Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Роналду зупиняв. Чи заграє в «Евертоні»?

Лівий захисник київського «Динамо» Віталій Миколенко переходить до клубу Англійської прем’єр-ліги

Схоже, про перехід футболіста київського “Динамо” Віталія Миколенка до англійського “Евертона” нарешті можна говорити як про факт. До багатьох анонімних джерел, які протягом останніх тижнів розповідали про цей трансфер, приєднався головний тренер “Динамо” Мірча Луческу. “Тішуся, що мій молодий гравець відразу переходить до “Евертона”, – розповів наставник киян румунським ЗМІ. – Маю на увазі Миколенка”.

Чому Луческу вжив слово “відразу”? А тому, що до найсильнішого зараз футбольного чемпіонату Європи, Англійської прем’єр-ліги, 22-річний лі­вий захисник “Динамо” переходить пря­мо, а не “транзитом”, тобто через, напри­клад, дуже популярний серед українських футболістів чемпіонат Бельгії. Миколен­ко вже пройшов у “Евертоні” медичний огляд, тож уже на початку січня (тобто від­разу після офіційного початку зимового трансферного “вікна”) ми побачимо Віта­лія у синій формі ліверпульського клубу.

Для київського “Динамо” цей транс­фер – однозначно великий успіх. 20 мільйонів фунтів (а саме стільки, за ін­формацією багатьох джерел, заплатить “Евертон” за Віталія Миколенка) – цілком пристойні гроші. До того ж перехід ви­хованця “біло-блакитних” до клубу пре­стижної АПЛ додасть динамівцям авто­ритету на міжнародній арені. А от чи буде таким же успіхом трансфер до “Евертона” для самого Миколенка?

Із фінансової точки зору, гадаю, Віталій точно нічого не втратив... Але чи зможе стати у “синіх” гравцем основного скла­ду? Чи здатний Миколенко пристосува­тися до швидкісного англійського футбо­лу, чи не “загубиться” молодий українець у “Евертоні”? Адже не секрет, що рівень Української прем’єр-ліги, де Віталій був однією з головних зірок, до рівня Англій­ської прем’єр-ліги не дотягує. М’яко ка­жучи...

Без сумніву, Віталій Миколенко має по­тенціал для того, аби закріпитися в “осно­ві” “Евертона”. За своїми фізичними да­ними він здатний “закрити” увесь лівий фланг “ірисок”, причому може не лише надійно діяти у захисті, а й постійно бра­ти участь в атакувальних діях. Миколенко має успішний досвід протистояння одно­му з найкращих нападників світу, Кришті­ану Роналду. Після виїзного матчу збірної України проти збірної Португалії (у відбо­рі на Євро-2020) Роналду, маючи на ува­зі Миколенка, висловився приблизно так: “Лівий захисник українців був трохи жор­сткішим від інших”... У тому, що наші тоді зіграли внічию 0:0, а великий Криштіану не забив, є й заслуга Віталія Миколенка.

Утім, останнім часом рівень футбо­лу, який демонстрував лівий оборонець “Динамо”, знизився. Варто лише згада­ти домашній поєдинок відбору на Мунді­аль-2022 проти збірної Фінляндії, у якому саме невпевнені дії Миколенка призвели до пенальті у наші ворота... Схоже, в УПЛ лівий захисник “Динамо” вже досяг своєї “стелі”, більше не розвивався. Перехід до значно сильнішої АПЛ повинен дати Віта­лію потужний стимул до подальшого фут­больного прогресу.

Утім, не все залежатиме тільки від Миколенка. На його позиції в “Еверто­ні” грав футболіст збірної Франції Люка Дінь. І грав успішно – поки не посварив­ся з головним тренером ліверпульсько­го клубу Рафаелем Бенітесом. Власне, трансфер Миколенка став можливим завдяки тій сварці – “синім” терміново потрібен лівий захисник, бо Діня, ймо­вірно, продаватимуть. А якщо ніхто не купить? А якщо Дінь і Бенітес знову по­миряться? А якщо Бенітеса найближчим часом “попруть” із “Евертона”, що пе­ребуває зараз на незвично низькій для себе 14-й сходинці турнірної таблиці АПЛ?.. Такі варіанти розвитку подій мо­жуть ускладнити кар’єру Миколенка в “Евертоні”.

Попри це, сподіватимемося на краще. Віталія Миколенка має надихати приклад іншого українця, Олександра Зінченка, який виступає за один із англійських топ-клубів – “Манчестер Сіті”. Зінченку в ко­манді Хосепа Ґвардьоли було ой як непро­сто! Навіть на рік відправили в оренду до нідерландського ПСВ, – аби адаптував­ся до європейського футболу. Але Олек­сандр повернувся до “Мансіті”, де остан­нім часом усе частіше виходить на поле у стартовому складі.

Успіх Миколенка в “Евертоні” украй по­трібний також національній збірній Укра­їни. Якщо Віталій заграє за “синіх”, у ко­манді Олександра Петракова будуть відразу три футболісти з досвідом висту­пів у АПЛ – Олександр Зінченко, Андрій Ярмоленко (грає за лондонський “Вест Гем”) і Віталій Миколенко. Цей їхній до­свід дуже би знадобився “синьо-жовтим” у березневому матчі плей-оф до Мундіа­лю-2022 у Катарі проти збірної Шотландії. Адже чимало її гравців виступають саме за клуби Англійської прем’єр-ліги.

Схожі новини