Передплата 2024 «Добрий господар»

Клуби УПЛ відновлюють підготовку до другої частини сезону

Після Новорічних та Різдвяних поступово виходять з відпустки футбольні клуби Прем’єр-ліги (УПЛ)

Традиційно під час тривалої зимової перерви в чемпіонаті у складах команд відбуваються суттєві кадрові зміни та закладається фундамент гри на весь календарний рік.

Гравці львівського «Руху» після проходження медогляду розпочали перший тренувальний збір на клубній Академії

Серед підопічних Леоніда Кучука не було Андрія Борячука, Данііла Кондракова, які продовжують курс реабілітації після операцій. Валерій Федорчук з фізіотерапевтом займається за окремою програмою у Сербії, а бразилець Таллес залишається на самоізоляції у своїй країні, бо захворів на коронавірус. Залишили клуб Павло Оріховський, який повернувся до «Колосу» та Орест Кузик, який вже вирушив на збір з «Чорноморцем».

Натомість з оренди в інших клубах повернулися в «Рух» Олег Лень («Прикарпаття»), Олег Веремієнко («Поділля»), Віктор Бабічин та Іван Литвиненко (обоє – «ВПК-Агро»). Тренується з командою і декілька потенційних новачків, прізвища яких наразі не афішуються. У Львові «жовто-чорні» тренуватимуться до 29 січня і планують провести за цей період 4 контрольні матчі. А 31 січня делегація «Руху» вирушить на заключний збір до Туреччини.

Футболісти «Львова» відновили заняття на заміській базі в Брюховичах, яка добре знайома головному тренеру «містян» Олегу Дулубу, який свого часу там працював з «Карпатами». Залишив «Львів» бразилець Шина, який на рік відданий в оренду до «Актобе» з Казахстану. Покинули команду Владислав Хамелюк та Станіслав Сорокін, які не часто виходили на поле. Разом з тим, в розташування «Львова» вже прибули перші новачки – воротар Іван Пономаренко з «Буковини» та півзахисник Богдан Мишенко, який у минулому сезоні виступав за «Олександрію».

«Львів» 16 січня вирушить на тренувальний збір до Туреччини, де займатиметься до 17 лютого. За цей період заплановано 8 товариських матчів. Наразі відомі лише шість суперників «синьо-золотих»: австрійський «Храртберг», словацький «Татран», грузинське «Динамо», чеська «Тепліца», сербські «Раднічкі» та румунська «Чіксереда».

Найбільше ж кадрових змін відбувається в «Чорноморці»

І це не дивно, бо до керма одеського клубу замість Юрія Мороза після 7-річної перерви повернувся Роман Григорчук, останнім клубом якого був білоруський «Шахтар» (Солігорськ). З’явилися і нові інвестори «моряків». Свого часу Григорчук біля керма запорізького «Металурга» та «Чорноморця» провів у всіх турнірах (чемпіонат, кубок та єврокубки) 150 ігор: 62 перемоги, 36 нічиїх та 52 поразки, різниця м’ячів 170-169.

Тож новачками «Чорноморця» вже стали Євген Паст («Дніпро-1»), який свого часу вже виступав за одеський клуб, вихованець запорізького «Металурга» Дмитро Юсов (БАТЕ, Білорусь), швед Дуглас Бергквіст («Кальмар», Швеція). Крім «рухівця» Ореста Кузика на збір до Туреччини вирушили й інші потенційні новачки Іван Бобко («ЛНЗ»), який вже грав за «Чорноморець», Володимир Кринський («Волинь»), вільний агент Артем Сухоцький («Десна» - у минулому сезоні), Назарій Русин («Дніпро-1»), колишній гравець збірної України Микола Морозюк (турецький «Різеспор» - у минулому сезоні) та Олексій Ларін («Істіклол», Таджикистан).

«Олександрію», яку у цьому сезоні тренує Юрій Гура, залишили малієць Бурама Фомба, який так і не дебютував в УПЛ, а виступав лише за юнацьку команду та Ігор Кирюханцев. Поповнило ж ряди олександрійців аж п’ятеро новачків. Це Артур Авагімян, Богдан Білошевський (обоє – «Чорноморець»), Денис Костишин («Колос»), Владислав Калітвінцев («Десна») та повернувся до клубу Валерій Бондаренко («Ворскла»).

Тим часом керівництво львівських «Карпат», які очолюють групу «А» у другій лізі, прийняло рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових внесків учасників на загальну суму 150 мільйонів гривень. Тож нині статутний капітал товариства «Футбольний клуб «Карпати» складає 200 мільйонів гривень. Збільшення статутного капіталу відбувається на виконання раніше затвердженої програми розвитку клубу до 2025 року та буде спрямовано на фінансування операційних витрат в поточному році і завершення будівництва сучасного спортивно-тренувального центру клубу.

Самі ж футболісти «Карпат» під керівництвом головного тренера Андрія Тлумака нещодавно вперше у цьому році зустрілися і провели двосторонню гру на стадіоні «Школяр». Повноцінне ж повернення карпатівців з відпустки відбудеться 20 січня.

Заплановано провести у Львові три контрольні матчі «зелено-білих»: проти «Волині» (29 січня), «Агробізнесу» (5 лютого) та "Скали 1911" (9 лютого). Згодом «Карпати» вирушать на тренувальні збори до Туреччини.

Схожі новини