Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи мудро вчинив Мудрик?

Молодий талант «Шахтаря» хотів до «Арсенала», а опинився у «Челсі». У якого зараз не найкращі часи…

На поле лондонського стадіону “Стемфорд Бридж”, де грає “Челсі”, Михайло Мудрик вийшов із синьо-жовтим прапором.
На поле лондонського стадіону “Стемфорд Бридж”, де грає “Челсі”, Михайло Мудрик вийшов із синьо-жовтим прапором.

Недарма кажуть, що нахабність — друге щастя… Стратегія продажу 22-річного Михайла Мудрика, до якої вдався донецький «Шахтар», була саме нахабною. «Шахтар» заявив, що цей футболіст коштує не менше 100 мільйонів євро… На диво, ця відверто авантюрна «постанова» спрацювала! Щоправда, «клюнув» не «Арсенал», який стільки не дав, а інший лондонський клуб — «Челсі».

Як повідомив «Челсі», контракт із Михайлом Му­дриком підписано аж на ві­сім із половиною років.

За інформацією порталу Transfermarkt, британці запла­тили за українського таланта аж 70 мільйонів євро. А ще 30 міль­йонів, стверджують у «Шахтарі», донецький клуб отримає як бо­нуси (якщо протягом дії контр­акту Мудрика «Челсі» стане чем­піоном Англійської прем'єр-ліги або ж переможе у Лізі чемпіо­нів).

70 мільйонів євро — це чима­ло навіть за мірками багатющої АПЛ. Більше, ніж «Челсі» «Шах­тарю» за Мудрика, у зимове міжсезоння в АПЛ платив лише «Ліверпуль» «Саутгемптону» — у січні 2018 року за перехід нідер­ландського захисника Вірджила ван Дейка («червоні» дали тоді 84,6 мільйона євро).

За даними Transfermarkt, пе­рехід Михайла Мудрика з «Шах­таря» до «Челсі» увійшов до списку 50 найдорожчих транс­ферів в історії футболу, де він на 40-му місці. А до топ-3 най­дорожчих входять трансфе­ри Неймара й Кіліана Мбаппе до французького ПСЖ (відпо­відно 222 і 180 мільйонів євро) і трансфер Усмана Дембеле до іспанської «Барселони» (140 мільйонів євіро).

«Я щасливий, що підписав контракт із „Челсі“, — заявив український лівий вінґер. — Це величезний клуб у фантастич­ній лізі, і це дуже привабливий проект для мене на цьому ета­пі моєї кар'єри. З нетерпінням чекаю на можливість працювати й навчатися у Ґрема Поттера та його помічників».

Звучить переконливо, але… Не секрет, що Мудрик бачив себе в «Арсеналі». Напевно, Михайло вважає, що за стилем гри йому підходять «саме «каноніри», які зараз ведуть боротьбу за чемпі­онство в АПЛ. У «Арсеналі» Му­дрика також хотіли, через це й «вели»… У «Арсеналі», без сум­ніву, Михайлові було би набага­то легше. Якби відразу не заграв, дали би час на адаптацію до ново­го, значно сильнішого чемпіонату.

У «Челсі» ж, який зараз у тур­нірній таблиці чемпіонату АПЛ на десятому місці, Мудрикові буде складніше. Кілька гравців «основи» зараз травмовані, тож українця, ймовірно, відразу ки­нуть у бій. Добре, якщо Михайло дасть собі раду й зуміє «витяг­нути» «Челсі»… А якщо ні? Тоді є ризик, що у всіх теперішніх бідах «Челсі» звинуватять саме моло­дого таланта з України. Мовляв, за нього заплатили такі вели­чезні гроші, а він не грає на тому рівні, який від нього очікували…

Утім, сподіваємося, що з но­вим для себе викликом Михай­ло Мудрик впорається. Якщо заграє у такій сильній лізі, як АПЛ, це буде великим плюсом для збірної України. До речі, уже наприкінці березня «синьо-жов­ті» проведуть свій перший матч у відборі на Євро-2024. На збір­ну України чекає виїзний поєди­нок проти збірної Англії.

Топ-5 найдорожчих трансферів українських футболістів

  • 1. Михайло Мудрик — із «Шахтаря» у «Челсі», 70 млн євро, 2023 рік.
  • 2. Андрій Шевченко — з «Мілана» до «Челсі», 44 млн євро, 2006 рік.
  • 3. Олександр Зінченко — з «Манчестер Сіті» до «Арсенала», 35 млн євро, 2022 рік.
  • 4−5. Андрій Ярмоленко — з «Динамо» до «Боруссії» Д, 25 млн євро, 2017 рік.
  • 4−5. Дмитро Чигринський — з «Шахтаря» до «Барселони», 25 млн євро, 2009 рік.

Схожі новини