Передплата 2024 «Добрий господар»

Патріарх Філарет помолиться біля цілющого джерела

Велелюдне свято відбудеться у четвер, 13 вересня, біля цілющого джерела в урочищі Заглині поблизу села Монастирка Жовківського району на Львівщині. На запрошення Високопреосвященного митрополита Львівського і Сокальського Димитрія біля каплички Покладення пояса Пресвятої Богородиці Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відправить Божественну Літургію. У п’ятницю глава Української православної церкви Київського патріархату зустрінеться з науково-викладацьким складом та студентами Національного університету «Львівська політехніка». Потім відбуде з візитом на Буковину.

Чудотворне джерело Святої Діви Марії у Заглині — одна із багатьох святинь Галичини. Розповідають, що у давнину тут мешкав монах-самітник, немічним людям допомагав лікарським зіллям і молитвою. Одного дня у це місце прийшла незряча дівчина Маруся. Після молитви їй явилася Пресвята Богородиця. Дівчина провела рукою по землі — вона розступилася і звідти почало бити джерело з водою, яка мала цілющі властивості. Зокрема, тут одужала донька місцевого пана, яку не могли поставити на ноги найкращі лікарі. Втішений пан подарував цю землю сільській громаді. У далекому 1871 р. люди спорудили тут капличку, а у 1989-му відновили її — після того, як була знищена атеїстами.

У всі пори року вода у святому джерелі однаково холодна, навіть у літню спеку її температура не піднімається вище двох градусів. Студена, але помічна. Скільки б люди не черпали цю воду, святе джерело не міліє…