Передплата 2024 «Добрий господар»

Тренерські дуелі у Лізі Європи

Луческу проти Емері, Фонсека проти Каштру

Матчі 1/8 фіналу футбольної Ліги Європи за участі двох українських «грандів» відзначаться цікавими тренерськими дуелями. Наставники київського «Динамо» й «Вільярреала», румун Мірча Луческу й іспанець Унаї Емері, уже вигравали єврокубки. Щоправда, з іншими клубами: Луческу з «Шахтарем» (Кубок УЄФА), а Емері зі «Севільєю» (ЛЄ, тричі поспіль!). Не менш цікаве протистояння — у парі «Рома» — «Шахтар». Головний тренер римлян Паулу Фонсека раніше тренував саме клуб із Донецька, наставником якого є зараз ще один португалець, Луїш Каштру.

Іспанський «Вільярреал» відмовився від передматчевого тренування у Києві, де у четвер, 11 березня (19.55), зіграє на «Олімпійському» проти «Динамо». Схоже, наставник «Вільярреала» Унаї Емері не вірить у те, що підопічні Мірчі Луческу створять його хлопцям серйозні проблеми… Букмекери також вважають «Вільярреал» беззаперечним фавори­том першого матчу 1/8 фіналу. Ставки на перемогу іспанського клубу приймали з коефіцієнтом 1,98:1, а на перемогу «Ди­намо» — 4,2:1. У нічийний підсумок матчу букмекери також не дуже вірили (3,4:1).

Уболівальники зі стажем пам’ятають, що з «Вільярреалом» київське «Динамо» вже зустрічалося. У сезоні 2004/2005 «бі­ло-блакитні» зайняли третє місце у сво­їй групі Ліги чемпіонів, після чого в 1/16 Кубку УЄФА зустрілися з «Вільярреа­лом». У Києві була нічия 0:0, а в Іспанії «Динамо» поступилося з рахунком 0:2.

Утім, серед футбольних експертів є й такі, що чекають на матч «Динамо» — «Ві­льярреал» із оптимізмом. «Це найкращий жереб для «Динамо», оскільки «Вільяр­реал» — тільки шоста сила іспанської Ла Ліги, — заявив, зокрема, відомий укра­їнський тренер В’ячеслав Грозний. — Але у «жовтої субмарини» є топтренер Унаї Емері, який дуже добре грав у Лізі Європи зі «Севільєю»… Що об’єднує «Ди­намо» й «Вільярреал»? Тренери високо­го рівня, Луческу й Емері, які вигравали єврокубки. Луческу старший і мудріший.

Динамівці пройдуть іспанську коман­ду. У цьому сезоні Ла Ліги «Вільяреал» у 25 матчах 13 разів зіграв унічию. Мало перемагає. У чемпіонаті Іспанії виграв у «Сельти» 8 січня. З того часу не може ні в кого виграти… «Вільярреалу» бракує ата­кувального потенціалу".

Серйозна проблема донецького «Шахтаря» — у виїзному матчі з «Ромою» (11 березня, 22.00) точно не зіграє пів­захисник Тарас Степаненко, який трав­мував коліно. Без Степаненка «гірни­ки» зазвичай грають набагато гірше… Утім, не виключено, що римські «вовки» також не зможуть вийти на поле у най­сильнішому складі. Як розповів дня­ми наставник «Роми» Паулу Фонсека, не факт, що травмований боснійський форвард Едін Джеко зіграє проти підо-пічних Луїша Каштру. «Відновити Джеко до „Шахтаря“ буде складно», — конста­тував Фонсека.

Своїми думками про поєдинок «Рома» — «Шахтар» поділився з італій­ськими ЗМІ наставник «Динамо» Мір­ча Луческу, який багато років тренував «гірників».

«Гратимуть дві відмінні команди, це дуже рівне протистояння, — вважає Лу­ческу. — Шанси 50 на 50, можливо, з не­великою перевагою „Роми“… „Шах­тарю“ буде складно у півзахисті, адже травмовані Степаненко й Малишев. Але у них є Маркос Антоніо і Алан Па­трік. Я стежу за Серією А, „Рома“ росте, у них цікаві молоді гравці. Але Фонсе­ці треба звернути увагу на стару гвар­дію „Шахтаря“: вона й надалі конкурен­тоздатна і має досвід, який допоможе».

Схожі новини