Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Із корабля на бал

Футбольна збірна України не мала часу на підготовку до матчу проти Казахстану. Але перемагати мусить

У військовій науці бій з маршу вважається одним із найскладніших способів ведення бойових дій. Адже підрозділам доводиться вступати у бій практично без підготовки, з похідного порядку швидко перелаштовуючись у бойовий… Саме футбольний бій з маршу чекає на збірну України, яка у середу, 1 вересня (17.00), зіграє у Нур-Султані поєдинок відбірного циклу до Мундіалю-2022 у Катарі. «Синьо-жовті» практично не мали часу на підготовку до матчу проти збірної Казахстану. Граємо у стилі «з корабля на бал»… Чи стане цей «бал» для України переможним?

Новопризначеному головному тренеру футбольної збірної України Олександру Петракову не позаздриш. Напередодні поєдинку проти збірної Казахстану його команда залишилася без усіх трьох воротарів, раніше викликаних на тренувальний збір. Георгій Бущан із «Динамо» й Анатолій Трубін із «Шахтаря» травмовані, а Андрій Лунін із мадридського «Реала» здав позитивний тест на коронавірус… Петракову довелося терміново викликати до збірної трьох інших голкіперів — динамівця Дениса Бойка, «шахтаря»
Андрія П'ятова й Дмитра Різника з «Ворскли».

До проблем із воротарями додалися негаразди з нападниками. Артема Довбика з «Дніпра-1» з розташування національної збірної відправили назад у клуб. «МРТ-досліження констатувало ушкодження області 12-го ребра грудної клітки з утворенням гематоми, — повідомив прессекретар збірної України Олександр Гливинський. — Цієї травми Довбик зазнав у клубі минулого четверга. За словами головного лікаря національної команди В’ячеслава Попова, лікування такого ушкодження потребує близько
двох тижнів». Були побоювання, що не зможе зіграти з Казахстаном і основний форвард «синьо-жовтих», гравець лісабонської «Бенфіки» Роман Яремчук. Після вакцинації у львів'янина піднялася температура, через що в останньому турі чемпіонату Португалії він не грав… Однак, здається, усе минулося. Температура спала, і Яремчук транзитом через Німеччину вилетів із Португалії до Нур-Султана, куди мав прибути 30 серпня увечері поряд із іншими нашими «легіонерами»: Русланом Малиновським, Едуардом Соболем, Олександром Зубковим, Ігорем Харатіним і Тарасом Качарабою.

Іще троє «легіонерів» збірної України, Андрій Ярмоленко, Олександр Зінченко і Євген Макаренко, прибули до розташування збірної у неділю ввечері. Там приєдналися до 11 динамівців. А от п'ятеро «гірників» прибули до табору збірної лише у понеділок уранці (бо у неділю грали у чемпіонаті УПЛ), — і відразу разом із іншими збірниками поїхали в аеропорт, звідки вилетіли до Нур-Султана.

Динамівці Віталій Буяльський (праворуч) і Віктор Циганков у останніх матчах чемпіонату УПЛ виглядали впевнено, зокрема, коли працювали на атаку. Фото УАФ.
Динамівці Віталій Буяльський (праворуч) і Віктор Циганков у останніх матчах чемпіонату УПЛ виглядали впевнено, зокрема, коли працювали на атаку. Фото УАФ.

«Повним складом команда зможе вперше потренуватися лише під час офіційного передматчевого заняття на „Астана Арені“ 31 серпня», — повідомив Олександр Гливинський. А вже 1 вересня відбудеться поєдинок проти збірної Казахстану… Воістину, з
неба — у футбольний бій!

Зосереджений захисник Олександр Караваєв. Фото УАФ.
Зосереджений захисник Олександр Караваєв. Фото УАФ.

Нагадаємо, цей відбір «синьо-жовті» розпочали невдало. Після виїзної нічиєї з Францією, яка вселила в нас стільки надій, підопічні Андрія Шевченка двічі зіграли внічию вдома з командами, які мусили перемагати — Фінляндією і Казахстаном. Сподіватися на перше місце у групі, яке гарантує пряму путівку на Мундіаль-2022, мабуть, уже не варто. А от на друге місце у групі, що дасть право поборотися за путівку на чемпіонат світу в плей-оф турнірі, розраховувати ще можна. Але щоб це друге місце зайняти, збірна України повинна виграти чотири з п'ять матчів, що залишилися (Казахстан і Фінляндія на виїзді, Боснія і Герцеговина вдома
й на виїзді). Та й у матчі з французами 4 вересня в Києві добре було би бодай очко взяти… Перший крок на шляху до другого місця у групі — виїзний поєдинок проти збірної Казахстану, у якому підопічних Петракова влаштує тільки перемога.

