Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дивитися футбольний матч на роботі можна!

Такий вердикт суду потішив тих фанатів збірної Іспанії, які стежать за її виступами на Мундіалі в Катарі по телебаченню

На Мундіалі-2022 у Катарі вболівальники збірної Іспанії - одні з найбільш “гарячих”. Фото Reuters
На Мундіалі-2022 у Катарі вболівальники збірної Іспанії - одні з найбільш “гарячих”. Фото Reuters

Верховний суд у іспанській Валенсії постановив, що перегляд футбольного матчу в робочий час не може бути підставою для звільнення працівника. «Зараз багато хто захоче відкласти свої професійні обов’язки й подивитися матчі, особливо ті, які вирішують, чи вийде збірна Іспанії до наступного етапу Мундіалю», — констатувало видання ABC, інформуючи про «футбольний» вердикт суду.

Скандальний інцидент, який став причиною судового розгляду, стався у липні 2021 року, під час чемпіонату Європи з футболу. У Валенсії троє працівників однієї з транспортно-логістичних компаній вирішили продовжити свою обідню перерву на 15 хвилин, — щоб подивитися на своїх телефонах чвертьфінальний матч Євро-2020, у якому Іспанія грала зі Швейцарією.

Але побачити важливий футбольний поєдинок цим уболівальникам збірної Іспанії не вдалося.

У їдальні підприємства їх «злапала» шефова. Час обідньої перерви завершився вже чверть години тому, а працівники, замість приступити до роботи, дивилися футбол. До того ж чекали на сендвічі, які замовили в сусідньому ресторані, а один із порушників трудової дисципліни палив цигарку…

Після «профілактики» від керівниці усі троє працівників відразу повернулися на свої робочі місця. Попри це, керівництво компанії порушило проти них дисциплінарне провадження, що завершилося звільненням. У компанії аргументували настільки жорстке покарання тим, що один із клієнтів поскаржився на тих працівників, мовляв, вони не впоралися зі своїми обов’язками… Поза тим, у компанії заявили, що звільнені співробітники «не виконували отримані вказівки, зловживали довірою і нелояльно ставилися до роботодавця, а також знижували продуктивність праці».

Звільнені футбольні вболівальники подали до суду. І Суд із питань праці у Валенсії визнав, що накладене на них найвище дисциплінарне стягнення, яким є звільнення, було надто суворим. Це рішення пізніше підтвердив Верховний суд у Валенсії. Він констатував: «Порушення, які інкримінували працівникам, не були настільки серйозними, щоб виправдати звільнення». На думку судді, доказів про підтвердження тези про «зниження продуктивності праці» керівництво компанії так і не надало…

Суд також зобов’язав компанію виплатити трьом її колишнім співробітникам компенсацію — у розмірі від 1500 до 2700 євро (в залежності від стажу роботи) й оплатити судові витрати у сумі 1800 євро.

Схожі новини