Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Темна конячка» Євро – безсила доходяга

Збірну України «загнали» тренувальними навантаженнями? У матчі з Австрією наші «здохли»...

Дива у вигляді рятівної для України нічиєї у матчі Хорватія-Шотландія не сталося — хорвати впевнено виграли. Тож ми почали чекати на інше диво — відразу у двох матчах. У середу, 23 червня, Польща мала не виграти у Швеції, а у поєдинку Іспанія-Словаччина не мало бути нічиєї. Якщо так сталося, збірна України готується до 1/8 фіналу, якщо ні — пакує валізи додому (у перемогу Франції над Португалією з різницею у три м’ячі якось не вірилося). Але, у будь-якому разі, на груповому етапі Євро-2020 підопічні Андрія Шевченка зіграли жахливо. Чому ж так сталося?

Фінальний турнір чемпіонату Європи — це не спринт, а мара­фон. Тому треба добре думати над тим, як розподілити сили на дис­танції. Збірна України на старті, у матчі зі збірною Нідерландів, рвонула впе­ред так, ніби біжить стометрівку. Ре­зультату, щоправда, не здобула, зате європейська спортивна преса «синьо-жовтих» помітила. Така собі, мовляв, «темна конячка» цього Євро, потенці­ал має, може, ще «вистрелить»… Але «конячка» виявилася звичайною дохо­дягою. Уже на другому колі дистанції, у другому таймі матчу проти Північної Македонії, ледве ноги пересувала! На третьому ж колі, у матчі проти Австрії, наша «конячка» взагалі не подавала ознак життя. Просто здохла…

А подивіться на тих же хорватів. Почали дуже розважливо, з Англією великих подвигів не демонстрували. Потім вистраждали очко з міцною Че­хією і «дали газу» з Шотландією — не повного, а достатнього для перемо­ги. У ході турніру Хорватія постійно додавала, і тепер, гадаю, уже ніхто не скаже, що «картаті» в 1/8 фіналу ста­нуть для суперників легкою здобиччю (після гри Англія-Хорватія такі голоси звучали).

Із чим же пов'язана «здохлість» збірної України? Можна припустити, що під час підготовки до Євро-2020 тренерський штаб «синьо-жовтих» припустився помилки. Замість того, аби після тривалого сезону дати фут­болістам бодай тиждень відпочити, їх, навпаки, «загнали» тренувальними навантаженнями.

Пам'ятаєте нічию у контрольному матчі проти збірної Бахрейну? Тоді Шевченко пояснював, що наші фут­болісти грали на тлі навантажень. По­тім їх зняли, і українці впевнено пе­ремогли Кіпр. Здавалося, збірна на правильному шляху, почала «літа­ти», і матч проти Нідерландів, у яко­му українці демонстрували непога­ні швидкості, це начебто підтвердив. Але потім, починаючи з другого тай­му матчу з Північною Македонією, українці «вмерли»… Схоже, цю «яму» у фізичній готовності тренерський штаб збірної України не прорахував. За що, без сумніву, мусить відповіда­ти.

Схожі новини