Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Золото» знову розіграють «ґранди»

А головним «завданням» весняного етапу чемпіонату УПЛ буде підготовка наших збірників до матчу проти Шотландії

Чемпіонат футбольної Прем’єр-ліги пішов на понад двомісячну зимову перерву. Залишається зіграти ще 12 турів, але вже зрозуміло, що боротьбу за “золото” поведуть навесні два клуби – донецький “Шахтар” і київське “Динамо”. А от на “бронзу” претендентів більше. Шанси “Дніпра-1” (який теоретично може замахнутися навіть на “срібло”) і луганської “Зорі” трохи кращі, але полтавська “Ворскла” й “Олександрія” також цілком можуть втрутитися у боротьбу за третій комплект медалей.

Два очки, на які після 18-го туру “Шахтар” відірвався від “Динамо”, дають “пома­ранчево-чорним” певну перева­гу, але не гарантують їм чемпіон­ство. Навесні підопічні Роберто Де Дзербі можуть втратити очки не тільки у матчі проти “Динамо”: бразильці, яких у складі “гірни­ків” чимало, після зимової пе­рерви зазвичай не вражають... Кияни ж уже не мають права на помилку: теоретично мусять ви­гравати усі матчі, що залишили­ся, у тому числі поєдинок друго­го кола проти “Шахтаря”. Утім, напевно, у весняній частині чем­піонату УПЛ очки втрачатимуть обидва наші “ґранди”. Доля чем­піонства, припускаю, вирішить­ся не у їхній очній дуелі (яка, ймо­вірно, завершиться внічию), а у матчах претендентів на “золото” з іншими командами. Зокрема, з клубами, які у турнірній табли­ці перебувають поблизу зони ви­льоту, а відтак відчайдушно бо­ротимуться за “виживання”.

Попри те, що у сезоні 2022-2023 чемпіон України уже не ма­тиме прямої путівки до групового раунду Ліги чемпіонів, боротьба за “золото” буде запеклою. Усе-таки одна справа – пройти один раунд кваліфікації у Шляху чем­піонів, де суперники слабші, і зо­всім інша – пройти кілька раундів у Шляху представників ліг, де мо­жуть трапитися команди з най­сильніших європейських чемпіо­натів. Особливо багатий сумний досвід “прольотів” у кваліфікації ЛЧ має “Динамо”...

Справжнім відкриттям пер­шої половини футбольного сезо­ну став “Дніпро-1”. Команда екс-наставника львівських “Карпат”, хорвата Ігоря Йовічевіча, демон­струє “смачний” футбол, який по­добається уболівальникам. Саме у “Дніпрі-1” дуже виріс нападник Артем Довбик, який забиває не лише у чемпіонаті УПЛ, а й у збір­ній України. Чи зможе “Дніпро-1” втримати третє місце? Не факт. По-перше, у команді є орендо­вані гравці, які можуть з неї піти. Наприклад, якщо Віталій Мико­ленко з “Динамо” перейде в ан­глійський “Евертон” (а розмови про це йдуть), то кияни повер­нуть з “Дніпра-1” лівого захис­ника Владислава Дубинчака. По-друге, у “Зорі” й “Ворсклі” купа досвідчених футболістів, які на­весні можуть суттєво додати... Навіть якщо “Дніпро-1” не візьме “бронзу”, місце у єврокубках на­певно матиме. Буде цікаво поди­витися на команду Йовічевіча у міжнародних матчах. Гадаю, вона виглядатиме у єврокубках наба­гато краще, ніж “Колос” чи “Ма­ріуполь”...

А загалом, головним “завдан­ням” весняної частини чемпіо­нату УПЛ буде надання ігрової практики гравцям збірної Украї­ни, які у ньому виступають. Адже наприкінці березня підопічні Олександра Петракова прове­дуть у Ґлазґо перший поєдинок плей-оф до Мундіалю-2022 у Ка­тарі – проти збірної Шотландії. Друга частина чемпіонату УПЛ стартує наприкінці лютого, тож кілька турів на підготовку в на­ших збірників буде. Небагато – але краще, ніж нічого.

Результати матчів 18-го туру:

  • “Маріуполь” – “Дніпро-1” 0:3
  • “Інгулець” – “Десна” 2:1
  • “Олександрія” – “Шахтар” 1:2
  • “Верес” – “РУХ” 1:1
  • “ЛЬВІВ” – “Ворскла” 1:1
  • “Чорноморець” – “Металіст 1925” 2:1
  • “Динамо” – “Зоря” 1:1
  • “Колос” – “Минай” 2:1

Схожі новини