Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Треба віддати «Брюгге» боржок...

У серпні 2019-го «Динамо» не пройшло бельгійців у кваліфікації Ліги чемпіонів. Пройде у Лізі Європи?

Футбольні єврокубки нарешті повернулися: у четвер, 18 лютого, київське «Динамо» й донецький «Шахтар» проведуть перші матчі 1/16 фіналу Ліги Європи. «Гірники» зіграють у Тель-Авіві з ізраїльським «Маккабі» (22.00), а «Динамо» у засніженому й морозному Києві прийматиме лідера чемпіонату Бельгії, «Брюгге» (17.00). Це протистояння має особливу інтригу. Нещодавно, у серпні 2019 року, «Динамо» не пройшло «Брюгге» у 3-му кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів (0:1 на виїзді, 3:3 удома). Чи зможе лідер чемпіонату України взяти реванш у Лізі Європи?

Іще кілька тижнів тому експерти в один голос віддавали перевагу «Брюг­ге». Мовляв, клуб із Бельгії, де чем­піонат у розпалі, у прекрасній формі, а «Динамо» щойно «виповзло» з тривалої зимової паузи… Однак напередодні мат­чу картина вже не була настільки одно­значною. По-перше, увечері 18 лютого у Києві прогнозують сильний мороз. За та­ких умов перевага у техніці нівелюється, до того ж більшості гравців українського клубу до холодів не звикати (минулої су­боти зимова погода не завадила «Дина­мо» впевнено перемогти «Олімпік»). А по-друге, «Брюгге» не зможе привезти до Києва свій оптимальний склад, оскільки перед матчем у Лізі Європи у найсильні­шому бельгійському клубі стався спалах коронавірусу.

Серед інфікованих — увесь тренер­ський штаб «Брюгге» на чолі з Філіпом Клеманом. Тому діями бельгійського клу­бу в Києві керуватимуть Рік Де Міл і Тім Смолдерс, які тренують другу команду «Брюгге».

Позитивні тести здали також троє футболістів «синьо-чорних» — Стефано Денсвіл, Матей Мітровіч і Ганс Ванакен, якого можна вважати гравцем «основи».

Утім, не виключено, що ці кадрові втрати «Брюгге» не завадять. Із тієї при­чини, що матч… не відбудеться. Згід­но з рекомендаціями УЄФА, якщо за го­дину до початку поєдинку температура повітря опуститься нижче мінус 15, го­ловний арбітр повинен поцікавитися у команд, чи готові вони вийти на поле. І та команда, яка не хоче грати за тако­го морозу, має право не вийти на поле… Але такий сценарій усе-таки не «базо­вий». Не факт, що 18 лютого у Києві буде мінус 15 і нижче (хоча прогноз синоп­тиків був тривожний), до того ж ігровий графік «Брюгге» й «Динамо» у найближчі тижні такий напружений, що перенести цей матч буде дуже складно, вільних дат просто немає.

Попри несприятливі для «Брюгге» ко­відно-кліматичні обставини, букмекери вважали, що до 1/8 фіналу Ліги Європи пройде все-таки клуб із Бельгії. Став­ку на прохід «Брюгге» у наступний етап приймали з коефіцієнтом 1,55:1, на про­хід «Динамо» — 2,45:1. Зате у київському матчі, на думку букмекерів, більше шан­сів на перемогу має український клуб — 2,5:1 проти 2,8:1 на три очки для «Брюг­ге» (нічия — 3,35:1).

Для порівняння, у загальному успіхо­ві «Шахтаря» у протистоянні з «Маккабі» Т-А букмекери не сумнівалися. На про­хід «гірників» до 1/8 фіналу ЛЄ ставки приймали як 1,15:1, а на прохід ізраїль­ського клубу — аж 5,46:1. Причому «Шах­тар», упевнені букмекери, має значно кращі шанси й на перемогу в Тель-Авіві — 1,81:1 проти 4,3:1 на успіх «Маккабі» (ні­чия — 3,7:1).

Схожі новини