Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Нацбанку Арбузов трудився за 147 тисяч на місяць

Суми у декларації першого віце-прем’єра зашкалюють

Про шалені зарплати керівництва Нацбанку давно поголос ходить. Про які ж конкретно суми йдеться, можна оцінити, зазирнувши у свіжу декларацію екс-головного банкіра Сергія Арбузова. Будучи головою НБУ, нинішній перший віце-прем’єр заробив за рік 1 мільйон 766 тисяч гривень. Виходить, що ціна нацбанківських «мозолів» Арбузова — 147 тисяч гривень на місяць. Такими «трудовими» навіть Віктор Янукович (зі своїми 65 тисячами «президентських») похвалитися не може.

В Арбузова що не декларація, те — бестселер. Так повелося відтоді, як перед призначенням у крісло голови Нацбанку 34-річний висуванець на цю посаду навіть парламентських мільйонерів шокував своїм звітом про доходи і статки. Тоді декларацію Арбузова увінчала дев’ятизначна сума — 150,5 мільйона гривень. Походження цих грошей «малолітній» мільйонер пояснював туманно. «Гроші було зароблено, коли працював у комерційному банку. І якби не міг успішно вкласти свій капітал і заробити, то який би з мене був комерційний банкір? Як же управлятиму чужими грішми, якщо своїми управляти не можу?» — заявив Арбузов в одному з інтерв’ю. Тим часом у пресу просочилася інформація про те, що цей підприємливий банкір буцімто є ніким іншим, як головним скарбничим Сім’ї (за даними «Української правди», в «УкрБізнесБанку», який очолював Арбузов, розміщувалися рахунки «сімейних» фірм, у тому числі і «Межигір’я»).

Тоді ж сплив й інший, не менш цікавий факт з арбузівської біографії — про відсутність у головного банкіра країни ідентифікаційного коду (не «нумеруватися» Арбузову дозволили за рішенням Калінінського райсуду Донецька, начебто з релігійних мотивів). Коментарі не забарилися. «Відсутність ідентифікаційного коду дає Арбузову можливість здійснювати будь-які фінансові операції від свого імені без системи Держфінмоніторингу і без контролю податкової адміністрації. Можемо тільки потенційно уявити масштаб переказу коштів», — заявив, зокрема, нардеп Володимир Ар’єв.

Арбузов від таких звинувачень відхрещувався: мовляв, замість ідентифікаційного у нього — номер паспорта, через який і проходять всі операції.

Подивляться праведні християни на Арбузова і, глядиш, грішним ділом увірують, що це з небесної канцелярії йому мільйонні статки посилають — як віддяку за те, що не заплямував себе «печаттю нечистого» (ідентифікаційним кодом тобто). Що не рік, то усе щедріша послана Арбузову благодать. Два мільйони гривень, які він задекларував 2012-го, примножилися до 2,8 мільйона. Крім захмарної зарплати, приплив доходів принесли дивіденди і відсотки (341 тисяча), продаж майна (609 тисяч) і ще щось, що засекречено під виглядом «інших доходів» (вказана у цій графі сума — майже 47 тисяч).

За рік помітно потовстішала і банківська «заначка» Арбузова: 2,4 мільйона гривень розрослися до 3,4 мільйона. Та ще більша благодать зійшла на дружину тепер вже екс-головного банкіра. Доходи Ірини Арбузової, яка працює заступником начальника департаменту управління справами вже згадуваного «УкрБізнесБанку», як на дріжджах, ростуть. У торішній декларації значилася сума 9,2 мільйона гривень. У цьогорічній вже — 13,4 мільйона, 13 з яких — дивіденди і відсотки (лише на банківських рахунках в Ірини Арбузової — понад 45 мільйонів гривень), 271 тисяча — зарплата.

2012-й вніс зміни й у перелік сімейної нерухомості Арбузових. Будинок на 179,7 «квадрата» зі списку випав, зате додалося три квартири — на 47,4 кв. м, 197,7 та 191,2 «квадрата». Загалом у «житловому» списку — шість позицій. Крім згаданих, ще один будинок площею 172,5 кв. м і квартира на 76,4 «квадрата».

Земельний «фонд» подружжя Арбузових — дві ділянки загальною площею 34 «сотки». Сімейний гараж же на крутий автопарк потягне. Тут і два «мерини» (S 600 та G 500), і BMW Z8, і Range Rover. А на додачу — ще й Infiniti EX35.