Передплата 2024 «Добра кухня»

Завдання-мінімум для України – дві домашні перемоги

Без 6 очок у матчах із Фінляндією і Казахстаном боротися за путівку на футбольний Мундіаль буде вкрай важко

У відборі на футбольний Мундіаль-2022 у Катарі збірним доводиться грати по три матчі поспіль (усе через перенесений на літо 2021 року Євро-2020, який «вибив» червень). У середу, 24 березня, збірна України розпочала весняну «трійку» виїзним поєдинком проти чемпіона світу, збірної Франції. Добре, якщо у Парижі «синьо-жовті» зіграли бодай унічию… Утім, якщо очковий багаж підопічних Андрія Шевченка після матчу з французами залишився нульовим, часу сумувати немає! Аби мати шанси зайняти у Групі D друге місце (дасть можливість поборотися за путівку на Мундіаль у плей-оф), збірна України мусить перемагати збірні Фінляндії (28 березня) і Казахстану (31 березня). Обидва матчі відбудуться у Києві, на НСК «Олімпійський» (початок — 21.45).

На жаль, у нашій головній коман­ді не обійшлося без кадрових про­блем. «Гірник» Степаненко й дина­мівці Циганков і Бєсєдін травмовані, а Корнієнко («Шахтар») і Харатін із угор­ського «Ференцвароша» здали пози­тивні тести на коронавірус. Найбільшою втратою, як на мене, є «хвилеріз» Сте­паненко, якого, напевно, дуже браку­вало у матчі з французами. Натомість у домашніх поєдинках, де українці більше атакуватимуть, Шевченку знадобилися б Циганков із Бєсєдіним… Але нічого не поробиш, доведеться обійтися без цих виконавців.

Відсутність Бєсєдіна змусила тренер­ський штаб збірної довикликати Артема Довбика з «Дніпра-1». До Франції цей на­падник не полетів (не встигли оформи­ти документи), але до матчів із фінами й казахстанцями готуватиметься. Оче­видно, Шевченкові сподобалася гра До­вбика в останніх поєдинках «Дніпра-1» в УПЛ, у яких підопічні Ігоря Йовічевіча пе­ремогли команди, що борються за право зіграти в Лізі Європи, полтавську «Вор­склу» й чернігівську «Десну».

Чи не найбільша небезпека під час підготовки до матчу зі збірною Фінляндії — ймовірна недооцінка суперників з боку українців. Так, топзірок європейського рівня у фінів немає, але ця збірна сильна своєю налагодженою колективною грою. Недарма ж фіни здобули путівку на Євро-2020, а минулого року в контрольному матчі перемогли самих французів (2:0). Яким, нагадаю, підопічні Шевченка по­ступилися у «товарняку» з рахунком 7:1… Добре, що з фінами українці зіграють че­рез три дні після матчу з Францією, ліде­ри «синьо-жовтих» повинні відновитися.

Наш третій суперник цієї весни, збір­на Казахстану, також далеко не подару­нок. Це не Сан-Марино чи Андорра, одні­єю лівою, на «голому» класі, цю команду не обіграєш… Утім, якщо підопічні Шев­ченка мріють про путівку на Мундіаль, то не мають права втрачати очки у двох перших домашніх поєдинках відбору. А значить, зобов’язані знайти ключі до во­ріт фінів і казахстанців, які би «автобуси» ті не будували…

Крім збірних Франції, України, Фінляндії і Казахстану, до відбірної Групи D потрапи­ла також збірна Боснії і Герцеговини.

Національна футбольна збірна України

(склад, що готується до матчів зі збірними Фінляндії і Казахстану)

Воротарі: Андрій П’ятов, Анатолій Трубін («Шахтар»), Георгій Бущан («Дина­мо»), Дмитро Різник («Ворскла»), Андрій Лунін («Реал», Іспанія).

Захисники: Сергій Кривцов, Микола Матвієнко («Шахтар»), Віталій Миколен­ко, Ілля Забарний, Олександр Сирота, Олександр Тимчик, Олександр Караваєв («Динамо»), Юхим Конопля («Десна»), Едуард Соболь («Брюгге», Бельгія), Богдан Михайличенко («Андерлехт», Бельгія).

Півзахисники: Марлос, Євген Коноплянка («Шахтар»), Володимир Шепелєв, Сергій Сидорчук, Микола Шапаренко («Динамо»), Олександр Зубков («Ференц­варош», Угорщина), Руслан Малиновський, Віктор Коваленко («Аталанта», Італія), Євген Макаренко («Кортрейк», Бельгія), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Андрій Ярмоленко («Вест Гем», Англія).

Нападники: Жуніор Мораес («Шахтар»), Роман Яремчук («Гент», Бельгія), Ар­тем Довбик («Дніпро-1»).

Футбол. Відбір на Мундіаль-2022

Матчі у Групі D

(березень-2021)

24 березня

Фінляндія — Боснія і Герцеговина

Франція — УКРАЇНА

28 березня

Казахстан — Франція

УКРАЇНА — Фінляндія

31 березня

УКРАЇНА — Казахстан

Боснія і Герцеговина — Франція

Схожі новини