, Олена Бондаренко, Ірина Горіна та комуніст Олександр Зубчевський вдалися до демаршу: відмовилися підписати звіт та демонстративно покинули засідання комісії.

Коли прибандючені «гопники» на очах правоохоронців б’ють журналістів, у будь-якій державі це сприймуть як виклик суспільству. Отож коли під час мітингу опозиції “Вставай, Україно!” спортивного вигляду молодики побили журналістку “5 каналу” Ольгу Сніцарчук та фотокореспондента видання “Комерсант” Владислава Соделя, це настільки обурило українців, що парламентська більшість мусила погодитися на створення ТСК Верховної Ради для розслідування ганебних подій.

Ще до початку роботи парламентської комісії її голова, народний депутат від “Батьківщини” Віталій Ярема, в інтерв’ю “ВЗ” скептично відгукнувся щодо результативності роботи депутатської комісії. Адже у неї від владної фракції увійшли представники так званого жіночого батальйону “регіоналів”, зокрема Олена Бондаренко. А цю депутатку Партія регіонів “випускає на арену” лише тоді, коли опонентів вирішили перемогти не так аргументами, як “бабським галасом”, поєднаним з істерикою...

Пані Бондаренко й цього разу не підвела однопартійців. Під час прямого ефіру в шоу Савика Шустера вона зачитала на камеру протокол першого допиту Ольги Сніцарчук, яка буцімто заявила, що перебувала на акції “з метою висловлення громадянської думки”. Насправді у цьому протоколі, з яким незабаром Сніцарчук ознайомила колег, її рукою було написано: “Перебувала на місці події з метою висвітлення громадянської акції”. Тобто виконувала свій професійний обов’язок журналіста.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради вивчала, зокрема, відеоматеріали, які зібрали журналісти. Репортери різних телеканалів та видань зафіксували, як на жінку-журналіста кидалися спортсмени з Білої Церкви на чолі з хлопчиною на прізвисько Вадик Румун. Допитала парламентська комісія і керівників столичної міліції та СБУ. Та пани силовики з великими зірками на погонах не спромоглися відповісти на запитання, які їм ставили депутати. Наприклад, чому у центрі столиці під час акції опозиції їздила броньована розвідувально-дозорна машина (БРДМ). Чи чому міліціонери дружньо спілкувалися з молодиками, які били журналістів? Залишилося без відповіді й головне запитання: хто найняв гопників-спортсменів для нападу на опозицію та журналістів?

У своєму попередньому звіті тимчасова слідча комісія Верховної Ради зробила нейтральний висновок: “Вважаємо за необхідне продовжити роботу тимчасової слідчої комісії на шість місяців з дня її утворення”. Але навіть звіт із таким висновком члени комісії від парламентської більшості підписувати відмовилися та демонстративно покинули засідання комісії.

Коментар для «ВЗ»

Віталій ЯРЕМА,

народний депутат, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради

Попередній звіт комісії підписали лише її члени від опозиції: я та депутат Степан Курпіль від фракції “Батьківщина”, депутат від “Свободи” Андрій Іллєнко та Ірина Геращенко від “УДАРу”. Члени комісії від парламентської більшості покинули засідання. Свій демарш пояснили тим, що вважають звіт комісії “політично мотивованим”. Хоча жодної політики у звіті немає.

Попри цей демарш, я надішлю звіт комісії голові Верховної Ради і наполягатиму на тому, щоб він був розглянутий на парламентській сесії 21 червня. Якщо цього не зроблять, зберу брифінг, на якому розповім про звіт комісії. Текст звіту також надішлю у ЗМІ.