Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Газпром Арену» позбавлять фіналу Ліги чемпіонів?

А у Польщі не хочуть їхати до Москви на матч плей-оф футбольного Мундіалю-2022 проти Росії

Західні ЗМІ обговорюють можливі санкції, які можуть бути запроваджені проти держави-агресора у спорті. Йдеться насамперед про футбол, зокрема про фінальний матч футбольної Ліги чемпіонів, запланований на 28 травня у російському Санкт-Петербурзі, на стадіоні “Газпром Арена”.

Найбільш конкретно з цьо­го приводу висловився прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. На за­сіданні уряду Сполученого Ко­ролівства, де йшлося про вве­дення проти Росії санкцій через її агресію проти України, Джон­сон у контексті фінального поє­динку ЛЧ у Санкт-Петербурзі за­явив таке: “Росія стає усе більш ізольованою. У Росії статус із­гоя. Немає жодних шансів на те, що футбольні турніри будуть проводитися у РФ, яка вторга­ється у суверенні держави”.

Велика Британія уже дала УЄФА зрозуміти, що замість Санкт-Петербурга фінальний поєдинок Ліги чемпіонів гото­вий прийняти Лондон. Але не забуваймо, що одним із голо­вних спонсорів УЄФА й ФІФА є російський “Газпром”. Тому можна припустити, що чинов­ники УЄФА впиратимуться до останнього. Мовляв, не варто змішувати спорт із політикою...

Перша реакція УЄФА була очікувано гнилою

“Ми уважно стежимо за ситуацією і нара­зі не плануємо змінювати місце проведення фіналу”, – відповів на запит Sportschau Європей­ський союз футбольних асоціацій. Утім, у середу, 23 лютого, деякі західні спортивні ЗМІ по­відомили, що УЄФА “ось-ось” прийме рішення про позбавлен­ня Санкт-Петербурга фіналу ЛЧ. Усе можливо, але якось у це не дуже вірилося...

А у сусідній Польщі тим часом усе гучніше лунають голоси, які вважають, що “біло-червоним” не варто їхати до Москви на матч плей-оф Мундіалю-2022 проти збірної Росії. Цей поєди­нок має відбутися 24 березня 2022 року на московському ста­діоні “Динамо”.

Голова PZPN (Польсько­го футбольного союзу) Цеза­ри Кулєша вже навіть говорив про можливу відмову від поїзд­ки “біло-червоних” до Москви з прем’єр-міністром Польщі Ма­теушем Моравецьким. За ін­формацією TVP Sport, Поль­ський футбольний союз уже звернувся до УЄФА й ФІФА з пропозицією перенести матч Росія-Польща на якийсь із поль­ських стадіонів, або ж на ней­тральне поле. Теоретично, ці футбольні інстанції можуть це зробити – якщо вирішать, що футболістам збірної Польщі у Москві загрожуватиме небезпе­ка. Наразі ФІФА відповіла поль­ській футбольній асоціації украй розпливчасто, мовляв, “стежи­мо за ситуацією”...

Про те, чи під час агресії Росії проти України “біло-червоним” варто їхати до Москви, в ефірі Польського радіо запитали мі­ністра спорту РП Каміля Борт­нічука.

За його словами, PZPN, UEFA і FIFA повинні ухвалити “дуже багато непростих рішень”.

“Якщо маємо ввести про­ти Росії санкції, то не бачу при­чини не піддати певному остра­кізму російських спортсменів, – наголосив Бортнічук. – Але, звичайно, рішення мають при­йняти вищезгадані футбольні організації. Ми будемо добива­тися (PZPN мене у цьому за­певнив), аби зіграти цей матч на нейтральному полі. Якщо з боку ФІФА і УЄФА на це не буде зго­ди, будемо думати, що робити. Станом на сьогодні вважаю, що в такій ситуації польські спортс­мени не повинні їхати до Ро­сії. Але це моя особиста думка, яку я не обговорював ані з гла­вою уряду, ані з головою PZPN. А саме Польський футбольний союз прийматиме остаточне рі­шення”.

Крім матчу плей-оф Мундіа­лю-2022 Росія-Польща й фіна­лу Ліги чемпіонів, у РФ невдо­взі мають відбутися ще кілька міжнародних футбольних поє­динків. Московський “Спартак” вийшов до 1/8 фіналу Ліги Єв­ропи, а “Зеніт” (С.-Петербург) зберігає шанси туди потрапи­ти. Тобто принаймні один матч на стадії 1/8 фіналу ЛЄ має від­бутися у Росії... А 10 і 13 червня збірна Росії має зіграти домаш­ні поєдинки у Лізі націй (Ліга В, Група 2) – відповідно проти збірних Ісландії і Албанії. Якщо УЄФА наважиться запровадити санкції проти РФ, усі ці поєдин­ки можуть під них потрапити.

Більше новин у рубриці «Спорт»

Схожі новини