Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Олімпіада-2024 у Парижі - без росії і білорусі?

“Настрій у МОК такий, щоб їх не допустити”

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) може відсторонити спортсменів із росії і білорусі від участі у літніх Олімпійських іграх у Парижі. У такий спосіб МОК відреагує на російське вторгнення в Україні й допомогу, яку надає агресорові білорусь.

"Треба буде прийняти рішення щодо допуску спортсменів із росії і білорусі до олімпійської кваліфікації, - розповів британським ЗМІ член Міжнародного олімпійського комітету Крейґ Ріді. - Припускаю, настрій такий, щоб їх не допустити”.

У лютому 2022 року МОК рекомендував світовим спортивним федераціям заборонити спортсменам із росії і білорусі брати участь у будь-яких змаганнях. Через це вони не зможуть кваліфікуватися на Олімпіаду-2024, навіть якщо МОК не прийме додаткового рішення про недопущення спортсменів із рф і білорусі до олімпійської кваліфікації.

Серед дисциплін, присутніх у літній олімпійській програмі, росіяни й білоруси можуть зараз змагатися лише у велоспорті, тенісі (росіяни можуть грати “без прапора”), дзюдо й футболі (збірна білорусі). Однак, на думку Крейґа Ріді, дуже сумнівно, що навіть у цих видах спорту росіян і білорусів допустять до кваліфікації на літню Олімпіаду-2024. “Важко буде посеред кваліфікації сказати спортсменам, які вже кваліфікувалися, що ми змінили правила, - констатує Ріді. - Це буде викликом для федерацій, які вже вирішили не допускати росіян і білорусів до змагань”.

Нагадаємо, на початку липня голова Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив у Києві, що МОК утричі збільшить допомогу українським спортсменам, - аби вони могли “високо підняти свій прапор” під час літньої Олімпіади-2024 у Парижі (Франція) й зимової Олімпіади-2026 у Мілані й Кортіна-д'Ампеццо (Італія).

Схожі новини