Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Золоті» Олімпіади Ірен Вюст

Медаль найвищої проби ковзанярка з Нідерландів здобула на кожних з п’яти (!) поспіль зимових Ігор

Зимова Олімпіада-2022, що триває у китайському Пекіні, уже має свою супергероїню. Нею стала нідерландська ковзанярка Ірен Вюст – перша в історії зимових і літніх Ігор спортсменка, яка здобула золоті медалі на п’яти різних Олімпіадах!

У Пекіні Ірен Вюст перемо­гла з олімпійським рекор­дом (1 хвилина 53, 28 се­кунди) на дистанції 1500 метрів.

Ця золота медаль нідерланд­ської ковзанярки стала її п’ятою найвищою особистою нагоро­дою на п’ятих поспіль зимових Олімпійських іграх. Раніше Ірен Вюст завойовувала індивідуаль­не “золото” в італійському Тури­ні-2006, канадському Ванкуве­рі-2010, російському Сочі-2014 й південнокорейському Пхьонч­хані-2018.

Крім п’яти особистих олім­пійських нагород, Ірен Вюст також здобула золоту медаль Ігор-2014 у Сочі у командних змаганнях. Золота медаль на Іграх у Пекіні стала загалом 12-ю нагородою Ірен Вюст на Олімпіадах. Тепер у її колек­ції 6 золотих, 5 срібних і одна бронзова олімпійська медаль. Більше нагород на зимових Олімпіадах завоювали тіль­ки два спортсмени з Норвегії – лижниця Маріт Бйорген і бі­атлоніст Оле-Ейнар Бйорнда­лен.

Читайте також: Олімпіада 2022: російський фігурист провалив допінг-тест

Блискуча перемога у Пекі­ні-2022 дозволила Ірен Вюст стати не лише найтитуловані­шою спортсменкою Нідерлан­дів, а й установити ще один рекорд: нідерландка є тепер найбільш віковою чемпіон­кою зимових Олімпіад у ковза­нярському спорті. Золоту ме­даль на дистанції 1500 м Ірен Вюст виборола у 35 років і 312 днів. Таким чином рекорд, вста­новлений німкенею Даніелою Аншюц-Томс на зимовій Олім­піаді-2010 у Ванкувері, непере­вершена нідерландська ковза­нярка перевершила на 213 днів.

Особисте «золото» Ірен Вюст на зимових Олімпадах

  • Турин-2006 – 3000 м
  • Ванкувер-2010 – 1500 м
  • Сочі-2014 – 3000 м
  • Пхьончхан-2018 – 1500 м
  • Пекін-2022 – 1500 м

А тим часом...

Зимова Олімпіада в Пе­кіні запам’ятається не лише рекордами, а й скан­далами, пов’язаними зі суддівством. Зокрема, у фіналі на дистанції 1000 метрів у шорт-треку пере­міг спортсмен із Угорщи­ни, залишивши позаду, зо­крема двох китайців. Але після фінішу суддівська ко­легія дискваліфікувала пе­реможця, побачивши по­рушення правил із його боку...

А напередодні китайці здобули “золото” у шорт-треку в змішаній естафеті у шорт-треку. Причому спо­чатку господарі Ігор... не потрапили у фінал, оскіль­ки були у півфіналі четвер­тими, пропустивши вперед угорців, американців і ро­сіян. Але після заїзду пред­ставники збірної Китаю по­дали апеляцію: мовляв, суперники порушили пра­вила під час передачі ес­тафети, чим завадили ки­тайцям... Протест збірної КНР задовольнили, коман­ди США й ОКР дискваліфі­кували. А китайці вийшли у фінал, де й виграли золоті медалі…

Читайте також: Талісмани зимових Олімпійських ігор

Схожі новини