Передплата 2024 ВЗ

На Казахстан і Францію – з Петраковим

В. о. головного тренера національної футбольної збірної України призначили екснаставника «молодіжки»

У національної футбольної збірної України нарешті з’явився головний тренер. Виконком Української федерації футболу (УАФ) призначив наставником «синьо-жовтих» Олександра Петракова. Саме під керівництвом цього фахівця молодіжна збірна України стала 2019 року у Варшаві (Польща) чемпіоном світу. А тепер Олександр Петраков мусить вивести на Мундіаль-2022 у Катарі дорослу національну збірну.

Після того, як зі збірної України пі­шов її колишній наставник Андрій Шевченко, пауза непристойно за­тягнулася. Нам обіцяли, що «ось-ось» го­ловним тренером «синьо-жовтих» призна­чать Сергія Реброва. Цей фахівець навіть прилітав до Києва з Об’єднаних Арабських Еміратів, де зараз працює, — але тільки для того, аби розповісти, що із розірванням контракту з клубом «Аль-Айн» виникли ве­личезні проблеми… Урешті-решт, з «Аль-Айна» Реброва так і не відпустили. (Напев­но, «втекти» до збірної України він усе-таки міг, але довелося б заплатити величезну компенсацію клубу й агентам. УАФ на ці витрати не «підписалася»).

До чергових матчів збірної України у відборі на Мундіаль-2022 у Катарі, проти збірних Казахстану (на виїзді, 1 вересня) і Франції (удома, 4 вересня), залишило­ся лише два тижні… Олександр Петраков став для УАФ «пожежним» варіантом, не­дарма ж його призначили в.о. головно­го тренера збірної України. Найімовірні­ше, варіант із призначенням Реброва в УАФ і надалі вважають основним. Про­сто, мовляв, треба почекати, поки закін­читься контракт Реброва з «Аль-Айном», а наразі нехай попрацює Петраков. Так усе-таки краще, ніж узагалі без головно­го тренера. Не Блохіна ж або Михайли­ченка призначати…

Нагадаємо, у перших трьох матчах відбірного циклу на Мундіаль-2022 збір­на Андрія Шевченка набрала лише три очки. Спочатку була обнадійлива виїз­на нічия з Францією, а потім — дві ганеб­ні домашні нічиї, з Фінляндією і Казах­станом… За таких обставин про перше місце у групі можна вже забути (його на­певно займуть французи). А от за друге місце в групі, яке дасть право побороти­ся за путівку на чемпіонат світу в Катарі у турнірі плей-оф, поборотися ще можна.

«Непросто переживати такі момен­ти, — розповів Олександр Петраков після свого призначення. — Важко в емоційно­му плані. Але я вмію тримати удар.

Зроблю усе, що від мене залежить, щоб вивести збірну України на чемпіонат світу 2022 року в Катарі. Перспективи нашої ко­манди оцінюю як хороші. У нас є п’ять мат­чів у відбірному циклі, і кожен з них буде як фінальний. Програв — вилетів. Я беру цю відповідальність на себе. Не потрібно говорити, що вже були втрачені очки, що мало часу… Усі разом робимо все, щоб по­їхати на ЧС-2022. Це моя мрія".

Олександр Петраков також назвав свій майбутній тренерський штаб. «Ан­дрій Анненков, який працює у „Чорно­морці“, В’ячеслав Кернозенко — тренер воротарів, В’ячеслав Руженцев та Іван Баштовий — фізпідготовка, а також Олек­сандр Шовковський».

Колишній головний тренер Андрій Шевченко намагався прищепити нашій збірній комбінаційний, часом навіть ата­кувальний стиль, ратував за володіння м’ячем. Чи продовжить гнути цю лінію Олександр Петраков? У матчі зі збірною Франції — точно ні. З чемпіонами світу ми напевно гратимемо від оборони, на контратаках. Зрештою, саме так українці здобули історичну перемогу над збірною Іспанії… З французами можна зіграти й унічию, але решту чотири матчі відбору збірна України муситиме вигравати (на виїзді у Казахстану й Фінляндії, удома й на виїзді у Боснії і Герцеговини). Тому в тих поєдинках збірній Петракова, який воліє будувати гру головно від оборони, все-таки доведеться якось атакувати…

Без сумніву, це призначення Олек­сандр Петраков заслужив. Після моло­діжного Мундіалю-2019 у Варшаві, який збірна Петракова виграла, цього талано­витого фахівця «бортанули», а керувати «молодіжкою» призначили Руслана Рота­ня. Який цю роботу повністю провалив… І ось нарешті «нагорода знайшла героя», тільки замість молодіжної збірної України Петракову доручили дорослу. Будемо ві­рити, що ні УАФ, ні сам Петраков, ні міль­йони наших уболівальників не матимуть підстав для розчарування.

Читайте також: Чому Шевченко пішов зі збірної?

Схожі новини