Як саме наша збірна планує її здобути? В обороні не відсидишся, треба забивати. Тому виходу немає — «синьо-жовті» мусять зіграти «першим номером», приділивши головну увагу атакувальним діям. Важко сказати, у якій формі буде наш головний нападник Роман Яремчук. По-перше, дводенна температура після щеплення, по-друге, тривалий переліт із Португалії до Казахстану… Цілком можливо, що Яремчук з'явиться на полі не з перших хвилин поєдинку, а забивати доведеться нашим хавбекам. У принципі, це їм
до снаги, зокрема, динамівцям Буяльському, Циганкову й Шапаренку, які в останніх матчах чемпіонату УПЛ виглядали дуже впевнено, зокрема, коли працювали на атаку.

Казахстан, імовірно, гратиме від оборони, і піде вперед лише тоді, коли пропустить… У Києві збірна України, відкривши рахунок, так і не змогла забити другий гол. А коли збірна Казахстану зрівняла, наші футболісти, як не старалися, не змогли вирвати перемогу…

У Нур-Султані нашим обов'язково треба забивати не один гол, а кілька, інакше суперник знову може покарати! Гадаю, досвідчений наставник, 64-річний Олександр Петраков, здатний донести цю просту думку до своїх юних (і не дуже) підопічних.

Загалом, на легку прогулянку в Нур-Султані «синьо-жовтим» сподіватися не варто. Перемогти Казахстан «однією лівою», на класі, тримаючи у голові суботній домашній матч проти збірної Франції, не вийде. На штучному газоні у Нур-Султані, до якого збірна Казахстану, на відміну від збірної України, дуже добре призвичаїлася, нашим футболістам доведеться викластися за повною програмою. А вже потім думати про те, як обіграти у Києві чемпіонів світу…

За інформацією Казахстанською федерації футболу, матч Казахстан — Україна відбудеться з глядачами на трибунах «Астана Арени». За рішенням місцевої влади і медичних органів, стадіон дозволено заповнити не більше, ніж на 30% (це приблизно 9 тисяч глядачів).

Національна збірна України

(склад, що готується до відбірних матчів зі збірними Казахстану й Франції)

Воротарі: Денис Бойко («Динамо»), Андрій П'ятов («Шахтар»), Дмитро Різник («Ворскла»).

Захисники: Олександр Караваєв, Ілля Забарний, Віталій Миколенко, Олександр Тимчик, Олександр Сирота («Динамо»), Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Віктор Корнієнко («Шахтар»), Едуард Соболь («Брюгге», Бельгія), Тарас Качараба («Славія», Чехія).

Півзахисники: Сергій Сидорчук, Микола Шапаренко, Віктор Циганков, Віталій Буяльський («Динамо»), Тарас Степаненко («Шахтар»), Руслан Малиновський («Аталанта», Італія), Андрій Ярмоленко («Вест Гем», Англія), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Олександр Зубков, Ігор Харатін («Ференцварош», Угорщина), Євген Макаренко («Фехервар», Угорщина).

Нападники: Роман Яремчук («Бенфіка», Португалія), Данило Сікан («Шахтар»).

Футбол. Мундіаль-2022

Відбірний цикл, Група D

І В Н П М О

1. Франція 3 2 1 0 4−1 7

2. УКРАЇНА 3 0 3 0 3−3 3

3. Фінляндія 2 0 2 0 3−3 2

4. Боснія 2 0 1 1 2−3 1

5. Казахстан 2 0 1 1 1−3 1

  • 1 вересня: Казахстан — УКРАЇНА, Франція — Боснія і Герцеговина.
  • 4 вересня: Фінляндія — Казахстан, УКРАЇНА — Франція.
  • 7 вересня: Боснія — Казахстан, Франція — Фінляндія.

Схожі новини