Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи візьмемо шотландський бар'єр?

Головна надія - на “легіонерів” збірної України, насамперед гравців, що виступають в Англії

До матчу плей-оф футбольного Мундіалю-2022, у якому збірна України зіграє 1 червня у Глазго проти збірної Шотландії, залишається менш як тиждень.

У таборі “синьо-жовтих” бракує лише голкіпера Андрія Луніна - він прибуде до збірної після фіналу Ліги чемпіонів (28 травня), у якому його мадридський “Реал” зіграє з “Ліверпулем”. Попри відчутний брак ігрової практики у тих футболістів збірної, які виступають у чемпіонаті УПЛ, підопічні Олександра Петракова налаштовані тільки на перемогу.

Якщо здобудуть її, то 5 червня зіграють у Кардіффі проти збірної Уельсу. Переможець того поєдинку здобуде путівку на фінальний турнір чемпіонату світу, який у листопаді-грудні відбудеться у Катарі.

На жаль, контрольний поєдинок зі збірною ДР Конго, який “синьо-жовті” мали провести 23 травня у Бельгії, не відбувся. За словами головного тренера збірної України Олександра Петракова, була надія, що 26 травня його підопічні все-таки зіграють товариський матч (щоправда, станом на 24 травня суперник “синьо-жовтих” був невідомий). Четвертий контрольний поєдинок був би для наших футболістів зовсім не зайвим. Звісно, йдеться не про “легіонерів”, які перебувають у тонусі, а про гравців із клубів Української прем'єр-ліги, чемпіонат якої навесні так і не відновився.

Після трьох контрольних матчів проти німецької “Боруссії” М, італійського “Емполі” й хорватської “Рієки”, Олександр Петраков відмовився від послуг п'ятьох футболістів - Сергія Булеци із “Зорі”, Юхима Коноплі з “Шахтаря”, Дениса Гармаша, Віталія Буяльського й Артема Бесєдіна з “Динамо”. Причини різні. Півзахисник Булеца до рівня збірної, як на мене, не дотягує, а захисник Конопля так і не набрав потрібну форму, через що у контрольних матчах багато помилявся. За нинішньої конкуренції у півзахисті збірної знайти місце для Буяльського буде важко. Як і для Гармаша. Теоретично, цей динамівець міг би зіграти у нападі, поряд із Бесєдіним, але Петраков віддав перевагу іншим форвардам - має право.

Досвідчені західні букмекери віддають перевагу шотландцям, хоча не вважають перемогу українців чимось із розряду фантастики. На мою думку, якби наші футболісти з чемпіонату УПЛ мали достатню ігрову практику, то шанси “синьо-жовтих” були би кращими. Усе-таки збірна Шотландії, за всієї до неї поваги, - далеко не ґранд європейського футболу... Але маємо те, що маємо: спортивна форма тих підопічних Петракова, що виступають в УПЛ, зараз далека від найкращої. Тому, мабуть, букмекери мають рацію: фаворитом у Глазго буде збірна Шотландії.

“Складно знайти команду, схожу за своєю грою на Шотландію, - констатує колишній наставник збірної України Йожеф Сабо. - Їхні центральні захисники роблять довгі передачі на сорок метрів уперед, де форварди нав'язують боротьбу. Така у них тактика”.

За такої гри шотландців багато залежатиме від наших центральних захисників. А вони, на жаль, наразі не демонструють надійності. У контрольних матчах, які провели у травні “синьо-жовті”, саме центр оборони був чи не найпроблемнішою ланкою українців…

Попри певну примітивність у виборі атакувальних дій, недооцінювати нашого суперника аж ніяк не варто. По-перше, у складі збірної Шотландії є справжні зірки європейського футболу. Насамперед це захисник Ендрю Робертсон із “Ліверпуля” й півзахисник Скотт Мактоміней із “Манчестер Юнайтед”. По-друге, шотландці на полі завжди б'ються до останнього, віддають усі сили. Така самовідданість допомогла Шотландії зіграти на Євро-2020 з Англією внічию. Про те, як ми на тому ж Євро зіграли з англійцями, згадувати не хочеться... А по-третє, збірну Шотландії несамовито підтримуватиме її “12-й гравець” - уболівальники.

За таких умов чинником, який може схилити шальки терезів на бік збірної України, має стати досвід і майстерність наших “легіонерів”. Насамперед трьох футболістів, що, як і більшість гравців збірної Шотландії, виступають у чемпіонаті Англійської прем'єр-ліги - Андрія Ярмоленка, Віталія Миколенка й Олександра Зінченка. Ну й не треба скидати з рахунків зарядженість “синьо-жовтої” збірної на перемогу, яка зараз просто “зашкалює”. Наші хлопці дуже хочуть поїхати на Мундіаль і обіцяють українцям зробити усе, аби 1 червня у Глазго здобути перемогу.

Національна збірна України з футболу (гравці, які готуються до матчу плей-оф Мундіалю-2022 проти збірної Шотландії)

Воротарі: Георгій Бущан (“Динамо”), Андрій П'ятов, Анатолій Трубін (“Шахтар”), Андрій Лунін ("Реал", Іспанія).

Захисники: Олександр Караваєв, Ілля Забарний, Олександр Сирота, Денис Попов (“Динамо”), Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Віктор Корнієнко, Валерій Бондар (“Шахтар”), Віталій Миколенко ("Евертон", Англія), Едуард Соболь ("Брюґґе", Бельгія), Тарас Качараба ("Славія", Чехія).

Півзахисники: Тарас Степаненко, Михайло Мудрик (“Шахтар”), Сергій Сидорчук, Віктор Циганков, Микола Шапаренко (“Динамо”), Олександр Піхальонок, Олексій Гуцуляк (“Дніпро-1”), Андрій Ярмоленко ("Вест Гем", Англія), Олександр Зінченко ("Манчестер Сіті", Англія), Руслан Малиновський ("Аталанта", Італія), Олександр Зубков ("Ференцварош", Угорщина), Данило Ігнатенко (“Бордо”, Франція).

Нападники: Артем Довбик (“Дніпро-1”), Роман Яремчук ("Бенфіка", Португалія), Данило Сікан ("Ганза", Німеччина).

Схожі новини