Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Світоліна й Цуренко перемагають у Парижі

Уперше в історії «Ролан Ґаррос» до 1/8 фіналу одиночного розряду вийшли дві українські тенісистки

Схоже, Еліна Світоліна й сама не чекала, що дійде на "Ролан Ґаррос" аж до 1/8 фіналу... Фото euro.dayfr.com.
Схоже, Еліна Світоліна й сама не чекала, що дійде на "Ролан Ґаррос" аж до 1/8 фіналу... Фото euro.dayfr.com.

Якби кілька тижнів тому хтось сказав, що українська тенісистка Еліна Світоліна проб'ється до 1/8 фіналу «Ролан Ґаррос», це сприйняли би як жарт. Мовляв, Світоліна, яка лише нещодавно повернулася до туру WTA після народження доньки, ще не готова до матчів такого високого рівня… Однак, попри прогнози скептиків, у Парижі Еліна виграла вже тричі! І тепер готується до поєдинку четвертого раунду, де суперницею українки буде ще одна росіянка, Дарія Касаткіна.

Із попередньою суперницею Світоліній довелося зіграти двічі протягом одного тижня. 27 травня Еліна легко перемогла росіянку Блінкову у фіналі турніру категорії WTA 250 у Страсбурзі. А от 2 червня в Парижі легкої прогулянки у Світоліної не було.

Суперниця краще розпочала поєдинок, а українка, навпаки, ніяк не могла знайти свою гру… Після того, як Блінкова взяла перший сет (6:2), закралася думка, що цей поєдинок буде для Еліни на ґрунтовому турнірі «Великого шолому» останнім… Але Світоліна, як це часто бувало раніше, «увімкнула» морально-вольові якості, буквально змусивши себе «літати» по корту. Блінкова до посилення гри суперниці була не готова. Як наслідок, другий сет узяла українка (6:2).

Третій сет Еліна розпочала впевнено, повела в рахунку 3:1. Але, припустившись кількох прикрих помилок у простих ситуаціях, дозволила суперниці повернутися у гру… Утім, наприкінці сету більший досвід українки дався взнаки (рівень гри обох тенісисток у цей проміжок гри був високим). У надзвичайно стресовій кінцівці матчу Світоліна діяла краще, не боялася ризикувати (хоч були й помилки у простих ситуаціях, утім, як і у Блінкової). Як наслідок, українка дотиснула росіянку (7:5), завершивши поєдинок ефектним і точним ударом зліва. Браво!

Касаткіна зробила «камінг-аут»…

У неділю, 4 червня, Еліна Світоліна у 1/8 фіналу зіграє з тенісисткою з топ-10 рейтингу WTA — росіянкою Дарією Касаткіною. Суперниця дуже цікава. По-перше, Касаткіна — єдина представниця країни-агресорки у турі Жіночої тенісної асоціації, яка публічно виступила проти війни, яку рф розв’язала проти України. По-друге, нещодавно Касаткіна зробила «камінг-аут»: розповіла, що має нетрадиційну сексуальну орієнтацію. Зрозуміло, у росії Касаткіну тепер не люблять (і за перше, і за друге), вона там «уже не наша»… А по-третє, раніше Дарія для Еліни була досить зручною суперницею. Останні п’ять очних протистоянь виграла Світоліна, причому чотири з них — у двох сетах.

Але — це було давно. На цьому «мейджорі» Касаткіна грає класно. Зокрема, перемогла зовсім не просту чешку Маркету Вондроушову, а потім «не помітила» (6:0, 6:1) американку Пейтон Стірнз, яка пройшла тенісистку з топ-20, латвійку Єлену Остапенко. Тож сподіватися на те, що Світоліна знову не матиме проблем із Касаткіною, було би дещо наївно. Зрештою, сама Еліна це добре розуміє. Після матчу з Блінковою українка зазначила, що «наступна суперниця — дуже складна»… Багато залежатиме від того, чи зможе Світоліна повністю відновитися після виснажливих попередніх раундів. Адже у 1/32 і 1/16 фіналу їй довелося грати по три сети.

Іще одна українська тенісистка, киянка Леся Цуренко, свій матч 3-го кола зіграла у суботу, 3 червня (увечері). Суперницею Цуренко була титулована канадійка (вигравала US Open) Б’янка Андреєску. У попередньому раунді Цуренко пройшла американку Лорен Девіс, а Андреєску — американку Емму Наварро. Цікаво, що раніше Цуренко й Андреєску зустрічалися двічі, і обидва рази через відмови суперниці від продовження гри далі йшла українка.

Цього разу Андреєску матч до кінця дограла, але жодної користі з того не мала. Цуренко перемогла за рахунком 6:1, 6:1! Тож уперше в історії «Ролан Ґаррос» до 1/8 фіналу одиночного розряду вийшли відразу дві українки. У чвертьфіналі Леся Цуренко зіграє 5 червня з першою ракеткою світу, Іґою Швьонтек із Польщі. Цього року суперниці зустрічалися двічі, перемагала Іґа.

Схожі новини