Передплата 2024 «Добрий господар»

Спонсор УЄФА – російський «Газпром». Ну як же Кремлю відмовити...

Напис «Героям слава!», каже УЄФА, з футболок збірної України треба прибрати. Зате мапа України з Кримом і гасло «Слава Україні!» на формі залишаться

Як це не прикро, УЄФА все-таки звернув увагу на претензії Кремля, якому не сподобалася нова форма футбольної збірної України, в якій вона виступатиме на Євро-2020. На щастя, вимоги Російського футбольного союзу УЄФА задовольнив не повністю. Схематична мапа України (спереду), з Кримом і усім Донбасом, на формі «синьо-жовтих» залишиться, як і гасло «Слава Україні!» (ззаду, над номером гравця). А ось гасло «Героям слава!» УЄФА вимагає прибрати… Щоправда, загального вигляду патріотичної форми підопічних Андрія Шевченка це не зіпсує. Напис «Героям слава!» був розміщений на внутрішньому боці комірця (там, де на сорочках бирки), тож під час телетрансляцій «репресованого» чиновниками УЄФА гасла і так не було би видно.

Фото УАФ
Фото УАФ
Фото УАФ
Фото УАФ

Що ж саме не сподобалося УЄФА в україн­ському гаслі «Героям слава!»?

«Після висловленої стурбованості з боку РФС УЄФА підтвердив свою позицію щодо елемента дизайну на передній частині футболки національної збірної України (тобто мапи України — Авт.), — відпо­вів УЄФА на запит видання «Трибуна». — У резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, яка була схвалена державами-членами, визнані територіальні межі, які зображені на формі національної збірної України. З цієї причини УЄФА не вимагає якихось змін цього еле­мента дизайну, оскільки він відповідає критеріям, ви­кладеним у статті 12 правил УЄФА щодо екіпірування.

УЄФА також підтверджує, що слоган «Слава Україні!» на зовнішньому боці футболки був затверджений 2018 року. УЄФА вважає, що він відпові­дає статтям 13 і 19 регламен­ту УЄФА про екіпірування. Сам по собі цей слоган може розглядатися як загальна й неполітична фраза загаль­нонаціонального значення, а отже, може бути присутнім на футболці збірної України.

УЄФА уважно вивчи­ла недавно доданий на но­вий комплект форми сло­ган «Героям слава!», який був представлений на ознайом­лення в УЄФА і затвердже­ний у грудні 2020 року. Од­нак у той час не розглядався взаємозв’язок між двома фразами. Після подальшо­го аналізу було прийнято рі­шення, що конкретне поєд­нання двох фраз вважається виключно політичним за сво­єю природою, має історич­ний і мілітаристський під­текст. Тому слоган повинен бути вилучений, щоб екіпі­рування могло використову­ватися на матчах під егідою УЄФА, відповідно до статті 5 регламенту УЄФА про екіпі­рування".

Відповідь УЄФА — ніщо інше, як словесна еквілі­бристика. Самі ж визна­ють, що слоган «Героям сла­ва!» був затверджений УЄФА ще у грудні 2020 року, — і тут же вигадують бздуру про те, що «не розглядався взаємозв’язок». Іще й якийсь «мілітаристський підтекст» приплели… Схоже, розгледі­ти «взаємозв'язок» УЄФА до­помогли гучні зойки з Росії, де від патріотичної форми збірної України добряче «під­горіло». Про мапу з Кримом навіть Путін згадав. Циніч­но заявив: мовляв, кримчани висловилися на референду­мі, а Україна, вважаючи Крим своїм, цього демократичного волевиявлення не поважає…

Не забуваймо, що росій­ський «Газпром» уже багато років є спонсором Ліги чем­піонів УЄФА, а нещодавно став і спонсором чемпіона­ту Європи. Чиновники УЄФА просто змушені були хоч у чомусь поступитися Москві, яка, не виключено, пригро­зила перекрити щедрий фі­нансовий краник… Про за­попадливість УЄФА щодо РФ свідчить такий факт: коли ір­ландський Дублін було не­щодавно виключено зі спис­ку міст, де відбуватимуться матчі Євро-2020 (Дублін не гарантував, що ці поє­динки пройдуть із глядача­ми). УЄФА передав ці матчі Санкт-Петербургу…

Утім, нашим футболістам своє робить. Для початку — обіграти у неділю, 13 червня, збірну Нідерландів (Амстер­дам, «Йоган Кройф Арена», 22.00). Саме «помаранчевих» букмекери вважають незапе­речним фаворитом Групи С (крім України й Нідерландів, до неї потрапили також збір­ні Австрії і Північної Маке­донії). У матчі Нідерланди-України, упевнені букмекери, значно більше шансів на пе­ремогу матимуть господарі поля. На перемогу «помаран­чевих» ставки приймають з коефіцієнтом 1,67:1, на нічию — 3,75:1, а на звитягу «синьо-жовтих» — 6,3:1… Чи зможуть підопічні Андрія Шевченка спростувати прогнози бук­мекерів? Нічого неможливо­го у цьому немає! Нідерлан­ди, звісно, сильна команда, але нині далеко не така топ-збірна, як Франція чи Іспанія. З «помаранчевими» цілком можна грати, їх можна й тре­ба перемагати. Утім, навіть якщо нам у неділю не пощас­тить, нічого катастрофічно­го не відбудеться. Попереду матимемо ще два матчі, су­перники у яких будуть нижчі класом, ніж нідерландці. Тож навіть у випадку поразки від «помаранчевих» в України за­лишаться непогані шанси на вихід до 1/8 фіналу.

А тим часом…

Стартовий матч у Групі Е, Іспанія — Швеція, який має відбутися на Євро у поне­ділок, 14 червня, у Се­вільї, під загрозою зри­ву. У складі обох збірних уже щонайменше по двоє гравців, які здали пози­тивні тести на коронаві­рус. За інформацією іс­панських ЗМІ, головний тренер «Червоної фу­рії» Луїс Енріке вже зі­брав «запасну» команду з 13 гравців, які можуть бути викликані до Севі­льї (УЄФА начебто гото­вий зробити виключення з регламенту). До почат­ку Євро-2020 «запасна» збірна Іспанії перебува­тиме на карантині.

Схожі новини