Передплата 2024 «Добра кухня»

Аргументів України МОК наразі не чує…

Його президент Томас Бах не проти, аби росіяни й білоруси змагалися на Олімпіаді-2024 у Парижі

Слушні заяви українських високопосадовців у МОК назвали “наклепницькими”... Фото Facebook
Слушні заяви українських високопосадовців у МОК назвали “наклепницькими”... Фото Facebook

Україна закликає Міжнародний олімпійський комітет не допустити спортсменів із росії і білорусі до участі в літній Олімпіаді-2024 в Парижі (Франція). Нагадаємо, президент МОК, німець Томас Бах, припустив, що росіяни й білоруси все-таки зможуть змагатися на Олімпійських іграх. Мовляв, якщо не під прапорами рф і білорусі, то можна… У Києві таку позицію Баха назвали, зокрема, «пропагандою масових убивств» і «наданням росії платформи для просування геноциду». Як відреагував Міжнародний олімпійський комітет? Офіційна відповідь є такою: «МОК рішуче відкидає ці наклепницькі заяви. Вони не можуть бути основою для будь-якої конструктивної дискусії»…

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернув ува­гу МОК на те, що багато російських олімпійців виступають за спортивні клуби, пов’язані з міноборони рф.

«Це армія, яка чинить звірства, вбиває, ґвалтує, мародерствує, — наголосив Куле­ба. — Ось кого невігласи з МОК хочуть ви­ставити під білим прапором, дозволивши їм змагатися».

Після того, як Міжнародний олімпій­ський комітет заявив про можливе повер­нення російських і білоруських спортсме­нів до змагань (зокрема, на Олімпіаді-2024 у Парижі), до президента МОК Томаса Баха звернувся легендарний український бок­сер, олімпійський чемпіон Володимир Кличко. «Дорогий Томасе Бах, Ви — пре­зидент МОК. Ви — представник всесвітніх цінностей толерантності й миру, — заявив Кличко-молодший. — І Ви пропонуєте знову допустити російських і білоруських спортс­менів до участі в Олімпійських іграх у Па­рижі. Я вам скажу: сьогодні росіяни — олім­пійські чемпіони у злочинах проти мирного населення. У них золота медаль у депорта­ції дітей та зґвалтуванні жінок. Ви не може­те помістити свою олімпійську емблему на ці злочини, тому що станете співучасником цієї огидної війни. Не робіть цього, інакше зрадите олімпійський дух. Країна, яка пору­шує основні принципи міжнародного права, не може бути легітимізована міжнародним спортивним органом. Не припускайтеся цієї монументальної помилки. Світ спостерігає за вами. Історія вас розсудить».

Із приводу можливої участі представни­ків росії і білорусі в Олімпіаді-2024 у Парижі висловився й президент України Володи­мир Зеленський. «Навіть шокує, що дово­диться переконувати міжнародних спортив­них бюрократів відмовитися від будь-якої підтримки держави-терориста, — заявив, зокрема, Зеленський. — Намагання МОК по­вернути російських спортсменів на змаган­ня й Олімпійські ігри — це намагання сказати всьому світу, ніби терор може бути чимось прийнятним. Ніби можна заплющити очі на те, що росія робить з Херсоном, з Харко­вом, з Бахмутом і Авдіївкою… Готуючись до паризької Олімпіади, маємо бути впевнені у тому, що росія не зможе використовува­ти її чи будь-яку іншу міжнародну спортивну подію для пропаганди агресії чи свого дер­жавного шовінізму».

За словами Володимира Зеленського, він звернувся з листом до президентів про­відних міжнародних спортивних федерацій. «Заклик простий і справедливий: визначи­тись із рішенням Міжнародного олімпійсько­го комітету, який, на жаль, хоче відкрити спорт для пропагандистського впливу дер­жави-терориста, — розповів президент Укра­їни. — Якщо російські спортсмени з’являться на міжнародних змаганнях, це лише питан­ня часу, коли вони почнуть виправдовува­ти агресію росії і використовувати символі­ку терору. І це також лише питання часу, коли кремль почне використовувати наявну без­принципну „гнучкість“ МОК, щоб говорити, ніби світ згоден йти на поступки агресору».

Тож боротьба з безпринципністю МОК триває. І у тій боротьбі Україна, на щастя, не сама. Як розповів народний депутат Укра­їни, олімпійський чемпіон Жан Беленюк, посилаючись на польського міністра спорту Каміля Бортнічука, Польща «вже зараз ра­зом із 40 іншими країнами готова висуну­ти ультиматум керівництву Міжнародного олімпійського комітету». За словами Беле­нюка, «нам потрібно переконати абсолютну більшість країн долучитися до коаліції, яка буде домагатися, щоб спортсменам росії і білорусі заборонили брати участь в Олім­пійських іграх 2024 року».

Схожі новини