Передплата 2024 «Добра кухня»

«Один з «регіоналів» казав: «У вас настолько чистая биография, что они вас не возьмут к себе…»

Перший український астронавт Леонід Каденюк – про свої політичні злети і падіння

Сьогоднішнім гостем «високозамківської» сторінки «Політика» є людина, яка багато зробила для підвищення іміджу нашої держави у світі — перший український астронавт Леонід Каденюк. Після 15-добової мандрівки у космосі (політ відбувся у період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року на кораблі «Колумбія») уродженець Буковини з головою поринув і у громадське життя. Як мовиться, сповна пізнав усі «принади» вітчизняної політичної кухні. Був радником президента Леоніда Кучми, у 2002 році, ставши народним депутатом, увійшов у провладний блок «За єдину Україну». Недавно знову пробував парламентського «щастя». Тож якими б цікавими не були спогади 62-річного Каденюка про півмісячне життя у невагомості, ми найперше поцікавилися його враженнями від перебування на орбіті політичній.

- Минулого року ви балотувалися у народні депутати як безпартійний самовисуванець. Але земляки із 204 округу на Чернівеччині вас не підтримали, віддавши перевагу прийомному сину губернатора Папієва Артему Семенюку, нині члену фракції Партії регіонів. Чому буковинці клюнули на нав’язану їм чиновниками чужу людину?

— Скажу так: представники провладної команди, які опікали «потрібного» їм кандидата, заплатили гроші виборцям. Усі соціологічні заміри показували, що за рейтингом я постійно йшов на першому місці. Але у підсумку виявилося, що перемогу отримав невідомий хлопчик, якого ніхто не знав і ніколи не бачив…

- Чи не ображаєтесь на своїх земляків?

— Щось таке є… Під час виборчої кампанії багато буковинців підходили до мене і казали: «Від такого-то кандидата нам дають гроші за «правильне» голосування. Що робити?». Кажу їм: гроші беріть, але за того, хто вас у такий спосіб купує, голосувати точно не треба. Однак, як бачите, проголосували…

- Свого часу ви мали солідну підтримку від влади в особі президента Кучми, спікера Литвина. Чому цього разу Банкова поставилася до вас прохолодно, не взяла під своє «крило», не зробила протекцію? «Регіонал» Нестор Шуфрич агітував проти вас… То чим ви не вгодили нинішній владі?

— Це питання, швидше, до влади, ніж до мене. Один з «регіоналів» якось мені сказав: «У вас настолько чистая биография, что они вас не возьмут к себе…». Це правда, що під час виборчої кампанії Шуфрич їздив по Буковині, працював проти мене, розповідав людям, що я, мовляв, уже старий, що мені треба на «заслужений відпочинок». Хоча нині у парламенті, зокрема у фракції Партії регіонів, є люди набагато старші від мене (Юхиму Звягільському у лютому виповнилося 80. — І. Ф.)…

- Оцінюючи нинішні дії владної команди і опозиції, скажіть, чиї вчинки для вас зрозуміліші, чиї слова і діла ви схвалюєте, а чиї — вважаєте помилковими?

— Не сприймаю ні влади, ні опозиції. З вини першої у країні створилася кланово-олігархічна система керування державою, яка і є причиною всіх наших сьогоднішніх бід. А опозиція у нас якась бліда. У ній немає такого харизматичного лідера, як Юлія Тимошенко, який міг би запропонувати альтернативний, прогресивний розвиток країни.

- Що має статися в Україні, щоб ви вийшли на вулицю з акцією протесту?

— Як і більшість громадян, все, що відбувається зараз довкола, мене обурює. Але виходити на вулицю — цього мені з моїм статусом, мабуть, робити не треба. Скажу лише одне: все, що коїться зараз у нас, відбивається негативом для держави.

- З ким із політиків ви здійснили б свій другий космічний політ? Як кажуть військові, з ким би «пішли у розвідку»?

— Таку людину серед нинішніх політиків вибрати вкрай складно. Практично не бачу того, хто б у тяжку хвилину не підвів, на кого можна було б покластися. Зате тих, хто готовий зробити підніжку, чимало…