Передплата 2024 «Добрий господар»

Зірка ПСЖ на літеру М точно стане чемпіоном світу

Ось тільки яка саме — аргентинець Мессі чи француз Мбаппе?

Дві зірки ПСЖ, аргентинець Мессі (ліворуч) і француз Мбаппе, зіграють за свої збірні у фіналі Мундіалю. Кому з двох М посміхнеться футбольна Фортуна? Фото ligue1.com.
Дві зірки ПСЖ, аргентинець Мессі (ліворуч) і француз Мбаппе, зіграють за свої збірні у фіналі Мундіалю. Кому з двох М посміхнеться футбольна Фортуна? Фото ligue1.com.

На футбольному Мундіалі-2022 у Катарі не бракувало сенсацій, але до фіналу вийшли Аргентина й Франція — результат зовсім не сенсаційний. Саме таких учасників фінального поєдинку (неділя, 18 грудня, 17.00) прогнозували чимало експертів. Вирішальний матч обіцяє бути надзвичайно цікавим. По-перше, сили суперників практично рівні (що й підтверджують своїми коефіцієнтами на цей поєдинок авторитетні букмекери). А по-друге, фінал Мундіалю стане протистоянням двох яскравих футбольних зірок, аргентинця Ліонеля Мессі й француза Кіліана Мбаппе.

До речі, обидва форварди, Мессі й Мбаппе, виступають за французький клуб «Парі Сен-Жермен» (ПСЖ), який належить мільярдерам із Катару. Третім зірковим нападником ПСЖ є бразилець Неймар, але він уже поїхав додому. Нагадаю, Бразилію у ¼ фіналу вибила Хорватія, яка у півфіналі програла Аргентині. А Франція, що у чвертьфіналі обіграла Англію, у ½ фіналу була сильнішою від Марокко.

У півфіналах Аргентину й Францію трохи «тягнули»…

Напередодні півфіналів деякі оглядачі припускали, що арбітри «тягнутимуть» у фінал Аргентину й Францію. Мовляв, катарським власникам ПСЖ буде приємно бачити у фіналі відразу двох зіркових форвардів свого клубу, а ФІФА зазвичай іде назустріч тим поважним любителям футболу, які можуть підкріпити свої побажання сумами з багатьма нулями… Хоча в цілому Аргентина й Франція грали краще, ніж відповідно Хорватія і Марокко, судді фаворитам півфіналів усе-таки допомогли. У ворота хорватів арбітр призначив пенальті, який, говорячи словами славетного ветерана львівських «Карпат» Ігоря Кульчицького, «міг дати, міг не дати». І приблизно такий же пенальті, навіть, як на мене, трохи реальніший, арбітр у ворота французів чомусь не призначив…

Гадаю, якщо судді, реагуючи на побажання босів ФІФА, трохи «підтягнули» Аргентину й Францію у фінал, то зовсім не через «стимулювання» з боку катарських власників ПСЖ. Погодьтеся, «вивіска» Аргентина-Франція «продається» набагато краще, ніж Аргентина-Марокко чи Франція-Хорватія. Я вже не кажу про варіант Хорватія-Марокко… І звісно, фінальне протистояння Мессі й Мбаппе також підливає олії у вогонь глядацького інтересу. А значить, забезпечує комерційний успіх, у якому насамперед зацікавлена ФІФА.

А чи «тягнутимуть» у фіналі Мессі?

А якщо говорити конкретно про Мессі, то його вихід до фіналу — буцімто підтвердження компетентності ФІФА, яка багато років визнавала Ліонеля найкращим футболістом світу. Часом навіть тоді, коли, на думку переважної більшості незаангажованих футбольних фахівців, «розкручена» у комерційному сенсі аргентинська зірка на це звання не зовсім заслуговувала… З огляду на цю обставину можна припустити, що боси ФІФА симпатизуватимуть у недільному фіналі збірній Аргентини. Мовляв, «от нас нещадно критикували, а ми все-таки мали рацію, Мессі точно найкращий»… Цікаво, як дасть собі з тим раду польський арбітр Шимон Марчиняк, який обслуговуватиме фінальний поєдинок?

Звичайно, усе це зовсім не означає, що Ліонель Мессі не вартий звання чемпіона світу. У Катарі саме він веде за собою збірну Аргентини, яку зараз важко уявити без нього. Якщо гра у Мессі піде, принаймні, якщо він зіграє на своєму звичному рівні, то шанси аргентинців на перемогу будуть майже такими, як у французів. Майже — тому що, як на мене, шанси французів все одно будуть трохи вищими. Як команда, ця збірна Франція видається мені сильнішою. У французів збалансований склад, у якому практично немає слабких місць, і дуже глибока лава запасних. Франція перемогла дуже пристойну на цьому Мундіалі Англію, яка цілком могла претендувати на чемпіонство. Аргентина ж «спіткнулася» на Нідерландах (перемогла лише у серії пенальті), які у Катарі так і не змогли продемонструвати свою найкращу гру.

Утім, побачимо. Хто би не став чемпіоном, на «титул» головної інтриги фінального матчу претендує саме протистояння двох зірок ПСЖ, Ліонеля Мессі й Кіліана Мбаппе. Головне, аби після успішної гри Мбаппе Мессі привселюдно не назвав француза «придурком». (Після поєдинку з Нідерландами аргентинець образив їхнього гравця Веґгорста, який забив два голи). ФІФА, без сумніву, і цього разу знайде виправдання неспортивній поведінці свого улюбленого «золотого хлопчика», але «картинку» загалом успішного Мундіалю буде змазано…

Схожі новини